Nudging – motivera mig att ta flygbussen, tack!

Tanken slog mig inför en flygresa från Östersund för ett tag sedan. Jag och Maria skulle iväg på en weekend, med utgångspunkt från vår lägenhet på Frösön. Jag kommer på mig själv att inte ens fråga, utan mer bara konstatera planeringen av transfer till och från Åre Östersund Flygplats.

– Vi tar bilen till flyget, eller hur?

Bilen istället för bussen. Eget fordon kontra kollektivtrafiken. Det borde så klart vara ett påstående där ”bilen” byts ut mot bussen. Utan någon större tvekan. Eller, det borde inte ens vara en fråga utan mer ”Nu måste vi gå till flygbussen!”.

Men så börjar man räkna på det. För det är ju där allt landar i slutändan. Kronor, ören, tidsåtgång och bekvämlighet.

Tid är också pengar

Bussen innebär promenad till hållplatsen en kvart innan och väntan vid hållplatsen på utresan. Och väntan på att alla ska få sitt bagage på hemresan (på den här lilla flygplatsen går bussarna i anslutning till flygavgångarna) plus promenaden hem från hållplatsen. 360 spänn kostar kalaset, tur och retur för oss båda två.

På den där första kvarten på utresan har vi, innan vi ens satt oss på bussen, med egen bil redan hunnit köra hemifrån till flygplatsen och parkera. På hemresan har vi kommit hem-ish innan bussen ens lämnat flygplatsen. På Arlanda kan vi starta motorvärmaren på distans så att bilen är varm när vi landar på Frösön. Parkeringskostnad för en weekend?

360 spänn.

Den pyttelilla extrakostnaden som soppan innebär är ingen faktor som väger till bussens fördel. Ändå känns det ju helt galet att välja bilen framför kollektivtrafiken när en tänker efter. Men varför skulle vi, när bekvämligheterna är så mycket bättre med bilen? Tid är också pengar, som någon sa.

Ge mig en morot!

Är det inte dags för lite nudging här? Led oss resenärer rätt i transfertrafiken till och från flygplatsen. Underlätta. Ge oss några rimliga skäl till att avstå bilen och välja bussen.

I väntan på bättre tider så fortsätter jag köra egen bil. Det blir knappt ens dyrare. Men framförallt väldigt mycket enklare.

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

12 KOMMENTARER

 1. Tyvärr inga god råd. Skrev i går om att jag är testresenär och busspendlar till jobb denna månad. Just på grund av att det inte finns så mycket att spara, att det tar längre tid och att jag måste passa tider är jag osäker på om jag kommer firtsätta när testperioden är slut!

 2. Jag har kommit till en helt annan slutsats, med 8 mil och 1 timme restid till Landvetter. Om familjemedlem skjutsar och hämtar får hen lägga 4 timmar, och bilen går 32 mil: full milkostnad 600 spänn. Kör jag själv sparar jag 16 mil men parkeringen kostar ca 100 kr/dag. Flixbuss kostar 40-50 kr enkel väg! Väntar gärna en timme på nästa avgång för att spara pengar och miljö. (Fast ibland blir jag hämtad, när jag är trött och längtar hem extra mycket ?)

 3. En större, och gissningsvis lite obekvämare fråga är kanske vad som skulle få dig/er att inte ens ta flyget. För den delen är sannolikt det som påverkar mest, jämfört med den korta bilresan till flygplatsen…

  • Ja, det är en idé. Absolut. Då landar vi på tåget istället, för att sedan ändå flyga från Arlanda. Ja, nej, visst. Det är ett alternativ men kanske inte applicerbart alla gånger.

 4. För mig som har lite längre till flygplatsen så försöker jag att välja buss eller tåg när jag ska till Arlanda, men även det är ibland svårt att motivera när jag reser tillsammans med Kenny – då det ibland kan vara vara dubbelt så dyrt att lämna bilen hemma. Speciellt om avgång är tidigt på morgonen eller senare på kvällen för då krävs det ofta även en övernattning. Och flyger jag från Linköping, ja då blir det ofta bilen för finns det inget annat alternativ. Det fanns en flygbuss för några år sedan men jag tror den har lagt ned då de flesta ändå valde bilen. Jag vet inte om det här nudgade dig mot att ta flygbussen, men visst är det svårt att motivera till buss/tåg när det är mycket smidigare med egen bil (och ofta samma pris eller billigare).

  • Ja, åt det hållet. Ska jag hårddra det så borde jag ju kunna stå ut den där kvarten till och den andra kvarten hem, för att slippa ta egen bil. Men bekvämligheten ändå, när det inte finns större morötter än just nu. Skulle busspriset sänkas eller parkeringspriset höjas (eller båda) så är ju valet betydligt enklare.

 5. Jag hade också kört om jag var ni. Flygbussarna är för dyra för att det ska kunnat motiveras för två personer. För min del blir det billigare med tåget över bron och det är inte direkt ett alternativ att köra heller (flyger ju från Köpenhamns flygplats), så där är det faktiskt betydligt smidigare och billigare än med bil. Om jag hade haft körkort vill säga. Den lilla detaljen är ganska avgörande.

  • Haha, ja. Körkort kan ju vara en förutsättning för att ens ha alternativet bil. Du bor ju väldigt bra till också, jag kan inspireras av det även om jag inte är beredd att lämna fjällvärlden för att ha nära till en flygplats. Tro det eller ej. 😉

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.