Septemberkryssning och skärgårdsvyer

September månads första helg. Morgontimmen i Stockholm är tidig när vi tar tunnelbanan från hotellet vid Zinkensdamm till Slussen, för en kvarts promenad bort mot Viking Line-terminalen. Precis under vår promenad lägger Grace till. Hon ska bara ligga inne en timme, för städning och förberedelser, inför nästa tur till Mariehamn och Åbo.

07:45 kastar vi loss. Det är inte särskilt intensivt längs Stadsgårdskajen och långsamt glider vi ut i fjärden som nästan ligger helt i stiltje. Nacka Strand och Blockhusudden passeras och när vi slagit oss ner i Buffet Aurora för frukostservering är det nästan så att vi svävar fram. Inte en tendens till vibration märker vi av. Hade det inte varit för det aningens tilltagna sorlet i restaurangen hade vi kunnat ana ljudlösheten här framme i fören.

Viking Grace Frukost på Viking Grace

Vi har alltså gett oss ut på en reguljärkryssning till åländska Mariehamn. Där tänker vi övernatta innan vi tar Viking Cinderella tillbaka dagen därpå. En nätt liten tur på drygt ett dygn, som dessutom inte kostar skjortan.

Viking Grace är ett av rederiets senaste tillskott, byggd 2013. Fartyget har tre olika bränslealternativ, däribland naturgas som är mer grönt än både klassisk brännolja och diesel. Lägg där till ett så kallat rotorsegel, som också bidrar till att föra fartyget framåt, så sparas det 300 ton flytande naturgas varje år samt 900 ton CO2-utsläpp. Östersjöns grönaste fartyg?

Frukosten dukas av och vi slår oss ner vid en annan fönsterplats och njuter av Stockholms skärgård. Här finns en hel del sittplatser där man i hyfsad lugn och ro kan slå sig ner. Utsikten är fantastisk vid de stora fönstren. När vi möter Viking Cinderella tar jag mig upp på däck för att få en liten fotosession, samtidigt som molntäcket verkligen bidrar till en sann höstkänsla. September har onekligen gjort entré på riktigt.

Fönsterplats på Viking GraceFönsterplats på Viking Grace Viking Line Cinderella

Som sig bör på en kryssning på Östersjön erbjuds det underhållning av olika slag. Taxfree-butiken är med sina 1600m² väl tilltagen och är finns till och med en Victorias Secret-butik, för de som fortfarande anser att den är trendig.

Är man mer sugen på att dra lite på banditer så finns det spelautomater. Det är ingen jättesamling men tillräckligt för att förmodligen sätta sprätt på en dagskassa eller två. I brist på kontanter finns det wifi under hela båtfärden, vilket gör spel och odds på onlinetjänster möjligt. Då är man dessutom inte förpassad till någon spelautomat utan kan gambla precis var som helst.

Spelrum på Viking Grace

Molntäcket tätnar och det duggar lätt ute på däck när vi glider in i Ålands skärgård. Sträckan över öppet hav är kort och vi märker den knappt, där vi sitter nästan själva längst bak i Club Vogue och pratar bort en timme om allt och ingenting.

När vi anländer Mariehamn möter vi Siljas båda fartyg Galaxy och Baltic Princess, på väg ut i grådiset på Östersjön. Själva kliver vi av Viking Grace men är på vippen att gå på Amorella tillbaka till Stockholm. Det är i sista sekund som vi kommer på att vi ska följa skyltarna mot Mariehamn, i gångtunneln från båten, och inte Stockholm.

Mariehamn väntar. En eftermiddag och natt på Åland. Men det blir i ett annat inlägg.

Silja Line Galaxy och Baltic Princess

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.