Sveriges lägsta punkt – en av våra ytterligheter

När alla pratar om att bestiga Sveriges högsta berg så vill jag ta med er till motsatsen. Jag har i och för sig varit uppe på Kebnekaises topp, precis som jag besökt både Treriksröset, Smygehuk och mittpunkten i Ånge. Och jag hade faktiskt redan gjort Sveriges lägsta punkt en mörk oktoberdag några år tidigare. Men, när vi ändå befann oss i Kristianstad och sommar-Sverige var som skönast passade vi på att göra ett återbesök.

För det är där den ligger, Sveriges lägsta punkt. I Kristianstad alltså. På bilresan genom Småland, Öland, Blekinge, Skåne och Halland förra veckan hade vi återigen vägarna förbi just Kristianstad. Eftersom vi nästan kunde se Sveriges lägsta punkt och Kristianstad Vattenrike från balkongen där bodde bestämde vi oss för att göra omtag på platsen.

Det här är Sveriges lägsta punkt

Sveriges lägsta punkt är en före detta sjöbotten, i det som en gång var Nosabyviken och en del av Hammarsjön. På 1860-talet uppfördes en vall för att få mer åkermark och vattnet härifrån pumpades sonika bort. Nu ligger bland annat centralsjukhuset och reningsverket i närheten, även dessa på den gamla sjöbotten.

Idag står det ett segelskärmar som berättar om området. Platsen är enligt mätningar belägen 2,32 meter under havsnivån.

Sveriges lägsta punkt
Kristianstad Vattenrike
Sveriges lägsta punkt

Hitta till Sveriges lägsta punkt

Platsen är belägen i Kristianstads sydöstra del, precis bredvid E22:an som kommer från Blekinge mot Malmö. Ta avfart 39 och sikta på Circle K-macken. Väl där är Sveriges lägsta punkt skyltad. Parkering är möjlig alldeles i närheten och det är bara en kort grusväg på ett par hundra meter.

Sveriges lägsta punkt
Sveriges lägsta punkt

Så, nu har jag gjort den här platsen även i dagsljus. Stället är egentligen inte särskilt märkvärdigt i sig, tvärtom ganska omysigt, men jag tror samtidigt att många missar den även om de är i närheten. Fast, när det kommer till Sveriges ytterligheter så är den ju faktiskt lika viktig som Kebnekaise kan jag tycka. Har man varit högst upp så kan man passa på att ta den lägsta punkten också.

Har du varit där eller gjort någon annan av Sveriges ytterligheter?

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just det och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar
Skriv ditt namn här