Jag var i och för sig här redan 2014, året då Sveriges alla ytterligheter stod på agendan. Kebnekaise bestegs, Haparanda och Koster besöktes, jag såg vågorna kasta sig in över Smygehuk, betongfundamentet vid Treriksröset betraktades långt ute i vildmarken och landets mittpunkt utanför Ånge besegrades. Och så besöktes Sveriges lägsta punkt, i utkanterna av Kristianstad.

På bilresan genom södra Sverige förra veckan hade vi återigen vägarna förbi Kristianstad. Eftersom vi nästan kunde se Sveriges lägsta punkt och Kristianstad Vattenrike från balkongen där vi hade vår sovplats så bestämde vi oss för att åka förbi en gång till och se stället i dagsljus. Sist gång var det ju höstmörker och gränsfall till regn.

Det här är Sveriges lägsta punkt

Sveriges lägsta punkt är en före detta sjöbotten, i det som en gång var Nosabyviken och en del av Hammarsjön. På 1860-talet uppfördes en vall för att få mer åkermark och vattnet härifrån pumpades sonika bort. Nu ligger bland annat centralsjukhuset och reningsverket i närheten, även dessa på den gamla sjöbotten.

Idag står det ett segelskärmar som berättar om området. Platsen är enligt mätningar belägen 2,32 meter under havsnivån.

Sveriges lägsta punkt Kristianstad Vattenrike Sveriges lägsta punkt

Hitta till Sveriges lägsta punkt

Platsen är belägen i Kristianstads sydöstra del, precis bredvid E22:an som kommer från Blekinge mot Malmö. Ta avfart 39 och sikta på Circle K-macken. Väl där är Sveriges lägsta punkt skyltad. Parkering är möjlig alldeles i närheten och det är bara en kort grusvägspromenad på ett par hundra meter.

Sveriges lägsta punkt Sveriges lägsta punkt

Så, nu har jag gjort den här platsen även i dagsljus. Stället är egentligen inte särskilt märkvärdigt i sig, tvärtom ganska omysigt, men jag tror samtidigt att många missar den även om de är i närheten. Fast, när det kommer till Sveriges ytterligheter så är den ju faktiskt lika viktig som Kebnekaise kan jag tycka. Har en varit högst upp så kan en passa på att vara på den lägsta punkten också.

Har du varit där eller gjort någon annan av Sveriges ytterligheter?

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här