Footgolf på Lane Loge – familjefighten

Efter förra årets uteblivna footgolf på Lane Loge utanför Uddevalla så gjorde jag i år två rundor. Lite för att kompensera men så klart allra mest för att det är en grymt rolig blandning av fotboll och golf. Banan utanför Uddevalla har 18 hål och jag har spelat den nästan varje sommar sedan 2007, varav en seger för tre år sedan

De här två rundorna blev dels med sedvanligt gäng, vi som samlas varje sommar, plus en helt ny uppställning baserat på närmast sörjande – familjefighten! Riktigt kul, för nu fick flera i skaran testa footgolf på Lane Loge för första gången. Eller ja, footgolf överhuvudtaget faktiskt.

Det var alltså jag själv, Maria med dotter, broderskeppet Robert och vår far som ställde upp och tillsammans slog vi ut från tee på hål 1, en het augustidag med ett sommarregn på ingång.

Footgolf på Lane Loge utanför Uddevalla

Ingen sular väl bollen?

Reglerna i footgolf är egentligen ganska enkla och utgår i grund och botten från vanlig golf. Out of bounds, drop, plikt och så vidare. De flesta tillslag är tillåtna som vrist, bredsida och tåpaj. Däremot får man inte sula i bollen vid putt (eller alls, men vem fan sular bollen på tee liksom?), alltså att man sätter fotsulan på bollen och föser i den på det viset. Sedan går ju reglerna så klart att anpassa efter sällskapet, huvudsaken är att alla är överens om vad som gäller.

Max antal slag per hål är 10, för att få någorlunda tempo och här gäller det också att vara överens om i vilken ordning man ska spela. Att ha vanlig turordning underlättar så klart för räknandet av slag, men det viktigaste är ändå att en och en slår sin boll så att alla inte är igång samtidigt.

Footgolf på Lane Loge - 18 hål

Familjefight över 18 hål

Maria har flera gånger sagt att hon ska spöa mig i fotbollsgolf så jag vet inte riktigt vem pressen låg på. Hon som hotat eller jag som spelat både fotboll i 143 år och footgolf på Lane Loge flera gånger tidigare? Det blev alltså lite fight i fighten mitt i alltihop. Fast jag var aldrig riktigt orolig.

Mitt i rundan, kring hål 6, öppnade sig också himlen och ett tungt sommarregn ramlade ner över oss en stund. Alltså. Det är så jädra skönt. Fotboll och ett hällande regn, det kan vara något av det bästa som finns, så det var bara att njuta av stunden. När det sedan slutat regna så drog jag in dagens första tia. Det säger väl lite.

Utslag från hål 3.
Utslag från hål 3. Foto: R. Rydén Fogelberg
Hål 5 på Lane Loge
Hål 5 – bollen ska in mellan staketen. Saga ligger bra till med ett kalasutslag! Foto: R. Rydén Fogelberg
Hällande regn vid hål 6!
Hällande regn vid hål 6 – älska! Foto: R. Rydén Fogelberg
Footgolf på Lane Loge
Gör dig redo för putt! Foto: R. Rydén Fogelberg
Man ska igenom bildäcket...
Fail! Jag ska igenom bildäcket. Inte över… Foto: R. Rydén Fogelberg
Genom cementringen!
Genom cementringen på hål 17. Foto: R. Rydén Fogelberg

När allt ska summeras

Inför ”hål” 18 tog vi oss några minuter och räknade ihop poängen. Jag konstaterade ett par tior på mig själv men i övrigt var det inga större bekymmer. Matematiskt var jag redan segrare, 18 slag före tvåan. Kampen i andra änden av scorekortet var betydligt mer intressant där det var flera som låg inom räckhåll för varandra.

Poängräkning inför hål 18
Poängräkning inför hål 18. Foto: R. Rydén Fogelberg

Hål 18 är dessutom inget hål i den bemärkelsen utan en straffsparksläggning. ”Målet” har fem hål – två i vardera kryss, ett i mitten och två längst ner i hörnen. Kryssen ger minus fem slag, mitten ger minus tre slag och nedre hörnen ger inga avdrag alls mer än att man är färdig. Slår man alltså in bollen i krysset på första slaget så blir det ett slag minus fem. Själv drog jag in den på femte försöket och slutade på 94 sparkar.

Tvåa blev Robert på 123, Maria blev trea på 133 och så fick Far och Saga dela på fjärdeplatsen med sina 134 sparkar. Nu hoppas jag att det här blir en tradition för de kommande åren, jag vill absolut spela mer footgolf! Kanske lätt att säga det efter en seger…

Hål 18 - straffsparkar
Hål 18 – straffsparkar. Bonus för kryssen och mittenhålet.

Footgolf på Lane Loge – bra att veta

  • Lane Loge ligger strax utanför Uddevalla och nås enklast med bil. Stället är nog mest känt som dansplats och camping men hyser även femkampsområde med mera.
  • 2018 öppnar footgolfbanan klockan 11 och det kostar 100:- per person att spela.
  • Bollar samt scorekort får man på plats.
  • Om receptionen inte är öppen går det att hämta bollar själv och Swisha sin betalning.
  • Räkna med att en runda tar minst två timmar för en fyrboll. 
  • Vid hål 9/12 finns det bord utställda vilket gör att man enkelt kan ta ett fikastopp där.
  • Läs mer på Lane Loges webbplats.
  • Läs mer om footgolf och andra banor hos Svenska Golfförbundet.

Jag hoppas att de kör även nästa år, eftersom det i höstas var prat om att dansplatsen skulle stängas ner. En stängning av dansbanan skulle förmodligen göra att även footgolf på Lane Loge blir blott ett minne hos alla som spelat och vill spela.

Har du spelat footgolf på Lane Loge eller på någon annan plats? 

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

3 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.