Heldag i Salzburg och granne med Alperna

Salzburg i Österrike känns ibland lite som en bortglömd stad. Folk gör sina stopovers eller weekends i Wien eller passerar stan på vägen till eller från vandring och skidveckor i Alperna. Särskilt stor är den inte heller, med sina drygt 150.000 invånare. Men, den har en hel del att erbjuda och att spendera en heldag i Salzburg är definitivt enkelt. Här finns både historia och kultur att lära sig mer om och mat att njuta av så det räcker och blir över.

Inför resan till Berchtesgaden, som bara ligger en halvtimmes bilresa från Salzburg, gjorde vi ett stopp i stan för att utforska den närmare. Och vi blev positivt överraskade av denna lilla gömda pärla, vid porten till Alperna.

Ska du spendera en heldag i Salzburg så kan det här vara några tips längs vägen.

Jogga längs Salzach

För den med dåligt lokalsinne kan jag rekommendera att ta en joggingtur längs Salzach, floden som rinner genom stan. Nu hann jag själv inte med mer än att promenera här men det är ju onekligen lätt att följa den, sedan jogga över någon bro och ta motsatt sida tillbaka. Vi pratar verkligen naturskön citylöpning! 

Morgonlöpning längs floden

Ta promenaden

Salzburg är ganska litet och det är korta gångavstånd i city. Från centralstationen till det hus där Mozart en gång bodde är det bara en kvarts promenad och ska man vidare över till Getreidegasse och de turisttäta kvarteren är det bara ytterligare fem-tio minuters till fots. Då kan jag också rekommendera Makartsteg-bron, Salzburgs egen bro med hänglås (något som alla städer verkar ha idag).

Det är dessutom lätt att hitta i stan. Har man bara Festung Hohensalzburg i blickfånget så löser sig det mesta, alternativt floden som rinner rakt genom stan.

Salzach - Salzburg

Helt barockt slott och slottsträdgård

På vägen från centralstationen till de mer centrala delarna passade vi på att gå förbi Schloss Mirabell, uppfört i början av 1600-talet, och slottets tillhörande trädgård, Mirabell Gardens. Fantastiskt vacker skapelse, både byggnad och grönska. Dessutom är trädgården magnifikt placerat så att man i allén ser Festung Hohensalzburg på höjderna en kilometer bort.

Salzburg - Schloss Mirabell

Getreidegasse – klassiskt shoppingstråk

Shopping är inte direkt min paradgren, ändå var det en upplevelse att vandra längs Getreidegasse. Det här är ett klassiskt shoppingstråk på flera sätt. Klassiskt för att många av de ”klassiska” butikerna finns här (både lågpris som H&M och McDonalds till mer exklusiva klädmärken och juvelerare). Men mest klassiskt är det för alla handsmidda butiksskyltar som hänger ovanför gatan. Riktigt vackert!

Dessa skyltar, kryddat med att affärerna ofta är inhysta i små krypin och hål i väggen, gör det nästan till en härlig upplevelse att bara gå in i dem för att titta.

Getreidegasse hinner man med på en heldag i Salzburg

Festung Hohensalzburg

Egentligen brukar vi gå om vi ska någonstans. Allra helst i lite mindre städer som Salzburg. Och kanske absolut upp till Festung Hohensalzburg, dit det ska vara riktigt fin vandring (i alla fall om man får tro Towe på ComFlyWithMe). Vi hade dock lite problem med skor (!) den här gången så vi tog bergbanan upp istället. Inte fy skam det heller så klart. Det tar under en minut att åka från botten till toppen och givetvis bjuds det på vacker utsikt även här.

Slottet har anor från 1000-talet och har i omgångar byggts på. Inne på museet får man en visning av både slottets historia och även en sväng med krigshistoria, både från första och andra världskriget men också tidigare krigsföring. Mycket sevärt! Här uppe finns det också en restaurang, läs mer på nästa punkt. Vacker utsikts utlovas!

Bergbanan upp ti ll Hohensalzburg Alputsikt på Hohensalzburg

Luncha med utsikt!

Jag älskar vyer, milsvida sådana och gärna med berg och vatten i en härlig kombination. Gör man en heldag i Salzburg går det att få båda delarna. Vi åt dels lunch uppe på Festung Hohensalzburg med Alperna som kuliss men det finns också vackert belägna restauranger längs Salzach. Eller så gör man som lokalborna och nyttjar grässlänterna ner mot floden för picknick i solen.

Resturang med utsikt

Ät en Mozartkula

Det absolut sista vi hann göra innan vi lämnade stan var att köpa på oss två påsar Mozart-kulor. Notera att det är de blåa som ska köpas för den ultimata upplevelsen, då dessa är handgjorda kontra de röda fabrikstillverkade. De blå finns dessutom inte överallt, inte ens på flygplatsen vare sig i Salzburg eller Wien. 

Att äta dem sparar vi dock till något fint tillfälle hemma på Frösön, så kanske de kan inspirera någon annan att också besöka stan (och köpa fler åt oss!).

Handgjord Mozart-kula

Heldag i Salzburg – lätt värt!

Jag var i Salzburg 1990 första gången men skulle ljuga om jag hade några bestående minnen härifrån (mer än saltgruvan och fragment av slottet). Det här var ett vackert återbesök och förutom själva stan så är det ju helt galet nära till Alperna, både om man ska åka skidor på vintern eller vandra på sommaren.

En heldag i Salzburg är alltså ett givet val på vägen till Alperna. Eller om man har vägarna förbi. Eller om man sonika bara vill till Salzburg. Det fungerar också.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

8 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.