Golf på Åhus Östra – grönt, skönt och vackert!

På många listor rankas den som en av Sveriges bästa golfbanor och i Svensk Golf 7/2017 landade den på en finfin sjundeplats. Må så vara att jag inte har spelat på särskilt många andra banor men jösses, att spela golf på Åhus Östra var en för mig helt ny upplevelse. I dubbel bemärkelse. Primärt för att jag aldrig spelat här förut men så fick jag också ett exempel på hur jädra fin en golfbana faktiskt kan vara.

Under vår roadtrip i södra Sverige hade vi bestämt oss för att få till i alla fall en eller två rundor. Vi hade en tid bokad på Saxnäs på Öland men efter att varenda golfbana vi sett på ön varit helt gula (inte ens Ekerum såg särskilt lockande ut!) så bestämde vi oss för att avboka den tiden. Utan att ens åka fram och titta.

Efter lite research så valde vi tillslut att spela vår golf på Åhus Östra utanför Kristanstad. Att det är en av Sveriges bästa banor märks också på deras greenfee. 750:- per person och 40:- för vagnhyra är inte direkt billigt, men så var också varenda fairway grön så… ja, en får väl vad en betalar för. Även i golfsammanhang antar jag.

Banan är från 1924 och är byggd på sandjord, det bästa underlaget för golfbanor. Banan är i regel öppen året runt med undantag för exempelvis om det blir mycket snö. Det är inte ovanligt att vi, vid normala vintrar, spelar golf på öppna greener både jul- och nyårsafton.

Källa: Kristianstads Golfklubb

Fairway och golf på Åhus östra golfbana
Fairway på Åhus golfbana

Grönt, skönt och variationsrikt

Vi slog ut från första tee, inledde rundan och jag har personligen aldrig spelat på finare fairways än det här. Det kan tyckas lite märkligt att en golfbana har en prunkande grönska när resten av Sverige har gulnat i torkan. Dock så har de en egen källa till vatten så bevattning är, enligt deras course manager, inte något problem just nu. Dessutom har de Åhus Östra som tävlingsbana, varför de lägger mer krut på den än på Åhus Västra (som enligt uppgift också är knastertorr och gul).

Bunkrarna var i toppskick och riktigt utmanande med sina skarpa kanter och stora variation. Även greenerna diffade en hel del och hade ondulering i olika svårighetsgrad. Många gånger svårlästa, inte direkt till någon större hjälp för en med hcp 31+.

På tal om greener. Jag tror jag satte personbästa i kopprull. Räknade ihop till sex eller sju på mina 18 hål. Helt galet irriterande.

Konstgjort vatten och blöta bollar

Vid hål 14, 15 och 16 dyker banans (konstgjorda) vattenhinder upp. På 14:e ska en gå över en damm och även om greenen är ganska snäll så finns det inga större marginaler. När jag tillslut landade på greenen så sänkte jag en putt – i dammen, då jag helt enkelt missbedömde greenens hastighet och puttade för långt. Tröttsamt.

Men det var också lite talande. Jag själv höll ihop hyfsat de första nio hålen men kroknade och spelade bort mig rejält under rundans andra halva. Det är nog också mitt problem tror jag, då det var likadant på Koberg för ett par veckor sedan. Å andra sidan kanske inte så konstigt med tanke på hur få rundor jag gått i sommar.

Fast jag tröstar mig med att det var vackert att lalla omkring. Och titta på bollarna. Som jag precis slagit ner i vattnet…

Golf med vattenhinder - Åhus och Kristianstad
Golf i Åhus - tee
Fairway på Åhus golfbana

Jag är för otränad!

18 hål senare gick vi ”i mål” efter en runda på nära fem timmar och för mig ett dussintal kilometers promenad. Att jag klappade ihop efter halva rundan säger ju egentligen ingenting mer än att jag är för otränad för fyra-fem timmars golf. Ja, plus att det var rejält varmt så klart. Mitt lag i bollen förlorade även den spontant uppkomna tävlingen och fick bjuda motståndarparet på glass. Det må väl vara hänt, men jag måste spela mer för att orka. Helt klart. 

Vi nyttjade till sist duschmöjligheterna och det var riktigt skönt att få fräscha till sig efter den svettiga rundan.

Tips inför golf på Åhus Östra

  • Det är många hål som är väldigt långa.
  • Ta en banguide innan du går ut, det finns inga banbeskrivningar vid tee. Lite synd tycker jag. Och kanske än mer synd att receptionen inte var mer på-iga med banguide när vi betalade vår greenfee. Det lär ju framgått att vi kände inte till banan?
  • Det saknas även avståndsskyltar. Plattorna i marken hjälper föga, man ser dem ju först när man är blott några meter från dem. Själv har jag hjälp av golfklockan men alla har ju inte en sådan.
  • 750 spänn för greenfee. Nja.
  • Förutom golf på Åhus Östra så går det även att spela Åhus Västra. Totalt 36 hål att spela på området om man har tid, lust och ambition.

Har du spelat golf på Åhus eller kan du tipsa om någon annan bana i närheten?

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

4 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.