Sveriges lägsta punkt och 10 upplevelser i närheten

När alla pratar om att bestiga Sveriges högsta berg så vill jag ta med er till motsatsen – Sveriges lägsta punkt som vi hittar i Kristianstad, nordöstra Skåne. Jag har ju även varit uppe på Kebnekaises sydtopp (som då var högst i Sverige), precis som jag besökt både Treriksröset, Smygehuk och mittpunkten i Ånge. Och nu då även Sveriges lägsta punkt.

På vår bilsemester i södra Sverige hade vi återigen vägarna förbi just Kristianstad. Eftersom vi nästan kunde se Sveriges lägsta punkt och Kristianstad Vattenrike från balkongen där bodde en av nätterna bestämde vi oss för att besöka platsen, faktiskt en andra gång eftersom vi var där en mörk oktoberkväll fyra år tidigare.

Det här är Sveriges lägsta punkt

Sveriges lägsta punkt är en före detta sjöbotten, i det som en gång var Nosabyviken och en del av Hammarsjön. På 1860-talet uppfördes en vall för att få mer åkermark och vattnet härifrån pumpades sonika bort. Nu ligger bland annat centralsjukhuset och reningsverket i närheten, även dessa på den gamla sjöbotten. Idag står det ett segelskärmar som berättar om området. Platsen är enligt mätningar belägen 2,32 meter under havsnivån och 2021 fastslogs det att den är tre decimeter lägre än en konkurrerande plats i Sölvesborg.

Sveriges lägsta punkt
Kristianstad Vattenrike
Sveriges lägsta punkt

Hitta till Sveriges lägsta punkt

Platsen är belägen i Kristianstads sydöstra del, precis bredvid E22:an som kommer från Blekinge mot Malmö. Ta avfart 39 och sikta på Circle K-macken. Väl där är Sveriges lägsta punkt skyltad. Parkering är möjlig alldeles i närheten och det är bara en kort grusväg på ett par hundra meter.

Stället är egentligen inte särskilt märkvärdigt, tvärtom ganska omysigt, men jag tror samtidigt att många missar den även om de är i närheten. Fast, när det kommer till Sveriges ytterligheter så är den ju faktiskt lika viktig som Kebnekaise kan jag tycka. Har man varit högst upp så kan man passa på att ta Sveriges lägsta punkt också.

HITTA | Vägbeskrivning på Google Maps

Sveriges lägsta punkt
Sveriges lägsta punkt

Andra upplevelser i närheten

Kristianstad ligger nära kusten och man behöver inte åka särskilt långt för att upptäcka riktigt fina områden. Men börjar man i stan finns ju till exempel Kristianstad Vattenrike, som i sig är värt ett besök. Stora delar av stan är ju faktiskt beläget på en gammal sjöbotten, vilket man kanske inte märker vid en första anblick.

Vill man ta sig utanför stan så tar man antingenbilen eller så hyr man en cykel. Sydostleden går till exempel förbi Kristianstad och ut till Åhus, för att sedan fortsätta längs havet ner mot Österlen. Åhus förresten, förutom sitt havsnära läge så finns här även Absolut Home, som hyser ett stycke svensk sprithistoria och går man på bryggan längs kanalen ska man så klart äta Åhusglass också. I Åhus ligger också en fantastiskt fin golfbana, Åhus Östra, som verkligen ska spelas om man har det intresset.

Vidare söderut finns Degeberga där man kan bo på mysiga Cocoonmeetings och göra en enkel lunchpromenad i Forsakar för att se Skånes högsta vattenfall. Härifrån är det sedan inte särskilt lång till Brösarps backar, med sitt böljande landskap. Ytterligare en bit bort hittar vi Kivik som har både sitt musteri och en av entréerna till Stenshuvud nationalpark. I Skåne finns ju också en annan svensk ytterlighet i Smygehuk, som är Sveriges sydligaste punkt. Hit är det förvisso 14 mil från Kristianstad men har man bil så går det förhållandevis fort att köra.

Har du varit där?

Ja, det här var alltså Sveriges lägsta punkt. En ganska omysig plats men samtidigt något som jag tycker att man ska besöka om man ändå är i närheten. Det är gratis, det är lätt att promenera dit och det är ju faktiskt, när allt kommer omkring, en av Sveriges alla ytterligheter.

Har du varit där eller gjort någon annan av Sveriges ytterligheter? Lämna gärna en kommentar här under och berätta!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.