Bestiga Galdhöpiggen – 12 tips och råd inför vandringen

Att bestiga Galdhöpiggen är både ett litet äventyr och framförallt en riktigt fin dagstur. Tillgängligheten, både geografiskt och att den är förhållandevis enkel, bidrar så klart till dess popularitet och allra helst bland norrmännen som har toppturer i blodet. Låt inte det vara ett hinder. Vandringen bland de norska fjälltopparna är väldigt naturskön!

Efter min egen dagstur samlade jag på mig tips och idéer som förhoppningsvis kan vara till nytta för dig som planerar att bestiga Galdhöpiggen. Om du redan har gjort toppen och har egna tips, lämna en kommentar längst ner och berätta. Har du inte gjort toppen och har frågor? Använd kommentarsfältet så svarar jag på det jag kan.

Här kommer svar på ett antal frågor och mina bästa tips om du ska bestiga Galdhöpiggen med utgångspunkt fjällstationen Spiterstulen.

Inlägget är uppdaterat juni 2024.

Hur hög är Galdhöpiggen?

Galdhöpiggen är med sina 2469 meter över havet både Norges och norra Europas högsta berg. Det ligger förhållandevis lättillgängligt i Jotunheimen, ett välbesökt högfjällsområde i höjd med norra Dalarna på den svenska sidan. Galdhöpiggen bestegs första gången år 1850 av Lars Arnesen, Ingebrigt Flotten och Steinar Sulheim.

Kan man köra bil till Galdhöpiggen?

Ja, det går utmärkt att ta bilen till de två fjällstationerna nedanför toppen. Titta på listan och kartan nedan för att få en känsla för hur Galdhöpiggen ligger till rent geografiskt. Avstånd och tider är baserade på Google Maps-förslag med bil till Spiterstulen fjällstation, utan stopp längs vägen.

 • Oslo (E16): 360 km, drygt 5:30 timmar.
 • Göteborg (Oslo, följt av E16): 680 km, drygt 8:30 timmar
 • Stockholm (Karlstad och Hamar): 820 km, 10:30 timmar
 • Malmö (Oslo, följt av E16): 930 km, drygt 11 timmar
 • Östersund (via Røros): 580 km, drygt 8 timmar
 • Luleå (via Östersund och Røros): 1150 km, 15 timmar

Kan man ta bussen till Galdhöpiggen?

Det går att ta bussen till Spiterstulen och därifrån bestiga Galdhöpiggen. Innlandstrafikk kör turer under sommaren så kika in på deras sajt för uppdaterade tidtabeller och priser.

Karta över Galdhøpiggen

Lyssna som poddavsnitt

Det här inlägget går även att lyssna på som poddavsnitt. Du kan antingen starta spelaren här under eller använda appar som SpotifyApple PodcastsGoogle PodcastsPodbeanTuneIn med flera.

Ska man gå från Juvasshytta eller Spiterstulen?

Det finns två sätt att bestiga Galdhöpiggen. Antingen gör man det från fjällstationen Juvasshytta, som ligger 1800 meter över havet. Den turen innebär en lång bit av glaciärvandring, varför guide är ett krav. Man går då upp i större grupper. Kravet på guide ligger i farliga och ibland dolda glaciärsprickor.

Det andra alternativet är att göra toppen från Spiterstulen. Det är en fjällstation vid vägs ände, långt in i en dalgång och som föregås av en krokig grusväg sista milen. Det går att köra bil hela vägen fram och bli inte förvånad om ni möter bussar längs vägen. Spiterstulen ligger på 1100 meters höjd och här vandrar man på egen hand upp till toppen. Här finns det också möjlighet att bo både på stationen eller tälta bredvid.

Vi vandrade från Spiterstulen. Främst för att göra vandringen på egen hand men också för att fånga fler höjdmetrar. Vi kom dit kvällen innan vår planerade vandringsdag och gick sedan tidigt på morgonen. Vi avsatte en heldag för toppturen.

Är det klättring på Galdhöpiggen?

