Ett bra hotellrum – vilka detaljer går jag igång på?

IDOI mitt inlägg om Årets hotell 2017 för ett knappt års sedan gick jag igenom alla de hotell jag bodde på under året. Jag ställde mig också frågan om ”vad gör ett bra hotell”, vilket fick mig att spinna vidare på idén häromkvällen. Vi är alla olika och föredrar olika saker. Jag gillar lugna och tysta ställen med bra ljudkulisser och riktigt bra sängar, medan andra avskyr heltäckningsmattor och helst har ett badkar framför dusch.

Men jag tar hela listan från början, om vad som för mig underlättar en bra hotellupplevelse. Hur är det för er? Kommentarsfältet är öppet längst ner, varsågoda!

Utsikten – från rum eller lobby

Även om jag egentligen spenderar ganska minimal tid på rummet så älskar jag vida vyer och öppna landskap när jag tittar ut. Det behöver kanske inte ens vara från rummet, jag kan släntra ner till lobbyn en sväng och njuta också. På Island förra hösten infriades det löftet med besked. I min Airbnb-lägenhet i Vancouver i våras likaså, fast med helt annan typ av utsikt.

Parkeringsplats med utsikt på Island Min Airbnb-lägenhet i Vancouver

Heltäckningsmatta – för morgonfötter och ljudkuliss

Åsikterna går onekligen isär här. Antingen är det en sanitär olägenhet eller så är det den ljuddämpande mattan där vi slipper sätta fötterna på ett kallt parkettgolv på morgonen. Jag är av den senare åsikten och gillar att den sväljer så mycket ljud. Även om den förmodligen sväljer en hel del annat också…

Ett ordentligt skrivbord

De gånger jag faktiskt tar mig tid att spendera massa timmar på hotellrummet så föredrar jag ett ordentligt skrivbord, där jag kan sitta och jobba i timmar utan att behöva kiropraktor dagen efter. Jag är inte heller den som gärna sätter mig i sängen med datorn utan vill ha en ordentlig arbetsyta.

Tyvärr är det ganska sällsynt där jag bor, då jag ofta väljer små rum för en person om jag reser själv. Och när jag inte reser själv så är jag oftare ute och ränner istället.

Bra avställningsytor

Tänk att komma innanför dörren och kunna ställa av sina väskor utan att behöva ha VM i längdhopp varje gång man ska röra sig. Återigen då, små rum när en reser själv tenderar ju att bli trånga men rätt som det är händer det. Village Hotel i Cardiff var rejält tilltaget (och som vanligt i Storbritannien så var det så klart heltäckningsmatta). Noll lyhört men brandlarmet ena förmiddagen hörde jag lyckligtvis ändå.

Village Hotel, Cardiff

En riktigt bra queensizesäng

Oavsett jag sover själv eller i sällskap så är queensizesäng den ultimata storleken. Lagom stor att breda ut sig i när en är själv och lagom tajt att sova två i när man reser tillsammans. Släng på ett par sköna kuddar så somnar jag på tre röda sekunder. 90 är för litet och 180 ger mig torgskräck.

Ett badrum med bra dusch

Jag föredrar dusch framför badkar alla dagar i veckan och allra helst ett helkaklat rum med ordentliga och glasade duschväggar. Rejält ska det vara, annars kan det kvitta. 

Det finns så klart detaljer i badrum som jag inte alls begriper mig på. En rektangulär toalettstol eller en glasdörr till toan är två detaljer som på riktigt får mig att fundera på omfattningen kring designerns hjärnsläpp i sammanhanget. Toalettstolen (som egentligen är snygg och passar in) hör till Quality Globe Hotel och glasdörren finns på det högst mediokra Le Peninsula Bay Beach Resort & Spa på Mauritius.

Man ba… va fan?

Quality Globe, Stockholm Le Peninsula Bay Beach Resort & Spa

IDO vet annars hur man, med sin nordiska design, får till ett snyggt badrum. De har byggt badrum åt kunder sedan 1931 och har således god erfarenhet på området.

Skohornet!

Ett riktigt bra hotellrum är utrustat med skohorn. Långt, kort, litet eller smalt spelar ingen roll. Bara det fyller sin funktion och bara finns där när jag behöver det. Mången gång är de mornar jag med våld fått trycka ner mina fötter i skorna just på grund av uteblivet skohorn. Få är de hotell som faktiskt har.

Ni då?

Här var mina bästa punkter på vad som för mig är ett bra hotellrum. Hur är det med er?

10 KOMMENTARER

 1. Haha, bilden på badrumsglasdörren. Ja nej, den borde bara finnas i enpersonsrum. Tycker det är så drömmigt med gigantiska sängar. Skulle vilja ha en 180 säng hemma även om vi bara skulle sova på hälften, bara för känslan liksom, haha.

  Och jag är en sån som nog kryper upp i sängen med datorn… 🙂

 2. Ja, kan vi prata lite om detta med glasdörr till toaletten/glasdörr till badrummet/skjutdörr till badrummet som inte går att stänga ordentligt/blir värsta glipan. Känns som det är så på var och vartannat hotell numera? Jag kan inte för mitt liv begripa varför det är så vanligt med toalettdörrar i glas numera. Varför? Varför?!

  Andra hotell-pet peeves:
  När det saknas krokar att hänga upp handdukar i badrummet.
  När det saknas avställningsyta för necessären i badrummet.
  Kuddar som är för höga, för låga eller för mjuka.
  Brist på eluttag! Förvånansvärt ofta saknas det eluttag vid sängen. Jag vill ju ladda mobilen på natten?
  Ogillar också hotellrum där det inte finns safety box (iaf om jag ska stanna mer än någon natt).
  Dåligt wifi 😛

 3. jag gillar en bra bänk (brukar finnas som utfällbar grej med remmar) att ställa min väska på så att den kommer upp i lite höjd. HATAR väskor på golvet!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.