Äntligen! Nu har jag nått målet med att bestiga Galdhöpiggen, Norges och norra Europas högsta berg, och den här dagsturen gjordes i början på juli. Toppen är 2469 meter hög och ligger i Jotunheimen, ett välbesökt högfjällsområde i höjd med norra Dalarna på den svenska sidan.
Efter den här dagsturen samlade jag på mig tips och idéer som förhoppningsvis kan vara till nytta för er som planerar att göra vandringen framöver. Om du själv har gjort toppen och har egna tips, lämna gärna en kommentar längst ner. Har du inte gjort toppen och har frågor? Använd kommentarsfältet även du, så svarar jag på det jag kan.
Här kommer så mina nio bästa tips för att bestiga Galdhöpiggen, med utgångspunkt Spiterstulen.
Inlägget är uppdaterat januari 2020.
Köra bil till Galdhöpiggen
Så här ligger Galdhöpiggen till rent geografiskt. Avstånd och tider är baserade på Google Maps-förslag med bil till Spiterstulen fjällstation, utan stopp längs vägen.
- Oslo (E16): 360 km, drygt 5:30 timmar.
- Göteborg (Oslo, följt av E16): 680 km, drygt 8:30 timmar
- Stockholm (Karlstad och Hamar): 820 km, 10:30 timmar
- Malmö (Oslo, följt av E16): 930 km, drygt 11 timmar
- Östersund (via Røros): 580 km, drygt 8 timmar
- Luleå (via Östersund och Røros): 1150 km, 15 timmar

1. Gå från Juvasshytta eller Spiterstulen?
Det finns två sätt att bestiga Galdhöpiggen. Antingen gör man det från fjällstationen Juvasshytta, som ligger 1800 meter över havet. Den turen innebär en lång bit av glaciärvandring, varför guide är ett måste. Man går då upp i större grupper.
Det andra alternativet är att göra toppen från Spiterstulen. Det är en fjällstation vid vägs ände, långt in i en dalgång och som föregås av en krokig grusväg sista milen. Det går att köra bil hela vägen fram och bli inte förvånad om ni möter bussar längs vägen. Spiterstulen ligger på 1100 meters höjd och här vandrar man på egen hand upp till toppen. Här finns det också möjlighet att bo både på stationen eller tälta bredvid.
Vi valde Spiterstulen, dels för att få göra fler höjdmeter men också för att kunna göra vandringen på egen hand. Vi kom dit kvällen innan vår planerade vandringsdag och gick sedan tidigt på morgonen. Vi avsatte en heldag för toppturen.


2. Galdhöpiggen är vandring – inte klättring
Att bestiga Galdhöpiggen innebär ingen bergsklättring om man gör toppen från Spiterstulen. Det är förvisso många höjdmeter som ska göras (från 1100 till 2469 på 7,5 kilometer) men det är vandring hela vägen, om än brant sådan emellanåt. Bara vid några få tillfällen behövde jag ta hjälp av händerna.
3. Åtta till tio timmar upp och ner
Normalt sett, av det jag läst och hört av andra, ska det ta runt åtta till tio timmar upp och ner från Spiterstulen. Vår vandring var inget större undantag från den regeln. Det tog 4,5 timmar upp (inklusive ett lunchbreak) och 3,5 timmar ner plus att vi stannade ungefär en timme uppe på själva toppen. Det gör att hela den här turen tog nio timmar.
4. Du ska ha vandringskängor!
Ett par bra kängor är så klart att rekommendera. Det är förvisso bra upptrampade stigar till en början men det dröjer inte länge innan det blir stenigt, plus att man gör ett antal sträckor i snö. Då gör sig löparskor eller dylikt icke besvär. Ett par stabila skor rekommenderar jag varmt. Packa även ner skavsårsplåster, något som alltid ska vara med på längre strapatser.
LÄS MER | Stora guiden om du ska bestiga Kebnekaise
5. Följ ledmarkeringarna!
Den allmänna rekommendationen är att alltid hålla sig till lederna. På vissa sträckor går man bredvid glaciärstråk och det kan vara lockande att ta en genväg över isen för att spara några minuter. Men! Risken för sprickor och annat gör att det här kan bli rentav livsfarligt. På flera platser går man också nära hundrametersstup. Det är givetvis häftigt att uppleva dem på nära håll men även här kan det vara riskabelt att ge sig ut på egna ovissa äventyr.
