Sommar på Österlen och 7 tips på saker att göra

Vår bilsemester i södra Sverige fortsätter och efter att Blekinge snabbt avverkats, men inte gjorts klart, tar vi sats in i Skåne. Vi vill upptäcka en sommar på Österlen. Eller i alla fall ett par sommardagar. Området är omtalat och vi är nyfikna. Juli månad bjuder på makalöst väder med varma dagar och sköna kvällar när vi rullar fram genom sommar-Sverige. Skåne. Österlen. Kontinenten. Det svenska exotiska. Wow.

Magnifika Ottos Glass i Åhus

Jag vet. Egentligen räknas inte Åhus till Österlen men eftersom jag blott är en okunnig turist så låter jag det passera den här gången. Det var dessutom det näst första stoppet i Skåne, där vi efter en fin golfrunda på Åhus Östra, åt en bra middag på Handelsbaren. Kvällen rundades sedan av med resebloggarhäng och en helt magnifik glassupplevelse. Tre kulor Ottos Glass med grädde och topping, då behövs det inget mer på några timmar. Makalöst gott!

Åhus får också pris för världens snyggaste skyltuppsättning. Ni vet, en sån där som pekar mot massa olika städer och platser runt om i världen. Grejen med den här? Att mina två favoritstäder på den här planeten satt nästan bredvid varandra.

LÄS MER | Mina två resor till Vancouver

Skylt till Vancouver och Östersund

Skånsk äggakaka i Brösarp

Ett av många tips inför vår roadtrip på Österlen var att äta ”Skånsk äggakaka”. Närmaste släktingen borde vara ugnspannkaka eller, den i Jämtland, populära kolbullen. Skillnaden är att en här tillsätter fler ägg och mer mjölk för att få en krämigare konsistens.

Vi slog oss ner på Brösarps Gästgifveri, mitt i byn, och beställde in en tallrik att dela på. ”Inga problem” tänkte vi, som var ganska hungriga. Efter att vi tillsammans ätit en tredjedel var vi mätta. Efter två tredjedelar var vi kopiöst mätta och när vi tillslut satt i oss hela så svettades vi inte bara av sommarvärmen utan även av maten. Det är bara tre av hundra som faktiskt får i sig hela, enligt vår servitör. Och ja, alla andra runtomkring oss tog doggy bag.

Gott? Mycket, en krämigare och sötare version av vanliga ”tjockpannkaka” som kompletteras med härlig sälta från fläsket. Jag tycker att ni ska testa om ni har vägarna förbi. Men ta en doggy bag.

Skånsk äggakaka i Brösarp

Kiviks musteri – a must!

Knapp två mil norr om Simrishamn ligger det berömda Kiviks Musteri. Vi rullar genom vackra lövskogsalléer innan vi kommer fram till en i det närmaste full parkering. Värmen är, som vanligt den här sommaren, tryckande. Fortfarande mosiga efter mastodontlunchen i Brösarp tar vi en ganska snabb runda i Äpples hus, vi går förbi caféet utan att handla något men köper med oss en box äpplejuice från butiken.

Härifrån går det också att göra vandringar in i Stenhuvud Nationalpark och även om det känns fantastiskt lockande så har vi andra planer för den här eftermiddagen. Parken med sina kustberg, lummiga lövskogar och exotiska stränder, står kvar för ett framtida besök.

Kiviks musteri

Timglassand vid Sandhammaren

Och på tal om exotiska platser. Efter ytterligare en stunds bilkörning rullar vi den smala vägen ut mot det som ska visa sig vara en av de vackraste stränder jag varit på. Jag räknar då med både såväl Zanzibar, danska västkusten som St. Thomas i Karibien.

På Skånes sydöstra spets breder Sandhammaren ut sig, en finkorning strand av vitaste kvalitet. Barfota tar vi stegen ut mot Östersjön, med sanden sipprande mellan tårna. I den sommardisiga horisonten skymtar vi Bornholm och den trafikerade farleden hyser flera fartyg långt ute till havs.

