Sveriges bästa nöjespark – hej Liseberg!

En sommar i Göteborg utan ett besök på Liseberg är ingen riktig sommar. Okej, kanske inte det man prioriterar under en dagsvistelse i stan men om man kör workation och hänger där i närmare fyra veckor, som vi gjorde i juli och augusti, så finns det så klart inga bortförklaringar. Vi pratar ju ändå om Sveriges bästa nöjespark, sedan får Gröna Lund-fanatikerna säga vad de vill.

Vårt besök ägde rum i början av augusti och den dundervarma sommaren bidrog så klart till att det var mängder med besökare. Allra längst köer var det till FlumRide, kanske inte så konstigt att folk ville svalka sig lite.

Liseberg - Sveriges bästa nöjespark
Gågatan på Liseberg - Sveriges bästa nöjespark

Åkband och fria attraktioner

Vi hade löst ett allt-i-ett-kort, där det förutom entré till parken också ingick ett åkband med fritt antal åk på alla attraktioner. Som bonus när man förköper på webben får man också tre ExpressPass. Det innebär att man får välja tre attraktioner där man, en gång per attraktion, kan gå i VIP-entrén och på så sätt slippa spendera 30-40-50 och ibland timmeslånga köer. Guld värt!

Vi kickade igång dagen med en av parkens alla klassiker (som väl är klassiker på varenda nöjesfält i hela världen), nämligen Radiobilarna. Det känns lite som att den bara ska göras. Sedan blev jag också tvungen att utmana Maria i golftävlingen, där man ska putta till sig poäng. Eftersom golf är hennes paradgren så sved det nog lite extra när jag vann.

Båda gångerna.

VISSTE DU ATT? Lisebergsloopen är parkens kanske mest kända åkattraktion genom tiderna. Den öppnade 1980 och monterades ner 1995, efter att ha underhållit långt över 14 miljoner resenärer. Loopen förevigades dessutom som frimärke.

Förutom minigolfen och femkampsgrenar så har Liseberg också Spelhuset. Vi snackar tre våningar med TV-spel, airhockey, slotmaskiner, flipper och massa annat annat. Ljudnivån där inne är ju så klart därefter. Släng också på alla lyckohjul runt om i parken så går det att dra hem riktigt fina vinster, eller bara spela bort massa pengar beroende på dagsform. 

Radiobilarna på Liseberg, Sveriges bästa nöjespark
Minigolftävling på Liseberg
Vackra Liseberg

Lisebergs höjdpunkt?

Vid vårt besök hade sommarens stora nyhet Valkyria inte öppnat än. Däremot stod Helix högst upp på önskelistan eftersom vi inte orkade köa två timmar vid besöket för tre år sedan. Nu var det ”bara” en timmes kö och den utmaningen antog vi dessutom två gånger. I kön kan man också koppla upp sig mot ett spel i sin smartphone och tävla mot andra. Om en nu inte redan gått batteritorsk vill säga.

Och ja, Helix var ju något utöver det vanliga. Helt galet häftig attraktion där man prickar in 4,3 g-krafter och hastigheter på upp till 100km/h.

Helix på Liseberg
Helix på Liseberg

Lisebergs riktiga höjdpunkt

Vi hann så klart med Balder, Kållerado, Lisebergsbanan två gånger, Lisebergshjulet och självfallet även min personliga favorit AtmosFear. Det är alltså det gamla Lisebergstornet som numera är ombyggt till Europas högsta fritt-fall-attraktion. Tornet i sig är 116 meter högt (och når 146 meter över havet) och här åker man under knappt två minuter hela vägen upp i långsam takt. Vyerna över Göteborg är frapperande i all sin västkustprakt och egentligen vill jag inte bli nedsläppt.

Men det blir jag.

I 110 kilometer i timmen. Magnifikt sug i magen och jag bara älskar det! Höga höjder, fart och fläkt. En äkta Dryden-attraktion, sanna mina ord!

VISSTE DU ATT? Lisebergstornet byggdes 1990 men drabbades, kort efter öppningen samma sommar, av ett likadant driftstopp två dagar på rad. Efter att i sann Göteborgsanda ha haft namnet Synnålen fick det, efter stoppen, namnet Stoppnålen. När felet sedan var avhjälpt myntades namnet Ejfeltornet. Göteborgshumorn ändå.

Atmosphere på Liseberg

Därför är Liseberg Sveriges bästa nöjespark

I mitt tycke är Liseberg Sveriges bästa nöjespark tack vare variationen, läget i Göteborg och att parken är fantastiskt naturskön. Böljande landskap som faktiskt gör att Lisebergsbanan faller sig naturligt på bergknallar och i vegetation. Sedan finns det något för alla smaker, oavsett man älskar snurrande extremattraktioner, spelhallar, sockervadd eller barnkaruseller.

Framåt halvåtta-tiden började vi (och i alla fall min mage) känna sig ganska nöjd. Jag pressade in ett par-tre åk till i AtmosFear (det var inga köer alls) och njöt av Göteborgsvyer innan vi kittade ihop och lämnade parken. Nu är nog min dos av Liseberg uppfylld för ett tag men möjligtvis att jag kan tänka mig att göra ett besök till redan nästa år. Valkyria är otestad och så kan det ju så klart inte få vara.

Jag kommer så klart att besöka Liseberg igen.

LÄS MER | Nordens tio bästa nöjesparker – enligt Expressen

KÄLLOR | Lisepedia och Liseberg.se.

4 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.