SAS wifi – full fart på 10 000 meter

Nu har SAS wifi varit i rull ett tag och jag har hunnit testa det flera gånger. Har man EuroBonus Guld-kort eller uppåt, alternativt reser i SAS Plus, så är det bara att koppla upp sig och se glad ut. Om man reser i SAS Go så ingår det inte i biljetten, det går däremot att köpa tjänsten.

Just SAS Plus har jag nu rest i några gånger såväl inom Norden som ut i Europa. Därför har jag också kunnat testa tjänsten flera gånger och jag kan sonika konstatera att SAS wifi fungerar riktigt bra!

Det här inlägget är uppdaterat i mars 2019!

Det är inte bara SAS senaste kabin som rullas ut på massa flygplan sedan ett par år tillbaka. Både äldre 737:or och nyare Airbus-plan får också SAS wifi installerat vilket enligt flygbolaget själva ska vara en tjänst som ingen vill klara sig utan.

SAS senaste kabininteriör förresten. Det är den där sätena går i varmgråa färger, där alla har tillgång till varsitt USB-uttag vid sätet och där belysningen numer är LED. Har en flugit i SAS nya Airbus A320neo så känner en igen sig.

Läs mer: SAS Airbus A320neo – tripreport

Hur vet jag att planet har SAS wifi?

Personligen ”avslöjade” jag det redan på utsidan av planet. På taket nästan längst bak på flygplanskroppen sitter det nämligen en box på de maskiner som har fått wifi-installationen. Ni ser den på bilderna nedan. Om man inte känner till den detaljen så finns det både skyltar och broschyrer i stolsfickan som visar att planet har SAS wifi.

Boxen på taket som visar om det finns internet installerat.
Pucken som visar att planet har SAS wifi

Det fungerar verkligen!

Jag ville så klart testa och framförallt mäta hastigheten så jag drog igång anslutningen och även mättjänsten Bredbandskollen. Som ni ser nedan så klockades tjänsten på över 10 megabit, fullt tillräckligt för att streama både film och musik. För inte fullt lika datakrävande tjänser (som vanlig mej, Instagram, Facebook och Twitter) rullar det på som om man satt på vanlig 4G-uppkoppling på marken. Det som segar en aning är svarstiderna, vilket mätresultatet också skvallrar om.

Test av hastigheten.
Flighten på Flightradar

Wifi i luften – bra eller ondskans påfund?

Sedan är ju då frågan – vill jag ha wifi på flyget? Alltså, jag vet inte. Jag ser ju hela flygresan som lite av min fristad. Bortkopplad från evigt slentrianscrollande i sociala medier, offline så att ingen kan nå mig och en stund åt att rensa tankarna (eller bildarkivet i mobilen, det hinns ju aldrig med annars). Hela den idén sprack ju redan när jag fick internetuppkoppling med Lufthansa och nu rullas det ut på bred front även här på hemmaplan.

På gott och ont. Jag menar, finns det internet så… använder man väl det? Eller? Använder du wifi om det finns tillgängligt och är du beredd att betala för det?

Värt att veta om SAS wifi

SAS håller just på att installera tjänsten på samtliga sina kortdistansplan och i början av 2020 beräknas jobbet vara helt klart. Resenärer i Business (långdistans) och SAS Plus samt Eurobonus Guld och uppåt har tjänsten kostnadsfritt. Passagerare i Go får betala en slant men då har man också tjänsten aktiv under hela flygresan.

Har du testat SAS wifi? Vad tycker du om tjänsten?

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

4 KOMMENTARER

 1. Bra om det äntligen funkar! Jag har suttit på ett gäng flighter som påstått sig ha wifi, men inte fått det att fungera. Förstår idén om att vara bortkopplad, men väljer nog wifi om det finns. Beredd att betala för det? Ja, möjligtvis, men i så fall måste det verkligen fungera!

  • Ja, lite så jag också resonerar. Har haft olika upplevelser med allt från svajigt Norwegian till långsamt men stabilt hos KLM, till riktigt bra hos Lufthansa i deras nya A350. Och så SAS då.

 2. Jag är 41år, gammalmodig och klassas nog i allas ögon som en bakåtsträvare. Jag är ägare av en gammal smartphone, men har aldrig varit ute på internet med den. Mobilen används till samtal, sms och mms. Jag har inte konto på Instagram, Facebook osv. Känner inte behovet att vara uppkopplad 24-7, utan när jag går utanför hemmet är jag offline och lever i nuet. Mail och stök kan jag kolla när jag sitter hemma på kontoret. Måste erkänna att det kan stundtals kan bli väldigt mycket skärmtid när jag är hemma. Jag upplever att samhället blivit så asocialt, då alla sitter med sina mobiler istället för att vi pratar med varandra. Mannen i vårat hus är ännu antikare, han har en knappmobil. Så i nuläget behöver jag inte wifi och jag tycker att du verkar resonera sunt i att det kan vara skönt, att man i luften varit offline.
  Avslutar med att säga att din blogg är intressant och bjuder på fina inslag och bilder. /Lena

  • Hej Lena, tack för kommentaren! Man kan vara både gammal och ung i sinnet oavsett vad siffran i passet säger. Jag funderar på om jag verkligen behöver wifi på flygplanet faktiskt. Flera gånger har bolag erbjudet det men då har det fungerat dåligt och så har det blivit teknikstress istället. Då är det nästan bättre att veta att det inte finns något alls. 🙂

   Kul att du gillar bloggen och hoppas att du hänger kvar! 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.