Tillslut hälsade även jag på M/S Thomée

16 år tog det. Sedan satte jag äntligen min fot på en av de mest klassiska Östersundföreteelserna genom alla tider. Eller ja, i alla fall sedan S/S Thomée byggdes i slutet på 1800-talet. Själv har jag bara hört den tuta nästan varje sommar sedan jag flyttade till stan 2002. Båten har både tagits ur trafik och satts tillbaka. Den har gått från ångdrift till dagens dieseldrift, därav namnbytet från S/S Thomée till M/S Thomée. 

Men det är samma båt och i fredags blev det afterwork tillsammans med ett gäng kollegor och ett par-tre respektive. Vi kastade loss från bryggan inne i Östersund och tog sikte på Verkön och Verkö Slott ute i Storsjön. Grillbuffé, häng och sensommarkväll. Ändå en ganska nice agenda och fin avslutning på första arbetsveckan efter sommarledigheten.

M/S Thomée Till sjöss med M/S Thomée Storsjöns augustivatten Flaggor på M/S Thomée

En och en halv timme tog båtresan. Solen växlade mellan sina värmande strålar och att ligga i lä bakom molnen. Vi såg Frösön och Andersön från lite annorlunda vinklar. Vindarna friskade i men Thomée puttrade säkert fram på Storsjöns böljande vatten. Ute på däck pratade vi kroppsåkommor och dammsugarrobotar. Jag blev sugen. På en dammsugarrobot alltså. Så sugen att jag satt och researchade på lördagen. Jag är så lättfotad när det kommer till sånt.

Vi klev i land på Verkön och satte oss till bords för en grillbuffé. Köttet höll nästan på att ta slut och min taktik att avvakta de värsta köerna höll på att göra mig kött-lös. Jag fick dock min dos av dött djur tillslut. Det smakade bra. Kan dock tycka att priset var i överkant och betalar jag 345 spänn så kan jag förvänta mig riktig potatisgratäng istället för halvfabrikat.

Å andra sidan, ett levande landskap inkluderar ju även avsides belägna slottsbyggnader. Så sett kan jag betala ett högre pris. Men så sett kan de väl också erbjuda det där lilla extra. Jag tror att de av mina kollegor som valde kladdkakan som efterrätt håller med. För den var, när allt kom omkring, inte särskilt kladdig. Alls.

I slutändan är Verkö Slott ändå en fin upplevelse, där det ligger ute i Storsjön. Det här var min första tur med Thomée. Det här var mitt första sommarbesök på slottet. Men kanske inte sista. Fast nästa gång tar jag nog med mig egen fika och njuter av omgivningarna utöver slottet.

Verkö Slott, Jämtland Verkö Slott, Jämtland M/S Thomée Storsjön i skymning

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

  1. Men så fint – det finns kvar på min önskelista. En kladdkaka som inte är kladdig förresten, vilken besvikelse. Den borde väl marknadsföras som, eh, kaka? Eller kanske okladdig kladdkaka?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.