Jag överdriver inte om matkoman sedan äggakakan i Brösarp fortfarande gör sig påmind. Handduken vilar snart i sanden, Maria vadar ut i havet och jag lägger mig på rygg. Och somnar till sorlet av barnfamiljer och semesterfirare.

I nästan en timme sover jag, innan jag gör min plikt och tar ett dopp i havet. Sommarvarmt. Ljumma vindar. Skånes finaste sandstrand. Ja, kanske Sveriges. Eller Europas. Världens?

Sandhammaren - perfekt sandstrand
Sandhammaren - stranden

De mystiska Ales Stenar

Eftermiddagen börjar lida mot kväll och vi har bestämt oss för att göra vår sista anhalt på Österlen. Ales Stenar ligger som utslängt på en avklädd höjd ovanför havet, med fantastiska vyer ut över Östersjön. Det stenformade Vikingaskeppet hyser omtvistade historier med anor från Vendel- och Vikingatiden, men fornlämningar från så långt som 5500 år tillbaka har också daterats med hjälpa av kol-14.

Ett par hundra meter från stenarna sluttar det rakt ner i havet. Det går att ta sig både ner och upp och egentligen vill vi nog. Vi avstår dock den här gången men möjligheten till några bra träningspass finns definitivt. Eller bara ta en promenad längs havet.

Långt ute till havs tuffar Bornholms-färjan förbi på sin väg mot Ystad. Ovanför oss susar ett ultralätt flygplan förbi. Jag anar att vyerna där uppifrån är än mer bedårande den här kvällen. Men det kanske är för att jag är som jag är.

Ales Stenar, Skåne
Ales Stenar, Skåne
Ales Stenar, Skåne
Foto: M. Carlsson / mariasmat.nu

Anno 1793 Sekelgården – snett och pittoreskt

Vi har inget bokat för natten men efter en kort research bestämmer vi oss för Anno 1793 Sekelgården, mitt i Ystad. Jag har knappt varit i stan tidigare, mer än på genomfart. Korsvirkeshusen i hotellets kvarter är sneda och pittoreska och lite som att inte ens befinna sig i Sverige. Fast det är lite så Skåne är för mig. Det är mer kontinenten än hemma. Och jag gillar det.

Hotellet i sig är inget undantag. Mattan i foajén döljer det stensatta golvet och korridoren till rummet är så smal att två personer knappt kan mötas. Jag och mina väskor har till och med svårt att rymmas. Charmtermometern slår i taket och rummet gör oss inte heller besvikna.

På innergården följande morgon äter vi frukost, i morgonvärmen som bara sommaren 2018 kan erbjuda. Vi preppar för en ny lång dag och den här gången ska vi återigen se Österlen. Fast från ett annat håll. Från båten, eftersom vi bestämt oss för att hyra elcykel på Bornholm.

Anno 1793 Sekelgården i Ystad

Fler tips om du har en sommar på Österlen

Även om vi bara valde att göra en kort sommar på Österlen på en dag den här gången så har det njutits. Bilresan har bjudit på fantastiskt vackra vägar genom böljande lummiga landskap. På havsvyer och dramatiska klippor. På mat och en sandstrand i världsklass. Jag skulle kunna hyra ett hus här i krokarna och lägga en vecka bara här.

En annan gång. För det finns saker att göra. Vandra i Stenhuvud Nationalpark eller upptäcka Brösarps Backar på cykel. Bo på något fint bed & breakfast. Spela golf på någon av alla banor eller upptäcka exotiska stränder och bada i Östersjöns bräckta vatten. Det går att hyra cykel här också och ta sig runt, vilket är ett riktigt smidigt sätt för att upptäcka platser dit man inte tar sig med bil.

Well. En sommar på Österlen slår liksom inte fel. Så Skåne, you had me at hello. På återseende!

Roadtrip och sommar på Österlen

8 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.