Okej, jag brukar notera vilken flygplanstyp jag ska åka med. I princip alltid. Sån är jag. Ibland blir det en ovanlig kärra och det är ju så klart trevligt. Fast står det en Boeing 737:a i Flightradar så snarkar jag lätt och petar in mina brusreducerande lurar. Som vid senaste flighten från Arlanda till Östersund i söndags. Det var först när jag boardade planet som jag gjorde den första notisen om att den här maskinen är utrustad med SAS nya wifi!

Det aktuella flygplanet, LN-RNW, är en Boeing 737-783 som levererades i mars 2010 och den har, precis som flera andra 737:or, genomgått en liten nätt förvandling. För oss passagerare märks det mest på insidan. Den har nu en ny och fräsch kabin där sätena går i varmgråa färger, där alla har tillgång till varsitt USB-uttag vid sätet och där belysningen numer är LED. Har en flugit i SAS nya Airbus A320neo så känner en igen sig.

Läs mer: SAS Airbus A320neo – tripreport

SAS nya kabin även på en Boeing 737

Det nya heta i det här sammanhanget är ju alltså SAS nya wifi. Personligen “avslöjade” jag det på den puckel som finns på de flygplan som har fått wifi-installationen. Ni ser den på bilderna nedan, där den sitter på planets bakre del. Om man inte känner till den detaljen så finns det både skyltar och broschyr i stolsfickan som visar att planet har SAS nya wifi.

Pucken som visar att planet har SAS nya wifi Pucken som visar att planet har SAS nya wifi

Fungerar det verkligen?

Jag ville så klart testa, så jag drog igång anslutningen. Av ren nyfikenhet ville jag veta vilka hastigheter vi pratar om och även om det gick att surfa in på Bredbandskollen så kickade dock aldrig själva mätningen igång. Att streama musik och lägga upp en Instastory var dock inga som helst problem.

Jag passade även på att tekniknörda lite så jag testade att kolla en Youtube-film om nya Samsung Galaxy Watch. Hela filmen strömmades i det närmaste klanderfritt, merparten i såpass hög upplösning att jag på min Samsung S8 hade samma bildkvalitet som när jag streamar över 4G-nätet på marken. Det är seriöst riktigt jävla bra!

Min egen SAS-flight på Flightradar

Wifi i luften – bra eller ondskans påfund?

Sedan är ju då frågan – vill jag ha wifi på flyget? Alltså, jag vet inte. Jag ser ju hela flygresan som lite av min fristad. Bortkopplad från evigt slentrianscrollande i sociala medier, offline så att ingen kan nå mig och en stund åt att rensa tankarna (eller bildarkivet i mobilen, det hinns ju aldrig med annars). Hela den idén sprack ju redan när jag fick internetuppkoppling med Lufthansa i somras och nu rullas det ut på bred front även här på hemmaplan.

På gott och ont. Jag menar, finns det internet så… använder man väl det? Eller? Använder du wifi om det finns tillgängligt och är du beredd att betala för det?

Värt att veta om SAS nya wifi

SAS håller just nu på att installera tjänsten på samtliga sina kortdistansplan. I maj 2018 lyfte första planet med tjänsten och i början av 2020 beräknas jobbet vara helt.

Det råder dock oklara uppgifter kring prissättningen. Klart är att passagerare i Business och SAS Plus samt Eurobonus Guld- och Diamant-medlemmar kommer att ha det kostnadsfritt. Passagerare i Go får betala en slant men då har man också tjänsten aktiv under hela flygresan.

Det intressanta med min flygning var att jag som Eurobonus Silver-medlem reste i Go-klass. Ändå kunde jag surfa obehindrat.

4 KOMMENTARER

  1. Bra om det äntligen funkar! Jag har suttit på ett gäng flighter som påstått sig ha wifi, men inte fått det att fungera. Förstår idén om att vara bortkopplad, men väljer nog wifi om det finns. Beredd att betala för det? Ja, möjligtvis, men i så fall måste det verkligen fungera!

  2. Jag är 41år, gammalmodig och klassas nog i allas ögon som en bakåtsträvare. Jag är ägare av en gammal smartphone, men har aldrig varit ute på internet med den. Mobilen används till samtal, sms och mms. Jag har inte konto på Instagram, Facebook osv. Känner inte behovet att vara uppkopplad 24-7, utan när jag går utanför hemmet är jag offline och lever i nuet. Mail och stök kan jag kolla när jag sitter hemma på kontoret. Måste erkänna att det kan stundtals kan bli väldigt mycket skärmtid när jag är hemma. Jag upplever att samhället blivit så asocialt, då alla sitter med sina mobiler istället för att vi pratar med varandra. Mannen i vårat hus är ännu antikare, han har en knappmobil. Så i nuläget behöver jag inte wifi och jag tycker att du verkar resonera sunt i att det kan vara skönt, att man i luften varit offline.
    Avslutar med att säga att din blogg är intressant och bjuder på fina inslag och bilder. /Lena

    • Hej Lena, tack för kommentaren! Man kan vara både gammal och ung i sinnet oavsett vad siffran i passet säger. Jag funderar på om jag verkligen behöver wifi på flygplanet faktiskt. Flera gånger har bolag erbjudet det men då har det fungerat dåligt och så har det blivit teknikstress istället. Då är det nästan bättre att veta att det inte finns något alls. 🙂

      Kul att du gillar bloggen och hoppas att du hänger kvar! 🙂

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här