Hej BCMC Trail och 270 höjdmeter per kilometer!

En av flera planer för mitt andra besök i Vancouver var att göra den tvärbranta leden Grouse Grind. Det är en knappt tre kilometer lång trail som börjar vid foten av Grouse Mountain, på samma ställe där SkyRide börjar (linbanan upp för berget). De slutar sedan på samma plats, vid toppen av berget och med enastående panoramautsikt över storstadsområdet. När man är klar så har man, utöver de tre kilometrarna, också tagit drygt 800 meter i höjd.

270 höjdmeter per kilometer med andra ord. Tvåhundrasjuttio.

Dock visade det sig att just Grouse Grind under mina dagar i stan var stängd för restaurering under några veckor så jag fick kort och gott tänka om. Lyckligtvis finns det en liknande trail alldeles bredvid. Inte lika känd och (tydligen) inte lika svår, men väl värt ett försök i brist på annat. Den leden heter BCMC Trail, är också tre kilometer lång och har på det stora hela samma höjdkurva.

For the record. Rekordet för Grouse Grind är 23.48 minuter. Tjugotre minuter, fyrtioåtta sekunder.

Grouse Grind stängd

Jag började med att gå-jogga om några norrmän, gick fel och in på en annan led, vände – och kutade om samma norrmän igen. De var trevliga, men inte så snabba. Det kändes bra att få göra den bedriften, med tanke på vilken image norskar och toppturer har.

Att försöka springa var en fin tanke och teoretiskt sett väldigt (o)genomtänkt. Under merparten av sträckan var det bara att glömma. Det var tvärbrant så det blev mer intensiv trappträning med väldigt höga steg. Mjölksyran bet tag i benen redan tidigt. Så mycket till utsikt var det inte heller, mest träd som på något sätt lyckas stå kvar i sluttningarna. Imponerande av dem alltså.

Och vilken natur sen! En av många saker jag älskar med den här delen av världen!

Starten av BCMC Trail Vacker natur längs BCMC Trail Branta stup längs BCMC Trail BCMC Trail-selfie Mother nature visar hur naturen kan se ut Dryden, snart på toppen! Smile, du är snart på toppen!

Tillslut, efter en ganska flack avslutning, såg jag The Observatory och hela toppkomplexet med sina restauranger, caféer och souvenirbutiker. Jag hade börjat på 300 meter över havet och stod snart på terassen – och noterade 1100 höjdmeter. Trappmätaren i klockan noterade 209 våningar. Som att gå upp i World Trade Center i New York. Två gånger.

Tiden? Well. Jag har lite att jobba på tills den dagen jag får göra den “riktiga” trailen, Grouse Grind. 1 timme och 12 minuter slår jag inga rekord med men att kapa bort 48 minuter är väl inga problem. Bara att köra lite backträning hemma på Frösön så är jag väl i hamn redan nästa år.

Eller vad tror ni?

209 våningar till toppen av Grouse Mountain Höjdkurvan för BCMC Trail

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.