Ska vi döda “pulsklockan” en gång för alla?

Okej, det finns en grej vi måste prata om. Som inte riktigt är utredd, avklarad och spikad för framtiden. En grej som ibland gör mig mest mer förbryllad än irriterad. För egentligen är det ju ingenting att bli irriterad över med tanke på hur många saker som det faktiskt finns att snedtända på här i världen. Ändå känner jag att jag måste ta till orda. Att bidra lite själv för att få stopp på alltihop.

Så. Seriöst. Vi måste sluta använda ordet “pulsklocka“.

Jag lyssnade på en träningspodd förra veckan. En ansedd sådan. Sveriges största podd till och med, i området träning och hälsa. Och de använde ordet “puslklocka med GPS”. What the?

Pulsklocka är en sak. Ni vet, de där klockorna som alla muppar i löparskor hade i början av 2000-talet och ännu tidigare. De mätte puls. Vare sig mer eller mindre. Oftast var de dessutom ganska fula. Sedan kom GPS-klockorna, där vissa levererades med pulsmätare i form av ett band man satte runt bröstkorgen, andra inte. De var ännu större och i många fall också fulare.

Själv hade jag en Forerunner 305. Nej, inte snyggaste skapelsen på planeten direkt.

Runt handleden idag

Idag då? Tja. Det närmaste “pulsklocka” vi kan komma (förutom de renodlade pulsklockorna, en utdöende art?) är aktivitetsbanden. Små slimmade saker som var och varannan person har runt handleden idag.

Sedan finns ju smartklockorna. Merparten av dem har pulsmätare, några har GPS, men de är inte heller renodlade pulsmätare. De är istället till för att stötta störa användarna med notiser, vibrationer och blinkande så fort det ramlar in ett mejl, SMS eller vädernotis. Ofta visar de inte ens tiden utan man måste kasta upp handen i ansiktet för att få reda på vad klockan faktiskt är. Plus att de dras med batteritid som är kortare än en normal kisspaus.

Det som podden, som jag nämnde tidigare, förmodligen menade när de sa “pulsklocka med GPS” var träningsklocka, en armbandspryl med funktioner för att stötta användaren i sin träning på olika sätt. Det finns mer eller mindre avancerade varianter men gemensam nämnare är att 101 av 100 har – tadaaam – GPS-funktion. Andra benämningar kan vara “multisportklocka”, lite beroende modell och andra aspekter. Min Garmin Fenix 5 är en multisportare. Den hanterar allt från löpning, vandring, cykel till simning, golf och styrketräning.

Men den går under genren träningsklocka. Träningsklocka. Med både puls- och GPS-funktion…

Fin tid efter dubbelsträckan på St. Olavsloppet

Med andra ord tycker jag att vi en gång för alla kan dumpa benämningen “pulsklocka” såvida det faktiskt inte är en renodlad pulsklocka. Fast framförallt måste vi ta död på formuleringen “pulsklocka med GPS-funktion”, för det man faktiskt menar är en träningsklocka. 

Träningsklocka. Frågor på det?

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

  1. Bra där! Gillar skarpt din träningsklocka. Själv har jag en ärvd från brorsan. Superbra men har några år på nacken så den är lite fet i modellen.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.