I början av juli blev det så äntligen av och vi verkställde vårt mål med att bestiga Galdhöpiggen, Norges och norra Europas högsta berg. Toppen är 2469 meter hög och ligger i Jotunheimen, ett välbesökt högfjällsområde i höjd med norra Dalarna på den svenska sidan.

Efter den här dagsturen samlade jag på mig lite tips och idéer som förhoppningsvis kan vara till nytta för er som planerar att göra vandringen framöver. Om du själv har gjort toppen och har egna tips, lämna gärna en kommentar längst ner. Har du inte gjort toppen och har frågor? Använd kommentarsfältet även du, så svarar jag på det jag kan.

Här kommer så mina nio bästa tips för att bestiga Galdhöpiggen, med utgångspunkt Spiterstulen.

Avstånden till Galdhöpiggen

Så här ligger Galdhöpiggen till rent geografiskt. Avstånd och tider är baserade på Google Maps-förslag till Spiterstulen fjällstation, utan stopp längs vägen.

 • Oslo (E16): 360 km, drygt 5:30 timmar.
 • Göteborg (Oslo, följt av E16): 680 km, drygt 8:30 timmar
 • Stockholm (Karlstad och Hamar): 820 km, 10:30 timmar
 • Malmö (Oslo, följt av E16): 930 km, drygt 11 timmar
 • Östersund (via Røros): 580 km, drygt 8 timmar
 • Luleå (via Östersund och Røros): 1150 km, 15 timmar

Karta över Galdhöpiggen

1. Gå från Juvasshytta eller Spiterstulen?

Det finns två sätt att bestiga Galdhöpiggen. Antingen gör man det från fjällstationen Juvasshytta, som ligger 1800 meter över havet. Den turen innebär en lång bit av glaciärvandring, varför guide är ett måste. Man går då upp i större grupper.

Det andra alternativet är att göra toppen från Spiterstulen. Det är en fjällstation vid vägs ände, långt in i en dalgång och som föregås av en krokig grusväg sista milen. Stället ligger på 1100 meters höjd och här vandrar man på egen hand upp till toppen. Här finns det också möjlighet att bo både på stationen eller tälta bredvid.

Vi valde Spiterstulen, dels för att få göra fler höjdmeter men också för att kunna göra vandringen på egen hand. Vi kom dit kvällen innan vår planerade vandringsdag och gick sedan tidigt på morgonen. Vi avsatte en heldag för toppturen.

Glaciärvandring från Juvasshytta
Glaciärvandring från Juvasshytta.
Spiterstulen fjällstation
Spiterstulen fjällstation.

2. Det är en vandring – ingen bergsklättring

Att bestiga Galdhöpiggen innebär ingen bergsklättring om man gör toppen från Spiterstulen. Det är förvisso många höjdmeter som ska göras (från 1100 till 2469 på 7,5 kilometer) men det är vandring hela vägen, om än brant sådan emellanåt. Bara vid några få tillfällen behövde jag ta hjälp av händerna.

3. Åtta till tio timmar upp och ner

Normalt sett, av det jag läst och hört av andra, ska det ta runt åtta till tio timmar upp och ner från Spiterstulen. Den här vandringen var inget större undantag från den regeln. Det tog 4,5 timmar upp (inklusive ett lunchbreak) och 3,5 timmar ner plus att vi stannade ungefär en timme uppe på själva toppen. Det gör att hela den här turen tog nio timmar.

4. Du ska ha vandringskängor!

Ett par bra kängor är så klart att rekommendera. Det är förvisso bra upptrampade stigar till en början men det dröjer inte länge innan det blir stenigt, plus att man gör ett antal sträckor i snö. Då gör sig löparskor eller dylikt icke besvär. Ett par stabila skor rekommenderar jag varmt. Packa även ner skavsårsplåster, något som alltid ska vara med på längre strapatser.

Läs mer! Min stora guide om du ska bestiga Kebnekaise

5. Följ ledmarkeringarna!

Den allmänna rekommendationen är att alltid hålla sig till leden. På vissa sträckor går man bredvid glaciärstråk och det kan vara lockande att ta en genväg över isen för att spara några minuter. Men! Risken för sprickor och annat gör att det här kan bli rentav livsfarligt. På flera platser går man också nära hundrametersstup. Det är givetvis häftigt att uppleva dem på nära håll men även här kan det vara riskabelt att ge sig ut på egna ovissa äventyr.

Följ T-markeringarna som är målade på stenarna, för er och andras skull.

Ledmarkering i Norge Branta stup längs vandringen

6. Mobiltäckning först på toppen

Det där med täckning på mobilerna tar vi för givet idag, även ute i vildmark och fjällvärld. Därför var jag faktiskt lite förvånad när jag, med mitt svenska Halebop/Telia-abonnemang, bara hade tillgång till nödsamtal vid Spiterstulens fjällstation (kan ju variera om du har exempelvis Telenor). De tar dessutom betalt för wifi-uppkopplingen även om du bor där. Det blev med andra ord digital detox nere i dalen men uppe på toppen var det fullt ös med 4G.

Fast ärligt talat, digital detox är riktigt fint ibland!

7. Toppstugan tar kort!

Informationen som jag fick på förhand var att toppstugan inte tar betalkort, vilket visade sig vara helt fel. De tar både betalkort och även Vipps, som är den norska varianten på Swish. Med andra ord kunde jag lugnt och stilla sitta ner med en mugg kaffe och njuta av vyerna!

