Så mycket kostade resan till Vancouver

Jag var nog inte riktigt klar med Vancouver ändå, även om jag ”lovade” det i mitt bakom-kulisserna-inlägg förra veckan. Hoppas att ni står ut med ett till, den här gången med lite reseekonomi och konsten att våga titta på kontoutdragen när en kommer hem.

Den här resan blev väldigt enkel eftersom alla köp gjordes med ett och samma betalkort. Det var inte alls planerat och jag hade faktiskt tänkt ta ut lite kontanter, utöver de 8 kanadensiska dollar i blandade småmynt som jag hade med mig från förra resan. De blev oanvända och råkade dessutom åka med hem igen.

Så, vad gick då resan på tillslut?

Vykort från Vancouver

Electronic Travel Authorization (eTA)

Först och främst krävs ju ett inresetillstånd. Det ordnas enkelt på Canada.ca och sidan Visit Canada. Det kostar 7 CAD, vilket med rådande valutakurs blev 49:-.

Tågresorna till och från Arlanda

Jag tog tåget från Östersund till och från Arlanda, tack vare bra pris på 1:a-klassbiljetter. Nu var det ju i och för sig SJ:s InterCity-tåg och de är inte särskilt spännande men priset gick onekligen inte att säga något om, kontra flyget.

Jag betalade 970:- T&R för SJ InterCity 1:a klass.

Flygresorna via München och Zürich

Det går att flyga ganska billigt från Arlanda men eftersom jag inte kunde bestämma mig hann priserna dra iväg. Sedan la jag till ytterligare några hundralappar då jag prioriterade att resa via München för att få flyga A350. Utresan flögs med Lufthansa via München (ARN-MUC-YVR). Hemresan gick med Edelweiss från Vancouver till Zürich och med Swiss sista etappen till Arlanda (YVR-ZHR-ARN).

Jag betalade 6220:- för flyget och bokade på Lufthansas webb. Jag köpte också wifi på LH476 för 90:-.

Tips Snabbaste och kanske enklaste vägen Stockholm > Vancouver kan vara med Iceland Air över Reykjavik. Jag hittade T&R-biljetter för 3500:-, som dock hann försvinna innan jag bokade. Ser du liknande priser – boka direkt! Galet prisvärt!

Lufthansa LH476 mellan Grönland och Kanada

Hotell, Airbnb och bäddsoffa med utsikt

Två hotellnätter kring Arlanda

Jag behövde en natt på Arlanda innan utresan och tog in på Best Western Plus Park Airport Hotel. Det blev 716:- inklusive en frukost-to-go eftersom jag checkade ut redan klockan 04. Jag behövde ytterligare en hotellnatt på hemresan, innan morgontåget till Östersund. Jag tog in på JumboStay och betalade 630:-.

Recension Läs min recension om JumboStay här.

Hotell i Vancouver är dyrt, det visste jag sedan mitt första besök i stan. Efter att ha researchat en stund så gav jag tillslut upp jakten och riktade istället intresset mot Airbnb. Inte helt lätt det heller men rätt som det var så dök det upp en lägenhet, sådär två veckor innan avresa. En liten etta med kök downtown, en trevlig värd, välstädat, fräscht och med sängfönsterplats på 17:e våningen som bonus. För en gångs skull var ”för bra för att vara sant” faktiskt helt sant. 

Jag betalade 2440:- för fyra nätter.

Min Airbnb-lägenhet i Vancouver

Aktiviteter och transporter i Vancouver

Här är de aktiviteter jag gjorde i stan.

  • Grouse Mountain, dagsbiljett med linbana T&R, 412:-
  • Grouse Mountain, enkelbiljett ner från berget efter BCMC Trail, 105:-
  • Konsert med Bryan Adams i Rogers Arena, 871:-
  • Capilano Suspension Bridge, 346:-
  • Lokaltrafik, dygnsbiljett, 111:-
  • Flygplatståg, två enkelbiljetter för 83:-

Tips Aktiviteter behöver inte kosta. Lynn Canyon är exempelvis gratis och har också en vacker hängbro (läs mer här), om än i några mindre skala än det mer folktäta Capilano Suspension Bridge Park. Downtown Vancouver är dessutom såpass litet att det många gånger är promenadavstånd, kontra att ta lokaltrafiken. Att avnjuta Stanley Park är också gratis! 

Mat, kaffe, kaffe och kaffe

Jag är sällan särskilt dyr i drift när det gäller matkontot, framförallt inte när jag reser själv. Då räcker oftast två mål mat om dagen, kryddat med kaffe och annat. Det blev Donken en gång (försöker undvika) och belgiska våfflor på Nero ett par gånger (försöker inte undvika), plus lite andra middagar, mer kaffe och kanske någon öl eller två.

Totalt matkonto, räknat från dörr till dörr, landade på 1686:- för sju dygns frånvaro. 240 spänn per dag. Jag är imponerad över mig själv!

Café Nero - våfflor i Vancouver

Det andra från kontoutdraget

Lika lite som jag äter dyr mat, lika få souvenirer köper jag. En kylskåpsmagnet fick jag dock med mig hem plus att jag skickade ett par vykort. Totalt gick dessa nöjen på 151:-.

Allt som allt – 14880 kronor

I slutändan landade den här Vancouver-resan på 14880:-, allt inkluderat från flygbiljetter till frimärkena på vykorten. Hade jag kunnat spara in på något? Ja, flygbiljetterna blev ju lite onödigt dyra och tågresorna går ju också att boka lite tidigare och komma ner några hundralappar. Å andra sidan bodde jag riktigt billigt och har inte heller några dyra matkonton att dras med.

Det var kalkylen det. Har jag några läsare som också bokför resorna på ungefär liknande sätt? Lämna gärna en kommentar!

Annars så… stora kramar från mig!

Dryden - trädkramaren
Foto: Eva / peopleinthestreet.se
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

9 KOMMENTARER

  1. Kul att läsa om resbudgeten. Va Donken?? det som är såå gott. Jag skulle kunna leva på det (har har gjort i ett år, en måltid om dagen i snitt). Fet blev jag inte heller. Dock kanske mindre hälsosam.

  2. Well, för att vara någon som inte är speciellt intresserad om statistik och siffror, gäller detta tydligen inte resebudgeten. Inte för att jag har en budget innan vi åker ;). Men efteråt är det intressant att veta. Så ett snyggt excelark fullt med flera års resande finns :)). Och det är också oftast där jag hittar var vi bodde och vilka vi flög med. Sooo, you are not alone :D.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.