Följ T-markeringarna som är målade på stenarna, för er och andras skull.


6. Mobiltäckning först på toppen
Det där med täckning på mobilerna tar vi för givet idag, även ute i vildmark och fjällvärld. Därför var jag faktiskt lite förvånad när jag, med mitt svenska Halebop/Telia-abonnemang, bara hade tillgång till nödsamtal vid Spiterstulens fjällstation (kan ju variera om du har exempelvis Telenor). De tar dessutom betalt för wifi-uppkopplingen även om du bor där. Det blev med andra ord digital detox nere i dalen men uppe på toppen var det fullt ös med 4G.
Fast ärligt talat. Digital detox är riktigt fint ibland!
7. Toppstugan tar kort (och Vipps)!
Toppstugan tar både betalkort och även Vipps, som är den norska varianten på Swish. Med andra ord kunde jag lugnt och stilla sitta ner med en mugg kaffe och njuta av vyerna, utan att ha kontanter på mig.

8. Packa väskan för väder
En solig dag i fjällen kan snabbt förändras till något helt annat. Packa därför ner backup-plagg. En regnjacka och regnbyxor är givna, precis som mössa och kanske till och med vantar även mitt i juli.
Solskyddsfaktor är också bra att ha med, eller rent av ta på sig redan innan man börjar vandringen. Själv hade jag keps på huvudet hela vandringen, trots att det var mulet. Ett klokt beslut skulle det visa sig. Jag hade tydlig solbränna i ansiktet dagen efter.
9. Att bestiga Galdhöpiggen är en njutning!
Få saker slår en riktigt jädra fin fjällvandring och att bestiga Galdhöpiggen är så klart inget undantag! I området finns det massor av andra toppar som sticker upp över 2000 meter, däribland Glittertind. Toppen är Norges näst högsta och som med sina 2465 meter bara är fyra meter lägre än Galdhöpiggen. Vyerna är med andra ord helt magnifika!
Sedan är det ju något speciellt med att luncha på ett klippblock eller bara vända sig om och se alla höjdmeter som en lagt bakom sig. Bergsvandringar när de är som bäst!


När ska du bestiga Galdhöpiggen?
Det är inte särskilt stökigt att ta sig till området och jämfört med att bestiga Kebnekaise så är det här betydligt enklare. Det går att köra bil hela vägen tills det att man börjar vandra. Så, både att ta sig till området men också att bestiga Galdhöpiggen är i mitt tycke enklare än Keb.
Det är som en “vanlig” dagstur, även om man så klart inte ska underskatta allt vad en fjällvandring innebär (väder, skador, mat och så vidare). Men. Framförallt är det en fantastiskt vacker tur!
Så, då är frågan. När ska du bestiga Galdhöpiggen?
[…] djupt inne i Jotunheimen och satte ett av våra mest segdragna reseprojekt i verket – att bestiga Galdhöpiggen, Norges och norra Europas högsta punkt. Dagen efter vandrade vi Besseggen, en otroligt vacker […]
Har inte alls tidigare funderat på den vandringen, men nu blir jag ju lite sugen, 🙂
Ja, det är nio timmar av ens liv som är väldigt välinvesterade. 🙂
Det kommer jag och min far att göra ett försök till i nästa vecka 🙂
Ah, vad kul! Mu är det ju en vecka sedan, gick det bra? 🙂
Tack för tips?
Varsågod! 🙂
Fina foton och tipps.
Tack! Hoppas de kommer till nytta! 🙂
Tack för bra tips!
Går det att köra upp med husbil till Spiterstulen? Eller är vägen för dålig/brant?
Hej! Det gick/går turistbussar upp till Spiterstulen så det borde fungera även med husbil, även om vägen är smal och ganska dålig. 🙂
Om du tittar på bilden över Spiterstulen så ser man faktiskt en eller ett par husbilar på den. Klicka på den för större format. 🙂
Hej! Tack för dina tipps. Om leden från fjällstationen Juvasshytta skriver du “Den turen innebär en lång bit av glaciärvandring, varför guide är ett måste.” Menar du att man måste hyra en guide (finns berg som Kilimanjaro där man inte får gå utan guide) eller att du rekommenderar att man har en guide? Får man inte gå utan guide?