Nej, att bestiga Galdhöpiggen innebär normalt sett ingen klättring om man går från Spiterstulen. Det är förvisso många höjdmeter som ska göras (från 1100 till 2469 på 7,5 kilometer) men det är vandring hela vägen, om än brant sådan emellanåt. Bara vid några få tillfällen behövde jag ta hjälp av händerna.

Hur lång tid tar en bestigning av Galdhöpiggen?

Räkna med 8 till 10 timmar upp och ner. Vår vandring tog drygt 4 timmar upp (inklusive en paus för lunch) och lite mer än 3 timmar ner plus att vi stannade ungefär en timme uppe på själva toppen. Det gör att hela den här turen tog cirka nio timmar för oss.

Behöver man vandringskängor för Galdhöpiggen?

Ett par bra kängor är så klart att rekommendera. Det är förvisso bra upptrampade stigar till en början men det dröjer inte länge innan det blir stenigt, plus att man gör ett antal sträckor i snö. Då gör sig löparskor eller dylikt icke besvär. Ett par stabila skor rekommenderar jag varmt.

Gå även in kängorna innan du ger dig av på vandringen, så minskar du risken för skavsår. Och ja, packa även ner skavsårsplåster, något som alltid ska vara med på längre strapatser.

Behövs vandringsstavar?

Jag gick utan vandringsstavar men med facit i hand skulle jag haft ett par då de rimligen borde hjälpa till att avlasta överkroppen. Det finns små och smidiga teleskopstavar som utan problem ryms i packningen.

Finns det ledmarkeringar på Galdhöpiggen?

Ja, det finns en markerad led från Spiterstulen till toppen av Galdhöpiggen. Den allmänna rekommendationen är att alltid hålla sig till de här lederna. På vissa sträckor går man bredvid glaciärstråk och det kan vara lockande att ta en genväg över isen för att spara några minuter. Risken för sprickor och annat gör dock att det här kan bli rentav livsfarligt. På flera platser går man också nära hundrametersstup. Det är givetvis häftigt att uppleva dem på nära håll men även här kan det vara riskabelt att ge sig ut på egna ovissa äventyr.

Följ T-markeringarna som är målade på stenarna, för er och andras skull.

LÄS MER | Stora guiden om du ska bestiga Kebnekaise

Finns det mobiltäckning?

Det kan vara dåligt med täckning på vägen upp. Däremot är det full täckning på toppen. Jag blev faktiskt lite förvånad när jag bara hade tillgång till nödsamtal vid Spiterstulens fjällstation (kan ju variera om du har exempelvis Telenor). Fjällstationen tar dessutom betalt för wifi-uppkopplingen även om du bor där. Det blev med andra ord digital detox nere i dalen men uppe på toppen var det fullt ös med 4G.

Fast ärligt talat. Digital detox är riktigt fint ibland!

Tar toppstugan på Galdhöpiggen betalkort?

Toppstugan tar både betalkort och även Vipps, som är den norska varianten på Swish. Med andra ord kunde jag lugnt och stilla sitta ner med en mugg kaffe och njuta av vyerna utan att ha kontanter på mig.

Toppstugan på Galdhöpiggen
Folktätt på toppen av Galdhöpiggen.

Vad ska man packa för kläder?

En solig dag i fjällen kan snabbt förändras till något helt annat. Packa därför ner backup-plagg. En regnjacka och regnbyxor är givna, precis som mössa och kanske till och med vantar även mitt i juli.

Solskyddsfaktor är också bra att ha med, eller rent av ta på sig redan innan man börjar vandringen. Själv hade jag keps på huvudet hela vandringen, trots att det var mulet. Ett klokt beslut skulle det visa sig. Jag hade tydlig solbränna i ansiktet dagen efter.

Kan man bestiga Galdhöpiggen själv?

Ja, det går utmärkt att bestiga Galdhöpiggen på egen hand om man vandrar från Spiterstulen. Däremot krävs guide om man går från Juvasshytta. Det bästa är så klart att alltid vandra med sällskap om något oförutsett skulle inträffa, som att man ramlar och skadar sig eller dylikt.