Toppstugan på Galdhöpiggen

8. Packa väskan för väder

En solig dag i fjällen kan snabbt förändras till något helt annat. Packa därför ner backup-plagg. En regnjacka och regnbyxor är givna, precis som mössa och kanske till och med vantar även mitt i juli. Solskyddsfaktor är också bra att ha med, eller rent av ta på sig redan innan man börjar vandringen.

Själv hade jag keps på huvudet hela vandringen, trots att det var mulet. Ett klokt beslut skulle det visa sig, jag hade tydligt solbrända områden på huden dagen efter.

9. Njut!

Inget är ju så roligt som att få njuta av en riktigt jädra fin bergsvandring, att bestiga Galdhöpiggen är så klart inget undantag! I området finns det massor av andra toppar som sticker upp över 2000 meter, däribland Glittertind. Toppen är Norges näst högsta och som med sina 2465 meter bara är fyra meter lägre än Galdhøpiggen. Vyerna är med andra ord helt magnifika!

Sedan är det ju något speciellt med att luncha på ett klippblock eller bara vända sig om och se alla höjdmeter som en lagt bakom sig. Bergsvandringar när de är som bäst!

Äntligen har jag fått bestiga Galdhöpiggen!
Foto: M. Carlsson / mariasmat.nu

Norska högfjäll

Så, när ska DU bestiga Galdhöpiggen?

Det kanske känns lite stökigt att ta sig till området men jämfört med att bestiga Kebnekaise så är det här betydligt enklare. Dels både att ta sig till området men också att bestiga Galdhøpiggen är i mitt tycke enklare. Det är som en “vanlig” dagstur, även om man så klart inte ska underskatta allt vad en fjällvandring innebär (väder, skador, mat och så vidare). Framförallt är det en fantastiskt vacker tur!

Så, då är frågan. När ska DU bestiga Galdhöpiggen?

28 KOMMENTARER

 1. Hej! Tack för dina tipps. Om leden från fjällstationen Juvasshytta skriver du “Den turen innebär en lång bit av glaciärvandring, varför guide är ett måste.” Menar du att man måste hyra en guide (finns berg som Kilimanjaro där man inte får gå utan guide) eller att du rekommenderar att man har en guide? Får man inte gå utan guide?

  • Hej! Tack! 🙂 Om det är krav vet jag inte och ingen kan förmodligen hindra dig men utifrån vad Juvasshyttas sajt säger så är det livsfarligt att göra turen till toppen på egen hand. Jag citerar: “Det er livsfarlig å krysse brean åleine uten taug, utstyr og kompetanse. Det er snø som dekker sprekkane slik at ein ikkje ser dei, og vi kan oppleve gjennomslag. Brean er fra gamalt av kalt Styggebreen, ikke fordi den er stygg.”. Hämtat från https://juvasshytta.no/galdhopiggen

   Jag skulle personligen aldrig göra turen utan guide och rekommenderar inte någon annan att göra det heller.

 2. Tack för att du kollade upp det 🙂 Jag har “taug, utstyr og kompetanse”, men respekterar och uppskattar din inställning att inte rekommendera göra det själv!

 3. Hej och tack för en väldigt intressant artikel !
  Jag är höjdrädd..Eller ja,egentligen inte höjdrädd,för jag kan vara på höga höjder,om det inte finns risker för att “trilla” ner.Däremot är jag väldigt rädd om jag är på hög höjd och jag behöver gå på någon väldigt smal platå/stig och det är brant ner på sidan/sidorna…I såna lägen låser sig min kropp.Kommer det vara så på Galdhöpiggen någonstans ?

  • Hej Reine! Tack för din kommentar! Visst stupar det brant på flera ställen men det är å andra sidan breda passager så att du kan ha gott om marginal till kanterna. Det är inga smala ryggar att gå på upp till toppen, i alla fall inte från Spiterstulen. Hoppas att du bestämmer dig för att göra turen, den är vacker! 🙂

   • Det var ditt svar som avgjorde ! Tack så mycket ! Nu vet jag att jag fixar det.Svågern och jag ska dit i Juli.En fråga till,tror du man behöver stegjärn,eller räcker det med bara kängor,om det är en normal Juli där ? Vi ska dit i runt 7-15 juli.

    • Vad roligt! Hoppas att ni får en helt fantastisk tur och meddela gärna hur det gick, om du kommer ihåg det här inlägget efteråt! 🙂 Nej, stegjärn är inte nödvändigt på Galdhöpiggen. Min tur gjordes vid ungefär samma period förra sommaren.

 4. Hej! Så bra info, tack! Går det att tälta längs med leden upp på toppen om man går från Spiterstulen?
  Tänker oss en tur i juli i år, tog Keb förra året 🙂

  • Hej! Vad bra! 🙂 Oj, tälta längs vägen. Jag skulle inte ta gift på att det går faktiskt, beroende på hur kräsen man är med underlag och lutning. Är man kreativ och letar så kan man säkert hittat men mycket stenigt redan en knapp timme in i vandringen. Däremot går det att tälta i anslutning till fjällstationen, på andra sidan bäcken, om det är så att ni vill tälta istället för att bo på stationen.

 5. Hej! Tack för en superintressant artikel! I år är hunden gammal nog för att få följa med till Norge. Kan man ha hund med sig på vandringen upp från Spiterstulen? Med vänlig hälsning, Robin

 6. superinspirerad att dra iväg sista veckan i juli i år ska försöka få med gamla pappa 76 år men går varje dag minst 10 km vad kostar boende i nrkr? och bör man boka i förväg???
  Med vänlig hälsning
  Danne stigfinnare

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här