JumboStay på Arlanda – aningen överskattat

Det har känts lite som ett ”måste” för mig som är förhållandevis (…) flygintresserad. Ändå har JumboStay på Arlanda stått i tio år innan jag tillslut fick tummen ur och bokade en natt. Vi pratar alltså om ett hotell, eller mer vandrarhem, i form av en gammal Boeing 747-200. Kanske har ni sett den när ni startat eller landat på Arlanda någon gång?

Planet byggdes 1976 och har flugits av både Singapore Airlines och det klassiska Pan Am men byggdes 2008 om till sin nuvarande form. Sedan den 27 augusti samma år står det på sin nuvarande plats och hyser totalt 80 bäddar i 33 rum. Sviten i cockpit har rumsnummer 747 och sedan har även både hjulhus och de fyra motorerna inretts som rum.

För min del var det en av motorerna som skulle få agera sovplats. Jag fick ett rum med en säng från vägg till vägg men utan egen toalett, bord och annat. En sovplats, kort och gott.

JumboStay på Stockholm Arlanda
Motorrum på JumboStay på Stockholm Arlanda
Motorrum på JumboStay på Stockholm Arlanda

Att nästan försova sig

Inför den här natten hade jag ett långt dygn bakom mig, där jag flugit från Vancouver till Stockholm via min försenade flight från Zürich. Egentligen skulle jag anlänt JumboStay på Arlanda redan vid 19-tiden men ramlade in strax efter 23 istället. Det betydde en snabb incheckning innan jag planade ut i sängen, sådär hysteriskt trött. 

Det ena ledde så klart till det andra och om jag inte vaknat av ett ryck vid halvåtta följande morgon så hade jag missat mitt tåg mot Östersund. Det hade å andra sidan gjort att jag i lugn och ro hade kunnat utforska flygplanet lite mer, och kanske allra helst hunnit äta lite frukost, men nu blev det panikrusning till bussen för att fånga tåget norrut.

Jag hann med tåget. Men, med begränsad rundvandring kring 747:an som följd. Några snabba bilder på språngmarschen till bussen hann jag dock med.

JumboStay på Stockholm Arlanda
Motorrum på JumboStay på Stockholm Arlanda

Inte helt övertygad om JumboStay på Arlanda

Trist så klart att jag inte hann kolla runt mer och jag hann tänka att jag får utforska planet nästa gång. Fast jag vet ärligt talat inte om det blir någon nästa gång. Visst, priset på drygt 600 SEK var ju helt klart överkomligt med tanke på att hotellen i SkyCity (eller grannen RadisonBlu) kostar dubbelt så mycket (och Rest&Fly var fullbokat).

Men, jag blev hastigt mottagen och fick inte någon större känsla för servicen. Den här kvällen var personerna i receptionen mer angelägna om att prata med varandra istället. Jag är inget större fan av sånt, allra helst när jag var helt själv att checka in och de uppenbarligen hade all tid i världen att lägga på min ankomst.

Frukosten, som serveras längst fram på planets första våning (där också receptionen finns) hann jag inte testa mer än att jag slet med mig en frukt i farten när jag checkade ut. Det såg dock inte ut som någon höjdarbuffé men hur det faktiskt smakade ska jag alltså låta vara osagt.

Alltså, jag vet inte riktigt. Jag hade nog lite högre förväntningar så det var mer besvikelse än ”Wow!”. Visst, jag sov bra (höll ju på att missa tågtiden) och för min övernattning behövde jag inte mer. Men nja. Jag kommer att boka något annat nästa gång. Jag menar, samma pris för Rest&Fly (minus frukost) och då ligger det i SkyCity. Eller så lyxar jag med riktigt hotell. Det är nästan så att det känns värt…

Har jag någon läsare som bott på JumboStay på Arlanda? Håller ni med? Eller ska ni boka en natt?

Mer om JumboStay på Arlanda

Till JumboStay på Arlanda åker man en gratis transferbuss från terminalerna som går ungefär fyra gånger i timmen. Det är bussen Alfa som man ska ta och så hoppar man av på hållplatsen JumboStay/Tull. Inga konstigheter.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

10 KOMMENTARER

  1. Jorå jag ska. Måste bli cockpit-sviten någon gång. Så får jag väl skriva att det inte var vart det och inget speciellt sen. I så fall. 🙂

  2. Jag sov där en natt för inte så längesen och kan väl inte heller påstå att det var något märkvärdigt. Frukosten var okej, inte mer än så. Bodde i ett av rummen inne. Jag skulle dock vilja ge det en chans till och då prova på att bo i sviten. Men det är ju inte gratis att bo där så jag väntar tills jag får sällskap för annars känns det inte värt pengarna.

  3. hej, jag har bott väldigt många gånger på Jumbo Stay, och jag är nöjd, ensamresenär, oftast för att kunna ta tidigt flyg från Arlanda, bokar bädd i fyrmansrum, medlem i Stf, för mig funkar det alltid bra, ska jag ut på strapatser så avskräcker inte det här enkla boendet mig, varken på utresa eller hemresa

    • Jag hade hört så mycket bra om det här stället innan så det var nog därför jag inte blev så imponerad. Skönt att det fungerar för andra och priset är ju onekligen attraktivt!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.