Vandra med någon om du ska bestiga Galdhöpiggen

Ta med dig skräpet hem

Tyvärr har vi fått se ökad nedskräpning i fjällen, vilket i mitt tycke är väldigt konstigt. Man orkar bära med sig förpackningar fyllda med mat men man orkar inte bära med sig samma tomma förpackningar tillbaka. Det här är ju så klart enkelt löst – ta med dig ditt skräp hem eller släng det på avsedd plats. Alla blir glada om vi får fortsätta att ha en ren och städad natur.

Att bestiga Galdhöpiggen är en njutning

Få saker slår en riktigt jädra fin fjällvandring och att bestiga Galdhöpiggen är så klart inget undantag! I området finns det massor av andra toppar som sticker upp över 2000 meter, däribland Glittertind. Toppen är Norges näst högsta och som med sina 2465 meter bara är fyra meter lägre än Galdhöpiggen. Vyerna är med andra ord helt magnifika!

Sedan är det ju något speciellt med att luncha på ett klippblock eller bara vända sig om och se alla höjdmeter som en lagt bakom sig. Bergsvandringar när de är som bäst!

Ska du bestiga Galdhöpiggen 2024?

Det är inte särskilt stökigt att ta sig till området och jämfört med att bestiga Kebnekaise så är det här betydligt enklare. Det går att köra bil hela vägen tills det att man börjar själva toppbestigningen. Så, både att ta sig till området men också att bestiga Galdhöpiggen är i mitt tycke enklare än Keb.

Det är som en ”vanlig” dagstur, även om man så klart inte ska underskatta allt vad en fjällvandring innebär (väder, skador, mat och så vidare). Men. Framförallt är det en fantastiskt vacker tur!

Så, då är frågan. När ska du bestiga Galdhöpiggen?

90 KOMMENTARER

 1. Tack för bra tips!

  Går det att köra upp med husbil till Spiterstulen? Eller är vägen för dålig/brant?

 2. Hej! Tack för dina tipps. Om leden från fjällstationen Juvasshytta skriver du ”Den turen innebär en lång bit av glaciärvandring, varför guide är ett måste.” Menar du att man måste hyra en guide (finns berg som Kilimanjaro där man inte får gå utan guide) eller att du rekommenderar att man har en guide? Får man inte gå utan guide?

  • Hej! Tack! 🙂 Om det är krav vet jag inte och ingen kan förmodligen hindra dig men utifrån vad Juvasshyttas sajt säger så är det livsfarligt att göra turen till toppen på egen hand. Jag citerar: ”Det er livsfarlig å krysse brean åleine uten taug, utstyr og kompetanse. Det er snø som dekker sprekkane slik at ein ikkje ser dei, og vi kan oppleve gjennomslag. Brean er fra gamalt av kalt Styggebreen, ikke fordi den er stygg.”. Hämtat från https://juvasshytta.no/galdhopiggen

   Jag skulle personligen aldrig göra turen utan guide och rekommenderar inte någon annan att göra det heller.

 3. Tack för att du kollade upp det 🙂 Jag har ”taug, utstyr og kompetanse”, men respekterar och uppskattar din inställning att inte rekommendera göra det själv!

 4. Hej och tack för en väldigt intressant artikel !
  Jag är höjdrädd..Eller ja,egentligen inte höjdrädd,för jag kan vara på höga höjder,om det inte finns risker för att ”trilla” ner.Däremot är jag väldigt rädd om jag är på hög höjd och jag behöver gå på någon väldigt smal platå/stig och det är brant ner på sidan/sidorna…I såna lägen låser sig min kropp.Kommer det vara så på Galdhöpiggen någonstans ?

