Att besöka Örnnästet – 11 tips & fakta om Kehlsteinhaus

En resa till Berchtesgaden blir bara komplett om man gör sin historia och åker till Obersalzberg och allra helst väljer att besöka Örnnästet, vars namn egentligen är Kehlsteinhaus. Även om Andra Världskriget är en kolsvart period av mänsklighetens historia så hör den likväl till en av de berättelser som vi aldrig får sluta prata om.

Beläget på sluttningarna ovanför byn Berchtesgaden ligger Obersalzberg med sin bedårande utsikt över de sydtyska alperna och de närliggande sjöarna. Det är kanske inte så konstigt att Hitler, efter sitt första besök här på 1920-talet, förälskade sig i området.

Hitlers Örnnäste och nazisttopparnas högkvarter

Med tiden blev det här en plats för nazisttopparna. Här byggde de sina hem och rekreationsområden och det fungerade även som deras högkvarter. För även om Obersalzberg och Hitlers Örnnäste inte var i centrum när det kom till den geografiska krigsföringen (förrän mot krigsslutet) så fattades det härifrån en mängd beslut som kom att påverka stora delar av världen. Det är en svindlande tanke att vandra runt i området och områdets impact på mänskligheten är faktiskt svår att ta in.

11 fakta om Örnnästet och Kehlsteinhaus

 • Även om Kehlsteinhaus är benämnt som en 50-årspresent till Hitler så var han där första gången redan 16 september 1938. Det mer formella firandet ägde sedan rum den 20 april 1939.
 • Hitler valde dock att besöka Örnnästet högst ett fåtal gånger. Totalt 14 tillfällen har dokumenterats, 13 av dessa var innan krigsutbrottet i september 1939 och det sista den 20 oktober 1940. Han gillade vare sig den höga höjden, risken för dåligt väder, hissen upp eller den tunna luften på såpass hög höjd (1834 möh).
 • Konstruktionen, inklusive både byggnaden och vägen dit upp, tog 13 månader att bygga och det trots vinteravbrott.
 • Vägen är avstängd för ordinarie trafik, det är specialbyggda bussar som gäller om man ska besöka Örnnästet. 
 • Vägen slutar vid en parkering på 1700 meters höjd.
 • Från parkeringen går det en 124 meter lång tunnel rakt in i berget. Där tunneln slutar tar en hiss vid, som tar besökaren de sista 124 metrarna upp till själva byggnaden.
 • Eldstaden i Kehlsteinhaus var en gåva från Mussolini.
 • Det går bara boka guider genom officiella webbplatsen. Detta görs för att inte nazistsympatisörer ska kunna göra egna guidade turer.
 • Kehlsteinhaus har stängt under vintersäsongen.
 • Örnnästet är en av få byggnader från Hitlers era som fortfarande finns kvar. Andra byggnader i Obersalzberg sprängdes sönder men Kehlsteinhaus sparades och står idag kvar i sitt originalskick.
 • Två timmars vistelse är det som rekommenderas. Vi stannade i tre timmar då vi även utforskade lite stigar och klippor utanför själva huset, samt att vi fikade en sväng. Men ja, minst två timmar.
Utsikt över Königssee och Berchtesgaden
Foto: M. Carlsson / mariasmat.nu

Dokumentationszentrum Obersalzberg

Ett tips utöver att besöka Örnnästet är att även ägna ett par timmar åt Dokumentationszentrum Obersalzberg. Det är ett museum som bland annat beskriver användandet av området både före nazisterna samt hur just nazisterna byggde upp området i sin egen regi (och tvångsinlöste de som redan bodde här, med mer eller mindre trevliga metoder). En skrämmande men nyttig inblick i vad som faktiskt pågick i den här idyllen innan och under Andra världskriget.

Här finns även ett underjordiskt bunkernätverk att besöka. Det var dock stängt för pågående om- och nybyggnationer när jag var där (oktober 2018).

Att besöka Örnnästet är enkelt

Från staden Berchtesgaden är det drygt 4 kilometers bilväg upp till parkeringsplatsen i Obersalzberg. Därifrån går det specialbussar som tar besökarna upp till Kehlsteinhaus och man får inte köra egen bil upp. En tur-och-retur-biljett kostar cirka 16 EUR och bussarna avgår med jämna mellanrum. Turen upp tar ungefär 20 minuter. Väl uppe på parkeringen ska man också ange sin avresetid i en biljettlucka. Det sker en avprickning av de som åkt med bussarna upp, så att de också kommer därifrån.

Från parkeringen alldeles nedanför Kehlsteinhaus går det en asfalterad led upp till byggnaden. Det går alltså, till exempel, ta hissen upp och sedan promenera ner till bussarna igen, för vidare färd till Obersalzberg. 

Det går också att vandra hela vägen upp från Obersalzberg, en tur som enligt min research tar runt tre timmar. Det utlovas fantastiska vyer och jag ser ingen anledning till att tvivla på de uppgifterna.

MER INFO | Officiell webbplats
HITTA HIT | Google Maps

Resans nyttigaste – just att besöka Örnnästet

Det här var verkligen en tur som stått på min bucketlist ett bra tag. Även om jag var i Berchtesgaden som tioåring så lyckades vi inte att besöka Örnnästet där och då. Så här i efterhand hade jag nog inte heller haft särskilt stort utbyte heller, utan någon direkt kunskap om andra världskriget.

Men. Även om man inte är särskilt intresserad av krigshistoria så ska man så klart passa på att göra den här turen. Kanske kan man bli intresserad eller åtminstone få lite större förståelse. Eller så går det precis lika bra att njuta av vyerna och kanske göra en hike i området.

Obersalzberg busstation

Källor: Das Kehlsteinhaus, Wikipedia, Kehlsteinhaus.com

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

8 KOMMENTARER

 1. Behöver man köpa någon form av biljett innan eller funkar det att åka upp till parkeringen och därifrån köpa biljett upp till kehlsteinhaus?

 2. Hej, vi ska bo i Berchesgaden (Hotel Wittelsbach) nu i maj 26-28. Vi vill åka upp till Örnnästet. Har du ngt tips på hur vi ska göra??
  Mvh Lena

  • Hej Lena! Verkar som att det dels öppnar nu i mitten av maj och det bästa är nog att ta sig till Busbahnhof Kehlsteinhaus (https://goo.gl/maps/EHGe8EBD6jeCPs2dA) och därifrån ta bussen upp till Örnnästet. Man får inte köra egen bil upp men det går ju också att vandra upp från parkeringen. Biljetter ska gå att köpa på luckan.

 3. Hej, tack för din hjälp. Måste man boka rundtur, eller kan man bara ta sig dit själv till parkeringen (där det går bussar upp). Tittar runt på rundturer men dom går från Salzburg. Har du ngt förslag…/ Mvh Lena

  • Vi hade bara bussbiljetter och rörde oss på egen hand uppe i byggnaden. Ingen guidad tur även om jag faktiskt gärna skulle gå en. Men, jag tror inte att du behöver boka komelett rundtur och utifrån vad jag kan läsa på den här sidan, https://www.berchtesgaden.de/en/nature/eagles-nest/faqs så går det köpa enbart bussbiljetter vid busstationen. Där ser jag också att det just nu är krav på FFP2-mask på bussen och i hissen upp i byggnaden.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.