Hej! Tack! 🙂 Om det är krav vet jag inte och ingen kan förmodligen hindra dig men utifrån vad Juvasshyttas sajt säger så är det livsfarligt att göra turen till toppen på egen hand. Jag citerar: “Det er livsfarlig å krysse brean åleine uten taug, utstyr og kompetanse. Det er snø som dekker sprekkane slik at ein ikkje ser dei, og vi kan oppleve gjennomslag. Brean er fra gamalt av kalt Styggebreen, ikke fordi den er stygg.”. Hämtat från https://juvasshytta.no/galdhopiggen
Jag skulle personligen aldrig göra turen utan guide och rekommenderar inte någon annan att göra det heller.
Enlig mina Norska kollegor får man inte gå upp utan Guide.
Dåså, det är väl lite vad som menas på sajten också. Tack för klargörandet! 🙂
Tack för att du kollade upp det 🙂 Jag har “taug, utstyr og kompetanse”, men respekterar och uppskattar din inställning att inte rekommendera göra det själv!
Ingen fara, hoppas du får en riktigt fin tur! 🙂
[…] berg. Det är faktiskt världsklass att kunna stå där uppe och ha den här utsikten! Läs mina nio tips inför Galdhögpiggen. Foto: M. Carlsson / mariasmat.nu JULI. Dagen efter Galdhögpiggen gjordes det en ny vandring, nu […]
Hej och tack för en väldigt intressant artikel !
Jag är höjdrädd..Eller ja,egentligen inte höjdrädd,för jag kan vara på höga höjder,om det inte finns risker för att “trilla” ner.Däremot är jag väldigt rädd om jag är på hög höjd och jag behöver gå på någon väldigt smal platå/stig och det är brant ner på sidan/sidorna…I såna lägen låser sig min kropp.Kommer det vara så på Galdhöpiggen någonstans ?
Hej Reine! Tack för din kommentar! Visst stupar det brant på flera ställen men det är å andra sidan breda passager så att du kan ha gott om marginal till kanterna. Det är inga smala ryggar att gå på upp till toppen, i alla fall inte från Spiterstulen. Hoppas att du bestämmer dig för att göra turen, den är vacker! 🙂
Det var ditt svar som avgjorde ! Tack så mycket ! Nu vet jag att jag fixar det.Svågern och jag ska dit i Juli.En fråga till,tror du man behöver stegjärn,eller räcker det med bara kängor,om det är en normal Juli där ? Vi ska dit i runt 7-15 juli.
Vad roligt! Hoppas att ni får en helt fantastisk tur och meddela gärna hur det gick, om du kommer ihåg det här inlägget efteråt! 🙂 Nej, stegjärn är inte nödvändigt på Galdhöpiggen. Min tur gjordes vid ungefär samma period förra sommaren.
Tack för ditt svar igen.Jag kommer att uppdatera här när jag varit där sen,det glömmer jag inte.
Härligt! Ser framemot det!
Hallå igen !
Har varit uppe på toppen av Galdhöpiggen !
Det var precis som du sa ! Tack för all info från dig,det blev avgörande om jag skulle försöka göra den bestigningen.Hade kanon väder.Men helsike vad folk det kom ifrån Juvasshytta.Det var till och med folk som kom i jeans och lågskor därifrån…Så den biten verkade inte alltför avancerad..:)Än en gång tacksam för att du tog dig tid för att ge info ! Allt gott till dig !
Hej igen! Vad roligt att det verkar ha gått bra! Ja, det är stora strömmar från Juvasshytta, de går väl i omgångar om 50 och nej, verkar inte vara jätteavancerad vandring. 🙂 Kul att jag kunde vara till hjälp! Vilken blir nästa topp?
Svågern och jag bestämde nu att,eftersom vi varit på Kebnekaise och Galdhöpiggen så känns det helt okey att inte sträva efter fler toppar.
Däremot så blir det mer vandring nu,som bitar av Kungsleden te.x.
Hoppas att ni får härliga vandringsturer! 🙂
Hej! Så bra info, tack! Går det att tälta längs med leden upp på toppen om man går från Spiterstulen?
Tänker oss en tur i juli i år, tog Keb förra året 🙂
Hej! Vad bra! 🙂 Oj, tälta längs vägen. Jag skulle inte ta gift på att det går faktiskt, beroende på hur kräsen man är med underlag och lutning. Är man kreativ och letar så kan man säkert hittat men mycket stenigt redan en knapp timme in i vandringen. Däremot går det att tälta i anslutning till fjällstationen, på andra sidan bäcken, om det är så att ni vill tälta istället för att bo på stationen.