  • Hej Reine! Tack för din kommentar! Visst stupar det brant på flera ställen men det är å andra sidan breda passager så att du kan ha gott om marginal till kanterna. Det är inga smala ryggar att gå på upp till toppen, i alla fall inte från Spiterstulen. Hoppas att du bestämmer dig för att göra turen, den är vacker! 🙂

   • Det var ditt svar som avgjorde ! Tack så mycket ! Nu vet jag att jag fixar det.Svågern och jag ska dit i Juli.En fråga till,tror du man behöver stegjärn,eller räcker det med bara kängor,om det är en normal Juli där ? Vi ska dit i runt 7-15 juli.

    • Vad roligt! Hoppas att ni får en helt fantastisk tur och meddela gärna hur det gick, om du kommer ihåg det här inlägget efteråt! 🙂 Nej, stegjärn är inte nödvändigt på Galdhöpiggen. Min tur gjordes vid ungefär samma period förra sommaren.

 5. Tack för ditt svar igen.Jag kommer att uppdatera här när jag varit där sen,det glömmer jag inte.

   • Hallå igen !
    Har varit uppe på toppen av Galdhöpiggen !
    Det var precis som du sa ! Tack för all info från dig,det blev avgörande om jag skulle försöka göra den bestigningen.Hade kanon väder.Men helsike vad folk det kom ifrån Juvasshytta.Det var till och med folk som kom i jeans och lågskor därifrån…Så den biten verkade inte alltför avancerad..:)Än en gång tacksam för att du tog dig tid för att ge info ! Allt gott till dig !

    • Hej igen! Vad roligt att det verkar ha gått bra! Ja, det är stora strömmar från Juvasshytta, de går väl i omgångar om 50 och nej, verkar inte vara jätteavancerad vandring. 🙂 Kul att jag kunde vara till hjälp! Vilken blir nästa topp?

     • Svågern och jag bestämde nu att,eftersom vi varit på Kebnekaise och Galdhöpiggen så känns det helt okey att inte sträva efter fler toppar.
      Däremot så blir det mer vandring nu,som bitar av Kungsleden te.x.

 6. Hej! Så bra info, tack! Går det att tälta längs med leden upp på toppen om man går från Spiterstulen?
  Tänker oss en tur i juli i år, tog Keb förra året 🙂

  • Hej! Vad bra! 🙂 Oj, tälta längs vägen. Jag skulle inte ta gift på att det går faktiskt, beroende på hur kräsen man är med underlag och lutning. Är man kreativ och letar så kan man säkert hittat men mycket stenigt redan en knapp timme in i vandringen. Däremot går det att tälta i anslutning till fjällstationen, på andra sidan bäcken, om det är så att ni vill tälta istället för att bo på stationen.

 7. Hej! Tack för en superintressant artikel! I år är hunden gammal nog för att få följa med till Norge. Kan man ha hund med sig på vandringen upp från Spiterstulen? Med vänlig hälsning, Robin

  • Tack Robin! Vad kul med hundsällskap! Ja, vandringen är inte särskilt avancerad så kan den gå på dagsturer så kan den gå upp från Spiterstulen. ?

 8. superinspirerad att dra iväg sista veckan i juli i år ska försöka få med gamla pappa 76 år men går varje dag minst 10 km vad kostar boende i nrkr? och bör man boka i förväg???
  Med vänlig hälsning
  Danne stigfinnare

  • Hej Dan! Sista veckan i juli kan nog vara ett riktigt bra tillfälle att dra iväg på! Låter inte heller som att du kommer ha några problem med att ta dig upp, kul om du får med din far också! Vi bokade allt i förväg för att vara säkra på att få ett rum. Vi hade iofs tält med oss men det var skönare med rum. Vi betalade cirka 800 NOK för en natt där, frukost fixade vi med själva på gaskök. Hoppas ni gör turen och att den blir bra! 🙂

 9. Hej!
  Tack för bra info.
  Har du vandrat upp för Besseggen någon gång? Jag har som en annan tidigare kommenterat problem när det är väldigt brant och stup på sidorna. Själva eggen på Besseggen var otrevlig för mig, men inga problem att vara på toppen av berget. Min fråga är hur vandringen från Spiterstolen upp för galdhöpiggen är i jämförelse med Besseggen? Tack 🙂

