Äta ute i Göteborg – 7 tips på restauranger

I somras hade vi möjligheten att köra en workation i Göteborg, då både min och Marias firma har kontor i de centrala delarna av stan. Superlyxigt så klart och inför veckorna så efterfrågade vi lite sköna tips eftersom vi ville passa på att äta ute i Göteborg. Folk var fantastiskt heta på att svara och tillslut satt vi där med typ 243 tips på potentiellt härliga ställen.

Det var ju bara att hugga tag i listan och efter några veckor hade vi i alla fall jobbat oss igenom ungefär 5% av alla tips. Jag har valt ut sju av ställena vi åt på och som jag nu hoppas kan vara till hjälp om ni ska äta ute i Göteborg.

Så, vart ska jag burga(re) nånstans? Jo, på ett burgarställe. Så klart.

The Barn

Det finns få saker som slår en riktigt bra burgare med härliga tillbehör. Vi bokade bord på The Barn en tisdagskväll och laddade upp ordentligt, där jag själv tog den så kallade ”Svinet”. Alltså. Jag menar. Lönnsirapsbacon, Bourbon-glaze, picklad rödlök och majjo.

Släng in en skål sötpotatispommes och en Gårdsöl (IPA från Qvänum Mat & Malt) på bordet så är livet komplett. Kan eventuellt ha varit sommarens godaste middag. Och då är vi bara i början av det här inlägget.

The Barn ligger på Kyrkogatan, mitt i smeten, och gillar en burgare med stort B och behöver äta i Göteborg så är det är ett måste-stopp. Jag skojar inte.

The Barn - Svinet
The Barn, en av många restauranger i Göteborg

Hello Monkey goes Italian

En av kvällarna i Göteborg ramlade vi in på Hello Monkey goes Italian, som ligger precis bredvid domkyrkan. Italienskt fungerar alltid även om kvaliteten kan variera rejält mellan olika ställen. Det här landade helt klart i topp på sommarens lista över bra pastaställen, dessutom för en rimlig prislapp. Skön miljö och på sommaren går det att sitta utomhus, längs Kyrkogatan.

Hello Monkey finns även på Magasingatan och Linnégatan, men då med mer asiatisk inriktning.

Hello Monkey goes Italian

Barabicu

Nästan granne med jobbet och beläget vid Rosenlundsgatan ligger det här trendiga stället. Två gånger ärade vi Barabicu med ett besök, båda gångerna var det knökat både inne och ute, ganska hög nivå på ljudet men det var också hög nivå på maten!

Barabicu serverar nord- och sydamerikansk mat med fokus på grillat men också med inslag av fisk och skaldjur. Eftersom jag var inne i en burgarperiod den här sommaren så tog jag så klart en ”BRBC Burger” vid första besöket, innehållandes högrev, bringa, bacon, cheddar, brioche, rökt lökmayo, chili- & korianderslaw, chilipicklad gurka och pommes. Därtill en Peter, Pale & Mary från Mikkeller.

Burgaren höll kanske inte The Barn-klass men tillräckligt bra för att jag ville gå tillbaka. Då valde jag en grillad Fried Porkside (fläsksida, rökt bönsallad, bönpuré, gurka och vattenkrasse) av ypperlig kvalitet!

Vi valde att äta ute i Göteborg - här i väntan på bordet på Barabicu
BRBC Burger på Barabicu

Bar Normal

Bar Normal på Prinsgatan (tvärgata till Linnégatan) låg mycket lägligt till för oss, bara några få kvarter från vår lägenhet i Masthugget och en av många Asien-inspirerade restauranger i Göteborg. Ett mycket bra tips som vi fått och som vi nyttjade efter ett par timmar ute på Saltholmen efter jobbet. 

Jag beställde in en asiatisk fågelsallad som bestod av kyckling, anka, risnudlar, grönsaker, koriander, sesam, baljväxt och nötter. Utmärkta smaker och jag har äntligen lärt mig att äta koriander efter ett års träning. Jäjj!

Kanske inte mysigaste miljön om man väljer att sitta ute, men sommaren 2018 förbisågs allt sånt. Går det sitta ute så gör man det.

Asiatisk fågelsallad på Bar Normall - äta ute i Göteborg

Ölrepubliken

Om jag jobbade granne med ett fint matställe (Barabicu, utöver Feskekörka så klart) så jobbade Maria granne med ett annat fint ställe. Ölrepubliken. Det blev lite ”i brist på annat” och för att det var nära. För, ärligt talat tror jag inte att man går hit för den kulinariska upplevelsen. Öl finns det ju däremot gott om och de hade lite av en egen bibel med ölsorter.

Maten då? Jag tog deras hemmagjorda veggoburgare (tillsammans med en Brännskär Brown Ale) och det kanske inte var den mest spännande av burgare jag ätit. Överlag en okej krogmeny skulle jag säga, inte mer, men stället tycker jag ändå är värt ett besök om man gillar öl.

Veggoburgare på Ölrepubliken - äta ute i Göteborg

Jinx Foodtruck

Längs Magasingatan ligger Artillerigården och här stod det i somras en hel hög med food trucks. En av luncherna testade vi Jinx Foodtruck, med släng av asiatisk touch. Jag blev lite sen och överlät matbeställningen till Maria, som tog med sig en Thaicos därifrån.

”Thaicos, vad fan är det?” tänker då ni? Enligt menyn så snackar vi sotad vetetortilla, fläskfärs med chili, lime, vitlök, soya, fisksås och ingefära. Lägg där till sallad på böngroddar, sticklök, selleri, morot, koriander och mynta. Ja, plus soyamajonäs, friterad schalottenlök och kimchisalsa. En salig blandning av smaker med andra ord (där koriandern så klart med all önskvärd tydlighet gick igenom).

Gott var det i alla fall, mycket gott, även om jag personligen föredrar ett riktigt bord med riktig tallrik. Kladdmat liksom, det är väl för småbarn? Foodtruckens ständiga dilemma och anledningen till att jag ofta väljer bort dem.

Jinx Foodtruck - äta ute i Göteborg

Beijing 8

Vill man äta ute i Göteborg och är sugen på mer asiatiskt kan Beijing 8 vara något. Även det ligger på Magasingatan. Jag gick på en lunchtallrik med blandade dumplings tillsammans med glasnudlar. Vad exakt det var kommer jag dock inte ihåg men minnet säger mig ändå att det var bra grejer. Såpass bra att jag tänker gå tillbaka nu vid veckans besök i stan (om ingen kommer med andra tips på bra ställen vill säga).

Beijing 8 i Göteborg

Fler tips om man vill äta ute i Göteborg?

Det här var några av de ställen vi åt på under vår workation i Göteborg i juli. Jag har utelämnat några ställen, mest för att de kändes ganska icke-spännande. Har du några bra restauranger om man ska äta ute i Göteborg? Tipsa gärna i kommentarsfältet!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

7 KOMMENTARER

  1. Tack för tips! Ska definitivt testa de med asiatisk mat. Jag gillar det, och brukar äta på Dubbel Dubbel och Toso i Göteborg. Fantastisk mat, men undvik sen kväll på Toso pga. ljudnivån.

  2. The Barn är grymt trevligt ställe men när det kommer till burgare håller jag nog Burgersson snäppet högre faktiskt! Drömmer fortfarande våta drömmar om den ramslöksburgare jag åt där för en mindre evighet sedan och deras pommes med Västerbottenost är gudomliga! Finns på både Friggagatan (där jag käkat) och Skanstorget.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.