Hej! Tack för en superintressant artikel! I år är hunden gammal nog för att få följa med till Norge. Kan man ha hund med sig på vandringen upp från Spiterstulen? Med vänlig hälsning, Robin
Tack Robin! Vad kul med hundsällskap! Ja, vandringen är inte särskilt avancerad så kan den gå på dagsturer så kan den gå upp från Spiterstulen. ?
superinspirerad att dra iväg sista veckan i juli i år ska försöka få med gamla pappa 76 år men går varje dag minst 10 km vad kostar boende i nrkr? och bör man boka i förväg???
Med vänlig hälsning
Danne stigfinnare
Hej Dan! Sista veckan i juli kan nog vara ett riktigt bra tillfälle att dra iväg på! Låter inte heller som att du kommer ha några problem med att ta dig upp, kul om du får med din far också! Vi bokade allt i förväg för att vara säkra på att få ett rum. Vi hade iofs tält med oss men det var skönare med rum. Vi betalade cirka 800 NOK för en natt där, frukost fixade vi med själva på gaskök. Hoppas ni gör turen och att den blir bra! 🙂
Japp det gör vi vecka 31 och vecka 32 drar jag iväg till Lilla Sarek med “Portofranco” vandringsgänget(4-9 män i bästa åldern) som vandrar i Sverige Jämtland, Härjedalen, Lappland varje år i Augusti/September
Åh, låter ju fantastiskt! 😀
Hej!
Tack för bra info.
Har du vandrat upp för Besseggen någon gång? Jag har som en annan tidigare kommenterat problem när det är väldigt brant och stup på sidorna. Själva eggen på Besseggen var otrevlig för mig, men inga problem att vara på toppen av berget. Min fråga är hur vandringen från Spiterstolen upp för galdhöpiggen är i jämförelse med Besseggen? Tack 🙂
Hej! Tack för kommentaren! Japp, gjorde Besseggen dagen efter Galdhöpiggen och jag tyckte det var en fin tripp. Vet att alla inte uppskattar “klättringen” upp på själva Besseggen men jag tyckte personligen att det var den roligaste biten på hela vandringen. Vi är väl alla olika. 🙂 Vet inte hur jag ska jämföra de olika vandringarna riktigt. Galdhöpiggen är mer rakt upp hela tiden än Besseggen, även om den senare också har sina stigande partier. Men man tar ganska tidigt mycket höjd på Besseggen och så tappar man väldigt snabbt mycket höjd på slutet. Däremellan är det ganska snällt och lättvandrat (förutom partiet som du själv beskriver som jobbigt).
[…] Tips om du ska bestiga GaldhöpiggenOm du gjort Sveriges högsta berg är det dags för Norge och norra Europas dito. Här är mina tips inför den vandringen. […]
Hej!
Jag har ingen super kondis just nu, men har vandrat en del sedan tidigare. Hoppas det fungerar. Det ryktas att små barn fixar det så kanske även jag. Har fått tips om gåstavar, speciellt när man ska ned igen. Vad säger du om det? Det brukar nästan vara smärtsamt ibland att gå nedför, mycket värre än upp.
Tack för alla tips!
Marie
Jag tror inte att konditionen är det viktigaste alla gånger utan att man sonika vill göra det. Pannben och så vidare. Minst lika viktigt. Jag och Maria blev flera gånger passerade av folk som “såg ut” att vara i sämre fysisk form än oss, eller hur man nu på ett inte så fördomsfullt sätt ska uttrycka sig. 😉 Gåstavar är nog alltid bra, även om jag själv inte hade med mig några. Håller dock med, nervägen är påfrestande så hade jag gjort om turen hade jag nog skaffat mig ett par. På uppvägen däremot behövs de inte (enligt mig).
Jag blev mycke sugen ! Fast jag tar med husvagnen och bor någonstans med den .
Får se om jag blir själv eller någon med .
Klart du ska göra turen, hoppas att du får med dig någon! 🙂
Hur sent på sommaren vågar man gå dit upp ? Augusti? September???