  • Hej! Tack för kommentaren! Japp, gjorde Besseggen dagen efter Galdhöpiggen och jag tyckte det var en fin tripp. Vet att alla inte uppskattar ”klättringen” upp på själva Besseggen men jag tyckte personligen att det var den roligaste biten på hela vandringen. Vi är väl alla olika. 🙂 Vet inte hur jag ska jämföra de olika vandringarna riktigt. Galdhöpiggen är mer rakt upp hela tiden än Besseggen, även om den senare också har sina stigande partier. Men man tar ganska tidigt mycket höjd på Besseggen och så tappar man väldigt snabbt mycket höjd på slutet. Däremellan är det ganska snällt och lättvandrat (förutom partiet som du själv beskriver som jobbigt).

 10. Hej!

  Jag har ingen super kondis just nu, men har vandrat en del sedan tidigare. Hoppas det fungerar. Det ryktas att små barn fixar det så kanske även jag. Har fått tips om gåstavar, speciellt när man ska ned igen. Vad säger du om det? Det brukar nästan vara smärtsamt ibland att gå nedför, mycket värre än upp.
  Tack för alla tips!
  Marie

  • Jag tror inte att konditionen är det viktigaste alla gånger utan att man sonika vill göra det. Pannben och så vidare. Minst lika viktigt. Jag och Maria blev flera gånger passerade av folk som ”såg ut” att vara i sämre fysisk form än oss, eller hur man nu på ett inte så fördomsfullt sätt ska uttrycka sig. 😉 Gåstavar är nog alltid bra, även om jag själv inte hade med mig några. Håller dock med, nervägen är påfrestande så hade jag gjort om turen hade jag nog skaffat mig ett par. På uppvägen däremot behövs de inte (enligt mig).

 11. Jag blev mycke sugen ! Fast jag tar med husvagnen och bor någonstans med den .

  Får se om jag blir själv eller någon med .

  • Tydligen går det guidade turer upp även i september så ja, det borde vara möjligt. Juvasshytta har öppet fram till 22 september i år, till exempel.

 12. Men när brukar det bli vinter på dom höjderna? Vågar man gå själv i september eller för kallt?

  • Vågar inte svara på det, det kan säkert variera från år till år också. Vet själv att jag ena året gått i t-shirt i Jämtlandsfjällen i oktober för att nästa år pulsa två decimeter snö på samma plats (Storsnasen 1463möh, bortanför Åre). 🙂 Det är fjällväder, med allt vad det innebär.

 13. Hej! Skulle jag vandra på min egen hand – vart ska jag köra bilen? Ska jag till Spiterstulen? Finns det parkering, kan man få tälta där också? Tack!

  • Hej! Om du ska vandra på egen hand är det Spiterstulen som gäller. Det är en fjällstation med parkering, restaurang, övernattningsmöjligheter och annat som hör en fjällstation till. Det går även att tälta i närheten.

 14. Hej!!
  Gick till Trolltungan med tösa(20år)och nu föreslår hon den här turen.Känns som att vi(jag52 år) kan klara det.Den känns jämförbar med Trolltungan men jag vet inte?

  • Hej och tack för kommentaren! Kan dock inte göra jämförelsen då jag själv inte gått Trolltunga. Har dock hört att den kan underskattas av vandrare. Galdhöpiggen är som ”en vanlig dagstur” skulle jag säga, men med ganska många höjdmeter att plocka. Det krävs i mina ögon ingen speciell fysik heller, mer än lite pannben. 🙂

 15. Tjena Dryden!

  Tack för spännande inlägg och tips! Tog lärdom av dina tips när jag och min styvbror var på Kebnekaise i augusti och det gick galant!

