7 tips för en lång väntan på flygplatsen

Även om jag försöker boka effektiva flygresor så händer det ibland att det blir en lång väntan på flygplatsen. Oftast är det ju bara två-tre timmar mellan flighterna men rätt som det är så står man med sju-åtta-tio timmar eller mer. I somras hade jag exempelvis sju timmar i München att ta död på så det får lite statuera exempel i det här inlägget.

Vad gör man då vid en lång väntan på flygplatsen? Vissa, mig själv inkluderad, gillar ju flygplatser men med all respekt för er andra så förstår jag (inte) att det lätt blir en pina. Det här inlägget blir därför kanske allra helst till er.

Åk in till stan

Ett långt stopp är ju en ypperlig möjlighet att upptäcka en ny stad, om än i expressfart. Många flygbolag har det som en tjänst om man har minst fem timmars väntan, till exempel Turkish (Istanbul) och Qatar (Doha), för att nämna ett par. I München går det expressbussar in till city men notera att de enbart tar kontanter. I Amsterdam är det både billigt och enkelt att åka till city, vilket fallet säkert är i många andra städer också.

FLER STÄDER? | Vilka städer har du besökt under ett längre stopp på en flygplats?

Terrass eller utsiktsplats

På många flygplatser finns det terrasser, observationsdeck, där man kan spana flygplan både på plattan och de som startar och landar. En del är öppna för alla och gratis, andra kostar inträde och på en del flygplatser ligger de innanför säkerhetskontrollen. I München och Amsterdam är det både publikt och gratis, i Zürich kostar det pengar precis som i Düsseldorf.

FLER OBSERVATINSDECK? | Har du tips på flygplatser med terrasser?

Panorama Terrace, Schiphol
Panorama Terrace, Schiphol i Amsterdam.

Häng i en lounge (gratis eller betala)

Reser man i Business eller First (och ibland även Premium Economy) så är tillgång till lounge oftast inkluderat och då behöver en knappast bekymra sig så mycket alls. Kommer man inte in på flygbiljetten så kan antingen hög status i en flygbolagsallians hjälpa till, alternativt ett betalkort (typ AmEx) och som sista utväg så kan man i vissa lounger köpa sig tillgång, för mer eller mindre spännande summor.

Sov i en napcab

Sovmöjligheter finns det gott om, mer eller mindre bekväma. I München finns det Napcab, en liten box man köper sig inträde till där man drar för persiennerna och sover en sväng. Ganska ljudisolerat verkar det vara dessutom. Annars är sleep pods här för att stanna, precis som de små sovboxarna 9Hours på bland annat Tokyo Narita.

TIPS! | SleepingInAirports.net är för dig som letar ställen att vila på.

Napcabs på flygplatsen i München
Napcabs på flygplatsen i München

Hitta de lugna ställena

Om man inte kan eller vill ta sig in i en lounge så går det alltid att hitta lite lugnare platser i terminalerna. I München-exemplet satte jag mig vid en relaxavdelning längst ut på L-piren, där även sovboxen var belägen. Här var det just då inga avgångar och jag var i det närmaste helt själv inom 50-100 meter.

Arlanda har ett liknande område. Längst ut på F-pirens våning 3, bortanför gaterna F31/32 är det ofta ganska stilla och det rekommenderas varmt om en vill ha lite lugn och ro. Då kan man också ha lite vyer ut mot taxi- och startbanor, beroende på vilka banor som är öppna.

DINA TIPS? | Har du någon flygplats med ett undangömt ställe?

Jobba undan jobb

När en väl hittat sin spot och slagit sig ner så är det ju alltid trevligt att ägna lite tid åt att städa undan jobb. Jag brukar sätta mig och svara på mejl som blivit liggandes eller göra ”tråkiga” saker när jag ändå väntar. Fördelen är ju så klart om flygplatsen har gratis wifi, vilket tyvärr inte är en självklarhet ens 2018.

Jobba i väntan på flyget.
Hitta en lugn plats och jobba en stund.

Flightspotta utanför flygplatsen

Ett lite mer hardcore-tips för de som älskar att spana på flygplan. Jag har själv inte anammat det här men borde kunna göra det med lite planering. Allra helst när man kan få massor av tips från till exempel SpotterGuide.net.

Det som kan ställa till det är ju avstånden. Även om flygplatsen i sig är ganska liten så blir det ju långt om man ska ta sig till andra sidan startbanorna. De omges ju också ofta av stängsel och därför tipsas det ofta att ta med sig en pall/stege, framförallt för att få bra bilder. Hur ofta har du en stege med dig på resan?

Maho Beach
Maho Beach på St Maarten i Karibien. Det perfekta stället för planespotting?

Vad gör du vid lång väntan på flygplatsen?

Var har du för jägartips kring en lång väntan på flygplatsen eller planerar du så pass bra att du helst duckar för det? Eller har du någon flygplats där du mer än gärna stannar ett par-tre timmar extra? Berätta gärna i kommentarsfältet.

5 KOMMENTARER

  1. Vi sov en natt på hotellflygplats på vår utresa och när vi sedan på hemresan landade 06.00 på samma flygplats med connecting 13.00 – och 3 barn med… -så kom vi på briljanta idén att gå dit igen. Köpte frukostbuffén (som var underbar) till alla och kände därför att det var legitimt att hänga kvar efter en mkt lång frukost. Barnen lekte i lekhörna, vi jobbade lite (wi-fi!) och chillade i fåtöljer i mysig lobby. Bättre än lounge.

  2. OBS att Turkish Airlines stads-tjänst innebär att du själv måste ta dig ut genom tullen och sedan tillbaka in genom security och hela baletten. När vi tänkte använda oss av den tjänsten sa de (förövrigt mycket otrevliga…) flygplatsanställda att vi fick räkna med minst en timme att bara ta sig igenom tullen, vilket bidrog till att vi missade bussavgången in till stan. Vi hade (kanske dumt nog?) trott att tjänsten innebar att deltagarna i samlad trupp följdes åt från ankomsthallen, till stan, och sedan tillbaka till avgångshallen utan att behöva köa – lite som bussen som tar de passagerare som är incheckade hela vägen direkt från inrikes- till utrikesterminalen på Arlanda. Så, ska man använda sig av denna tjänst bör man nog räkna med minst 2 timmars köande för att ta sig ut och sedan in till avgångsterminalen…

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.