Höststädning – för digital och fysisk sinnesro

Råkalla höstdagar med regn i luften. Det är som gjort för att ägna tid åt att städa. Både digitalt och fysiskt. Både prylar, tjänster och energitjuvar. Rent generellt (no pun intended) har jag kommit fram till att jag har för mycket grejer som tar tid, kraft och energi så jag har i några fall försökt att ha en plan för hur jag ska ta mig framåt.

Varför? Tja, av den enkla anledningen att försöka frigöra tid som jag vill ha till annat. Det har varit ganska mycket ös det senaste halvåret. Det har medfört att jag blivit en usel bloggläsare, att jag inte hinner se en enda TV-serie längre (inte för seriernas skull, utan för att jag ibland behöver sätta mig i soffan och göra ingenting) och att jag inte hinner umgås med folk i den utsträckningen jag skulle önska (fast just det sitter ju inte enbart i mig heller).

Så. Höststädning.

Det digitala livet

En stor post här är det ständigt växande fotoarkivet. Det medför två problem – min tio år (!) gamla NAS börjar bli full plus att skärpbilder tar tid och energi. Ny NAS är en hemskt tråkig utgift och så länge den nuvarande fungerar så byter jag inte. I våras satte jag därför upp två planer för att få både överblick och struktur för städningen.

Dels har jag börjat städa bort bilder direkt när de åker in i Lightroom, i direkt anslutning till att jag fotat. Då slipper jag framtida stök. Plus dokumentation över städningen. Låter säkert jätteambitiöst men känns lite som en förutsättning för att kunna hålla koll och struktur. Plus att det är ganska kul med statistik.

Jag byggde ett litet kalkylark där jag noterar vilka månader jag städat, vad jag städat och hur mycket som blev kvar. Jag tar sedan en månad här, en månad där när tid finns och på så vis får jag ett hyfsat jämt flöde. Det här har resulterat i att jag rensat ut tusentals bilder och sparat massor av plats på NAS:ens hårddisk. Win-win!

Städning i fotoarkivet

En del digitala tjänster har också fått stryka på foten. Jag kommer till exempel att gå ur Influencers of Sweden-nätverket, när medlemskapet löper ut i november. Beslutet har växt fram sedan i våras och jag har vägt fördelar och nackdelar. Inte så att det är en dålig förening (tvärtom, den behövs) utan mer att nätverket inte ger mig lika mycket längre. Då kan jag investera energi och peng i något annat istället.

Jag städar också bort konton/folk i mina sociala kanaler, dels de som inte varit så aktiva ett tag och även folk som jag inte har kontakt med längre. Ibland tillkommer det ju också folk, så det är ju inte så att jag siktar på noll i det här fallet.

Även TV-kanaler, mobilabonnemang och streamingtjänster ser jag över och här känns det som att jag har det jag behöver. Försöker hålla mig från att teckna upp nya saker utan istället slimma det jag har. Jag har också flyttat mitt bostadslån och sänkt räntan, vilket förhoppningsvis kan spara mig några hundralappar det närmaste året och framåt.

Att byta livskamrat - den oförlåtliga synden?

Det fysiska livet

Mitt årliga klädkonto är inte särskilt stort men ibland behövs det lite nya jeans och några nya t-shirts. Jag försöker tänka ”ett plagg in, minst ett ut” vilket resulterat i att mitt klädbestånd håller sig på ungefär samma nivå mest hela tiden.

Just nu har jag dock lite för mycket och en del ska iväg på både klädåtervinning och Röda Korset (eller liknande). Inga kläder slängs alltså i soporna utan återvinns på något sätt. En del klädbutiker har inlämning för trasiga kläder och så får man en slant att handla nytt för. Visst, ond cirkel men hellre att textilierna återanvänds än går till brännbart.

Tekniska prylar köps ju så klart in ibland. I våras blev det ny mobil men det berodde mest på att min gamla havererade på Mauritius. Sedan köpte jag ett par nya brusreducerande lurar för några veckor sedan men det var nog det första riktigt dyra köpet sedan min Garmin-klocka förra hösten.

Det får ju också följden att jag kan sälja bort två (!) andra par hörlurar (hojta om ni är intresserade, ett par trådlösa AKG K845BT finns kvar, mina Bose QC30 gick iväg förra veckan) vilket frigör både plats och energi här hemma. Plus att det blir pengar in så klart.

Dryden på Austrian flight OS315

Jag har nästan en fundering på att sälja av PS4:an också. Den används sällan men å andra sidan är det en bra flykt från verkligheten när jag behöver lite egentid. Tillsvidare får den stå kvar och så sent som häromdagen spelade jag bort några timmar på FIFA. Hur skönt som helst.

Goodibags på event och pressresor försöker jag hålla mig borta från i den mån det går. Det slutar ändå med prylar som inte används vilket bara känns som ett slöseri. Jag är också sällanköpare av souvenirer på resor eftersom de också har en förmåga att bli dammsamlare på en hylla. Kaffemuggar undantaget. Annars är det bilderna jag tar som blir mina minnen.

Ibland kan vi också trycka ut några extra säljes-annonser på Facebook med prylar vi inte behöver. Brädspel, barnböcker, kläder och annat som förhoppningsvis gör sig bättre hos någon annan och som samtidigt sparar plats hos oss. Folk köper fler saker än en tror och begagnatmarknaden är både stor och tacksam.

Städning i garderoben

Rent generellt försöker jag hålla mig kort, så att säga. Tänk om jag kunde vara lika bra på att applicera ”slimmat” hemma i vardagen som jag är på resor. Det är ju ofta som jag åker iväg med bara ett litet handbagage, även om jag ska vara borta en långhelg. Men så blir man ju lat. Ju mer plats det finns desto fler prylar anser man sig ha plats med och sedan är onda cirkeln igång.

För egentligen, hur mycket prylar behöver man ha med sig på resorna? Och hur mycket prylar behöver man hemma? Den ständigt eviga frågan och det livslånga projektet som aldrig tar slut. Städning. Fysiskt och digitalt. Som ibland behöver en hel del kärlek för att ge resten av livet det utrymme som det förtjänar.

Hur tänker ni kring sånt här?

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

10 KOMMENTARER

  1. Håller ständigt på med sånt där, det känns som det aldrig tar slut! Har dock fått en liten extra boost av husbilslivet i somras. Då insåg jag verkligen hur lite saker jag behöver!

    • Så är det ju (tyvärr). Ständigt pågående projekt, precis som med alla städning. Jag brukar känna samma sak när jag är ute och reser, hur lite saker jag egentligen behöver. Frihetskänsla!

  2. Städar löpande, men ibland är det bra att ta tag lite extra i det. Konsumerar inte om jag inte behöver något speciellt, slänger/ger bort hellre än behåller och har stenkoll på ekonomin för att allt kombinerat ger mig frihet!

  3. Jag kör fokus på ”mental rensning” hela november (de där energitjuvarna du vet, ofta i form av forum på nätet som ger mig spunk). Den fysiska rensningen pågår hela tiden, extra mkt nu när vi vill hyra ut huset inför Thailandsresan. Foton och sånt är en ständig ångest och får så förbli. Det är mig övermäktigt just nu.

  4. Intressant inlägg. Jag tycker engeritjuvar är viktigast att göra sig av med, men ganska ofta är ju de antingen svåra att identifiera eller kräver en insats för att bli av med. Oftast med ansträngning än att sälja ett par byxor eftersom det kan finnas lite känslor inblandat.

    Förstå ditt excel till 100 %. Jag gör oxå så som ett led i att motivera mig

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.