  I år i augusti ska vi bestiga Galdhöpiggen och vi kommer att ta bil från Sverige till Norge (Jotunheimen), det jag tänkte fråga är ifall man kan ta bilen hela vägen fram till Spiterstulen, jag ser visserligen en parkering på bilden du har bifogat men jag ville vara extra säker och kolla lite bara! 🙂

  Hoppas du får en trevlig kväll!
  /Sam

  • Hallihallå! Kul att tipsen kom till användning vid Keb och grattis till den toppen! 🙂

   Japp, det går att köra bil hela vägen fram till Spiterstulen (precis som till den andra fjällstationen). Sista 1-2 milen är det en grusväg som är ganska smal men bli inte förvånad om ni möter både husbilar och bussar. Bara att samsas och se glad ut! 😉 Ska ta och uppdatera texten med det, tack för input!

 16. Tack för bra info och inspiration!
  Vi är två familjer som tänkt oss göra en topptur tillsammans.
  Ni pratar ofta om tiden juli /augusti.
  Vad tror du om midsommar, är det väldigt blött mkt snö då eller går det också bra/ ”enkelt”? Jag personligen tror mer på sensommar men våra vänner vill midsommar.
  Vi har tänkt oss att hyra rum.
  Mvh Mattias (inspirerad för nystart, vandrat en del förr… ).

  • Hej! Kul att du gillar!

   Jag gjorde turen den 6 juli 2018 och då var det inga problem. Midsommar en-två veckor innan var nog inte heller några problem MEN det var ju också en väldigt varm sommar. Vädret varierar ju, allra helst i fjällen. Det är nog mer ”safe” (om det nu finns något sådant i fjällvädersammanhang) lite senare på sommaren men det är ju vara spekulationer från min sida. 🙂

   Fördelen med midsommar är ju att det är lite ljusare än mot augusti.

   Hoppas att ni kommer iväg, det är en riktigt fin tur!

   • Härligt och tack för svar så snabbt!
    Hmm.. som du säger tänker jag med, vädret mer säkert senare under sommaren.
    Ljuset är härligt och kanske är det inte lika ”trångt” på berget en midsommarafton. Kan ju va tvärtom iofs!?
    Vill de andra gå midsommar så får man väl helt enkelt bara ta med sig lite mer och varmare kläder. 🙂 Allt blir säkert helt fantastiskt , bara anpassa utrustningen en aning.
    Upp ska vi!

    • Och upp kommer ni, tvivlar på att det finns några större hinder. Möjligtvis någon envis snöstorm. Lycka till! Om du kommer ihåg, hör gärna av dig här om hur det gick! 🙂

 17. Hej
  Någon meta än jag som tänkt detta ???

  Funkar det att gå till toppen på galdhöpiggen
  I slutet av juli ??
  Tänkte mig v 30

  Tommy

  • Hej, det kan säkert variera från år till år men det var inga problem att göra toppen i början på juli, i alla fall 2018. Det gör att jag tror att slutet på juli är ganska safe.

 18. Hej Daniel
  Om man jämför hur det är att bestiga Galhöpiggen med att bestiga Kebnekaise vad är svårare? Och vad är den största skillnaden mellan dem? Jag undrar om vägar som INTE går över glaciär. Vi besteg Kebnekaise i fjol och planerar Galhöpiggen i sommar.

  • Hej!
   Kebnekaise var jobbigare för mig för att det är en betydligt längre vandring än Galdhöpiggen. Ingen av topparna är tekniskt svår. Har du gjort Kebnekaise så har du det värsta avklarat, Galdhöpiggen kändes för mig mer som en vanlig dagstur om än med väldigt många höjdmeter. Den känslan stärktes vid toppstugan. Mycket folk och ganska turistigt eftersom toppen är ganska tillgänglig jämfört med Keb. Om du ska undvika glaciär så ska du gå från Spiterstulen. Dels kan du gå på egen hand och det enda du passerar är snö, ingen renodlad glaciär som om du går från Juvasshytta.

 19. Tjena jag och ett gäng polare ska dra upp ditt i slutet på mars. Ingen av oss har just fjäll vandrat förut. Men vi har mest vandrat skogs leder i olika naturreservat är det något vi ska tänka extra på när man fjällvandrar?

