Recension: dammsugarroboten iRobot Roomba 980

En dammsugarrobotrecension på en reseblogg? Har jag fullständigt tappat det? Kanske ändå inte. Jag tänker att den här i allra högsta grad har med resor att göra, sedan får ni väl tycka att det är en smula långsökt. iRobot Roomba 980 är nämligen tänkt som fritidsfrigörare. En syssla mindre i hemmet ger mer tid till roliga saker. Är vi med på det så här långt? Bra.

Sanningen är den att jag via Smartson (sajt som låter folk testa produkter av olika slag) fick möjlighet att testa den här rackaren. Faktum är att Maria tidigare varit mest het på en dammsugarrobot men när den här chansen dök upp så var jag inte så svårövertalad.

Den fick också ett namn ganska omgående – Bruce.

iRobot Roomba 980

Vad är iRobot Roomba 980?

Det här är toppmodellen av iRobots dammsugarrobotar och har flera avancerade funktioner som billigare modeller inte har. Dels ska den ha bättre sugkraft än dess billigare syskon, den ska klara mattor på ett bättre sätt, den går att styra via en app i mobilen, den kan städa flera rum och även fortsätta dammsuga om den mitt i städningen behövt åka tillbaka till hemmabasen för att ladda sig. Plus att den känner av trappor (framförallt nedför då) och ska alltså inte råka åka ut för en sådan. Bland annat.

Men, så börjar också priset på 8500:- om en tittar runt på prisjämförelsesajter. En ganska saftig prislapp alltså.

Roboten är 9,14 cm hög, 35 cm bred och väger 3,94 kilo. Det är en ganska rejäl pjäs med andra ord men dess låga höjd gör att den tacksamt smiter in under de flesta hyllor och skåp, i alla fall hemma hos oss. Bara en sån grej som att den kör under sängen är ju en befrielse.

Batteritiden ska vara två timmar och varje gång som Bruce har fått köra på egen hand har den klarat lägenheten på en laddning.

iRobot Roomba 980

Vad gör den så bra?

Den största fördelen är ju att den är självgående. Allt jag som användare behöver göra är att trycka på en knapp, antingen på roboten eller i appen. Sedan drar den ut och städar. När den anser sig färdig åker den tillbaka till stationen och vilar. Då skickar den notis till mig (även till smartklockan) och i appen kan jag se vart den har städat.

Om något skulle gå knas under städningen (som att den fastnar eller att behållaren är full) så får jag också notis i både app och smartklocka.

Notiser på smartklockan Dammbehållaren

Om den rullar upp för en matta som kräver extra kraft så ökar den suget och mattorna blir faktiskt rena. Den har inte heller några större problem att ta sig upp för mattor, så länge de ligger stilla och inte är så lättflytade.

Under testet så satte jag den lite mer på prov med mjöl, havregryn, strössel och även flourtabletter. Den svalde i princip alltihop och fick fräschare andedräkt på köpet (höhö). Visst, den kastade runt några strösselkorn men de överblivna tog den upp på nästa runda. Ingen större fara med andra ord.

VIDEOBLOGG! Se hela testet på min Youtube-kanal!

I boxen finns det också två små koner som man kan sätta ut. De sätter upp en osynlig “vägg” så att roboten inte ska ta sig förbi där. Perfekt om man inte vill ha besök i ett specifikt rum, runt kattskålarna eller vid en möbel som man vet att den kommer fastna i.

Borsten

Vad är mindre bra?

Först och främst låter den en hel del. Jag har satt på mig mina brusreducerande hörlurar ibland för att slippa ljudet, allra helst om den går i samma rum. Visst, den låter inte mer än en vanlig dammsugare men med tanke på att den tagit nästan en och en halv timme på sig att göra vår lägenhet så är det ganska skönt att slippa bruset.

Jag vet inte heller om jag placerat hemmabasen lite märkligt, för ibland har den svårt att hitta tillbaka. Inte om den får gå självmant men om jag trycker på hemknappen på själva dammsugaren så förstår den inte alltid att den ska gå hem. Som en trotsig tonåring som ska drälla ute på kvällarna.

Den har också en förmåga att putta på mattor som är lättflyttade. En av mattorna i sovrummet låg under sängen häromdagen när Bruce hade gått runt. Som att ha en hund som ska leka med allt. Mattor med fransar är inte heller någon höjdare, de har en förmåga att fastna i mekaniken i underredet. 

Å andra sidan har det medfört att vi oftare hänger ut mattorna på balkongen. En vinst om något.

Emellanåt lite problem med mattor

Är iRobot Roomba 980 prisvärd?

Det här är ju så klart en smaksak. 8500:- är ju en ganska stor summa pengar kontra vad en vanlig manuell dammsugare kostar. Det är ju även bra mycket dyrare än billigare varianter för kanske två-tre tusen. Men så får man också en toppmodell i boxen, det ska så klart inte förringas.

Det här är ju en lyxprodukt egentligen. Det tar inte jättelång tid för oss att dammsuga lägenheten, kanske en halvtimme om vi slarvar lite i hörnen. Plus att det är tråkigt. Med Bruce har vi märkt att det dammsugs betydligt oftare än tidigare, vilket så klart är en bra känsla.

 

iRobot Roomba 980

Än har vi inte riktigt fått till “robotsäkrade rum”, det finns några saker vi bör flytta på för att Bruce ska ta sig fram obehindrat. Och visst fastnar den ibland, så är det. Än har vi bara kört den när vi varit hemma men målet är ju att kunna dra igång den när vi inte är hemma och istället komma hem till en städad lägenhet.

I slutändan tycker jag ändå att det är en ball pryl och nu efter två veckor så vill jag faktiskt inte vara utan den. Visst, vi kommer få komplettera med vanliga dammsugaren men vardagsstädningen är ett minne blott. Och jag får tid över till annat. Återstår bara att se vad vår lånekatt Zelda tycker när hon träffar Roomba 980 första gången om några veckor…

Har du en dammsugarrobot eller är du sugen på en?

Läs mer! Mer information på iRobot.se.

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

3 KOMMENTARER

  1. Riktigt najs recension såväl i text som rörlig bild! Man blir inte så lite sugen på att skaffa sig en egen sådan där makapärgrunka…!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.