Tydligen går det guidade turer upp även i september så ja, det borde vara möjligt. Juvasshytta har öppet fram till 22 september i år, till exempel.
Men när brukar det bli vinter på dom höjderna? Vågar man gå själv i september eller för kallt?
Vågar inte svara på det, det kan säkert variera från år till år också. Vet själv att jag ena året gått i t-shirt i Jämtlandsfjällen i oktober för att nästa år pulsa två decimeter snö på samma plats (Storsnasen 1463möh, bortanför Åre). 🙂 Det är fjällväder, med allt vad det innebär.
Hej! Skulle jag vandra på min egen hand – vart ska jag köra bilen? Ska jag till Spiterstulen? Finns det parkering, kan man få tälta där också? Tack!
Hej! Om du ska vandra på egen hand är det Spiterstulen som gäller. Det är en fjällstation med parkering, restaurang, övernattningsmöjligheter och annat som hör en fjällstation till. Det går även att tälta i närheten.
Hej!!
Gick till Trolltungan med tösa(20år)och nu föreslår hon den här turen.Känns som att vi(jag52 år) kan klara det.Den känns jämförbar med Trolltungan men jag vet inte?
Hej och tack för kommentaren! Kan dock inte göra jämförelsen då jag själv inte gått Trolltunga. Har dock hört att den kan underskattas av vandrare. Galdhöpiggen är som “en vanlig dagstur” skulle jag säga, men med ganska många höjdmeter att plocka. Det krävs i mina ögon ingen speciell fysik heller, mer än lite pannben. 🙂
Tack för svaret!
Det låter som en lämplig tur som vi borde kunna klara av då.
Ja! Hoppas att ni får en bra tur! 🙂
Tjena Dryden!
Tack för spännande inlägg och tips! Tog lärdom av dina tips när jag och min styvbror var på Kebnekaise i augusti och det gick galant!
I år i augusti ska vi bestiga Galdhöpiggen och vi kommer att ta bil från Sverige till Norge (Jotunheimen), det jag tänkte fråga är ifall man kan ta bilen hela vägen fram till Spiterstulen, jag ser visserligen en parkering på bilden du har bifogat men jag ville vara extra säker och kolla lite bara! 🙂
Hoppas du får en trevlig kväll!
/Sam
Hallihallå! Kul att tipsen kom till användning vid Keb och grattis till den toppen! 🙂
Japp, det går att köra bil hela vägen fram till Spiterstulen (precis som till den andra fjällstationen). Sista 1-2 milen är det en grusväg som är ganska smal men bli inte förvånad om ni möter både husbilar och bussar. Bara att samsas och se glad ut! 😉 Ska ta och uppdatera texten med det, tack för input!
Tack för bra info och inspiration!
Vi är två familjer som tänkt oss göra en topptur tillsammans.
Ni pratar ofta om tiden juli /augusti.
Vad tror du om midsommar, är det väldigt blött mkt snö då eller går det också bra/ “enkelt”? Jag personligen tror mer på sensommar men våra vänner vill midsommar.
Vi har tänkt oss att hyra rum.
Mvh Mattias (inspirerad för nystart, vandrat en del förr… ).
Hej! Kul att du gillar!
Jag gjorde turen den 6 juli 2018 och då var det inga problem. Midsommar en-två veckor innan var nog inte heller några problem MEN det var ju också en väldigt varm sommar. Vädret varierar ju, allra helst i fjällen. Det är nog mer “safe” (om det nu finns något sådant i fjällvädersammanhang) lite senare på sommaren men det är ju vara spekulationer från min sida. 🙂
Fördelen med midsommar är ju att det är lite ljusare än mot augusti.
Hoppas att ni kommer iväg, det är en riktigt fin tur!
Härligt och tack för svar så snabbt!
Hmm.. som du säger tänker jag med, vädret mer säkert senare under sommaren.
Ljuset är härligt och kanske är det inte lika “trångt” på berget en midsommarafton. Kan ju va tvärtom iofs!?
Vill de andra gå midsommar så får man väl helt enkelt bara ta med sig lite mer och varmare kläder. 🙂 Allt blir säkert helt fantastiskt , bara anpassa utrustningen en aning.
Upp ska vi!
Och upp kommer ni, tvivlar på att det finns några större hinder. Möjligtvis någon envis snöstorm. Lycka till! Om du kommer ihåg, hör gärna av dig här om hur det gick! 🙂