 20. Jag vill upp till toppen i sommar
  Men hur är det är solen synlig på toppen dygnet runt en viss tid ?
  Tänkte runt midsommar

 21. Stort tack för svaret.
  Jag undrar om man måste gå vid skurna kanter när man vandrar till toppen?
  Mvh Zenaida

  • Hej! Vad menar du med ”skurna kanter”? Menar du där leden går nära branta stup så är det bara ett ställe från Spiterstulen där du är några få meter från en kant. I övrigt är det lugnt.

 22. Hej!

  Jag och två vänner planerar att bestiga Galdhöppigen under påskhelgen. Det är i för sig ett tag innan rekomendationen som säger att man ska bestiga det mellan juni-september. Är det något du rekomenderar att vi gör eller är det för farligt?

  MVH

  • Hej! Jag har ingen som helst erfarenhet av att göra toppturen i april, vare sig till fots eller skidor. Jag tänker dock att det är en hel del snö där då så att vandra på ”vanligt sätt” blir nog ganska komplicerat. Möjligtvis kan snöskor hjälpa eller att göra toppturen på skidor? Som sagt, inte testat något av det. 🙂

 23. Hej!

  Vilka skor skulle du rekommendera – för att det är massa stenar med hal och isig terräng

 24. Hej, Daniel!

  Tack för svaret. Jag förstår det du säger angående ett par ordentliga vandringskängor. Har du ett märke att rekommendera?

  • Nej, inte direkt. Det är nog väldigt individuellt, precis som med skor i övrigt (till exempel löparskor). Jag kör själv ett par Meindl-kängor sedan flera år men har även haft ett par Salomon som jag var ganska nöjd med. Jag måste själv börja titta på nya kängor inom kort men jag drar mig lite för det eftersom jag vet vilket tråkigt jobb det är att hitta ”det perfekta paret”. 😉

 25. Hej Daniel och tack för intressant och matnyttig artikel!
  Jag och mina barn ska köra Galdhöpiggen om två veckor. Undrar lite hur tillgången av vatten är?
  Jag och min dotter gjorde Kebb. förra året och det blev väldigt jobbigt eftersom rinnande vatten försvann efter Kaffedalen och då hade vi ju det mest ansträngande framför oss. Vi klarade det tillslut och det var det mäktigaste någonsin, att stå på Kebnekajses topp! Min dotter har tydligen glömt hur jobbigt det var förra året så nu är hon taggad på Galdhöpiggen.
  Kanske du har lite tips på kost och energi?
  Finns det rinnande vatten hela vägen?

  Tack på förhand!
  Jonny

  • Hej Jonny! Tack, kul att du gillar!

   Mitt minne är att det är ganska skralt med källor längs vägen från Spiterstulen, i alla fall inga större grejer. Det som Galdhöpiggen har, som inte Keb har, är dels toppstugan där det går att köpa fika och även att man normalt sett gör den här vandringen betydligt snabbare än Keb. Men, det är ju ändå ansträngande så jag skulle nog rekommendera att ha ordentligt med vätska med sig så klart. Har ni möjlighet till en ryggsäck med camelbak är ju det kanske den bästa lösningen. Vi körde också en termos med hett vatten som vi kokade pasta i halvvägs. Väldigt fin lunchvy så det kan jag också rekommendera. 🙂

  • Hej! Vi vandrade iväg kl 08 och det hängde delvis på att vi hade några mil att köra på kvällen efter vandringen. Räkna med drygt fyra timmar upp och något kortare ner, plus en stund på toppen så klart.

 26. Hej, Tack för din sida och Era tips och bilder. Mellan May och Augusti vilken månad ska man bestiga? Jag har ingen bil, på vilket sätt ska jag ta mig till Spiterstulen? Bor i Stockholm. MVH/Viktor

  • Hej Eila! Jag vill minnas att vi träffade på folk med hund. Vet inte om jag kan bjuda på några tips dock, beroende på vad du är ute efter så klart. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.