Cykla på Bornholm – 5-6 vackra timmar på elcykel

Av alla spontana och oplanerade upptåg vi fått för oss så är det danska öbesöket något som jag kommer att prata varmast om framöver. Golf i Åhus, tältnatt på Öland och Skånes vackra landskap i all ära. Men. Att cykla på Bornholm visade sig vara ett riktigt lyckat drag. Och då var det en idé som föddes lite ur ingenting när vi satt i bilen och funderade över nästa övernattning på vår roadtrip i södra Sverige.

Allt som krävdes var att boka båtbiljett och hyrcyklar på nätet kvällen innan. Vi åkte över med Faergen, som kör katamaran mellan Ystad och Rønne på Bornholm. Att knipa kampanjpris kvällen innan gjorde inte direkt ont och vi betalade 520 kronor för två gående personer. Som hittat.

Färja från Ystad till Bornholm

Var kan man hyra elcykel på Bornholm?

Att hyra en tvåhjuling för att cykla på Bornholm var inte heller några större problem. Med facit i hand så hade vi kunnat välja och vraka bland uthyrare då cykel på ön är populärt. Vi hittade dock lite av ett ”första bästa”-alternativ, hos Bornholms Cykeludlejning. De ligger bara några minuters promenad från färjeterminalen och granne med turistbyrån i Rønne. 

Priset? Två elcyklar med två hjälmar (kostnad för hjälmen tillkommer) betalade vi 450 DKK (ungefär 620 SEK), vilket är helt klart överkomligt.

Att cykla på Bornholm – med elcykel

Även om jag cyklat elcykel förut så har det bara varit korta minuter, det här var det första riktiga testet för min del. Det fina? Att få drivet! Att känna hur cykeln tar mer fart än vanligt när man trampar till och så klart underlättar det här enormt i långa sega motlut. Vi cyklade om flera som slet på i uppförsbackar och motvind, medan vi själva lugnt satt och trampade på.

Utan att kunna göra en direkt jämförelse så skulle jag säga att vi tog oss runt våra sex mil betydligt snabbare än om vi hyrt vanliga cyklar. Mindre svettiga? Nja, kanske inte. Det var ju 30°C hela dagen!

Cykla på Bornholm - Dryden i Rønne

Var ska man cykla?

Hela Bornholm är fyllt med cykelleder, som alla är utmärkta med vägnummer. Beroende på hur lång tid en har på sig och ambitioner med hela äventyret så är ju valen olika. Allt går att anpassa och vill man inte ha så högt tempo så väljer man givetvis kortare sträckor. Har man flera dagar på sig så går det ju att göra hela ön och då kommer man dessutom inte att behöva stressa. Ön är inte särskilt stor.

Den är däremot ganska kuperad, vilket kan vara bra att ha i åtanke oavsett man väljer en elcykel eller inte.

Hur långt hinner man?

Hur långt är ett rep? Vi satsade på en dagstur då vi ankom Rønne med färja från Ystad strax innan 12 och hade en bokad återresa vid 18:30. Cyklarna plockades upp klockan 12 och återlämnades vid 17. Under dessa fem timmar hann vi cykla till Gudhjem, via Klemensker och Rø.

I Gudhjem lunchade vi i lugn och ro nere i hamnen innan vi påbörjade cyklingen tillbaka. Då rullade vi via Østerlars och Vestermarie för att sedan återlämna cyklarna i Rønne.

Allt som allt 6,1 mil på knappt fem timmar, varav knappt fyra timmar var effektiv tid på cykelsadeln. Notera nu då att vi valde att hyra elcykel, vilket så klart underlättar om man ska cykla på Bornholm. I de kuperade delarna var det gudomligt att peta in högsta läget och bara behöva trampa lätt.

Hur länge höll batteriet?

Vi frågade vid uthämtningen om batteriet skulle orka med oss en hel dag och fick svaret att det inte skulle vara några problem. Vid lunchen i Gudhjem hade jag 80% kvar men merparten av batterikrämen gick åt på tillbakavägen, som var både kuperad och kurvig.

Med en mil kvar gick stapeln ner på sista ”pluppen” och när jag rullade in i Rønne började sista pluppen att blinka. Jag testade att kötta på all kraft som fanns men lyckades inte dra ur batteriet helt. Fyra timmar och drygt sex mils cykling på maximal hjälp från motorn var alltså inom gränsen för vad batteriet orkade med. Nu vet jag förvisso inte hur gammalt vare sig batteri eller cykel var, det kan var vara värt att notera.

En heldag på Bornholm

Så, det där var vår heldag med att cykla på Bornholm. Sådär spontant påhittad. Och shit vad lyckat det blev! Visst kostar det en slant att vara ute på äventyr men att ta färjan över från Ystad och cykla runt på ön i Östersjön behöver inte bli skitdyrt. Jag kan verkligen rekommendera de allra flesta att pröva på det här, om en ändå har vägarna förbi och en dag över på semestern.

Har jag någon läsare som också valt att cykla på Bornholm eller har andra tips om att cykla runt på ön? Lämna gärna en kommentar!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

8 KOMMENTARER

  1. Vi gjorde en tur på fem dagar hela ön runt med vära egna, vanliga cyklar på färjan) eftersom vi ville se Nordens största borgruin Hammershus och stranden Dureodde som är så finkornig att sanden använts i timglas. Vi cyklade med barn så vi gjorde också stopp på Joboland med vattenland och annorlunda åkattraktioner. Sedan blev det Svaneke Bryghus med sin restaurang, chokladen i Snogebæk m.m. Har skrivit på engelska bloggen med lite bilder.
    http://ourscandinavia.com/the-danish-island-of-bornholm/

    • Fem dagar! Vilken vacker resa det måste ha varit! Vi missade allt det du skriver men kanske inte så konstigt när vi ”gjorde ön” på fem timmar. 😉

  2. Vilket bra tips! Jag har ännu inte varit på Bornholm och har inte heller testat elcykel. Däremot körde jag mountainbike för första gången i sommar. 🙂

    Fina bilder!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.