Pengar på rull i Salzburg & Berchtesgaden

Det där med att räkna på resorna i efterhand är alltid lite av en hatkärlek. Någonstans gillar jag statistik, siffror och att ha koll men ibland kan upptäckterna bli aningens skrämmande. Men framförallt gillar jag att kunna summera. Vilket jag nu har gjort efter resan till Salzburg och Berchtesdagen, som jag bloggat om en del det senaste.

Och den summeringen blev faktiskt en läsning som jag inte riktigt förväntade mig. Mina damer, herrar och eventuellt övriga – här har ni summeringen. Så här mycket slantar rullade det under fyra dagar i Sydtyskland och Österrike.

Flyg från Arlanda till Salzburg

Vi reste från Stockholm Arlanda till Salzburg via Wien och vi flög med Austrian hela vägen. Flygresan bokades på deras egen webb två veckor innan avresa och vi gav 2856 SEK per person, tur och retur i Economy Light-klass (enbart handbagage).

Totalt kostade flygresan 5712 SEK för två personer. Flygbussen in till Salzburg kostade drygt 20 SEK per person och enkelresa.

Austrian Embraer 195 på flygplatsen i Wien

Hyrbil i Berchtesgaden (och bränsle)

För att ta oss från Salzburg till Berchtesgaden och även för att på enklast möjliga sätt ta oss runt i området hyrde vi en bil. Vi förhandsbokade inget utan kom till flygplatsen och fick ta det som fanns. Hos Avis fick vi rulla ut i en Seat Leon FR, som visade sig vara en pigg liten sportigare bil med automatlåda och lite tekniskt lull-lull. Mer än vad vi behövde men ganska rolig att köra.

Två dygn (lördag kväll till måndag kväll) kostade oss 2230 SEK, då har jag räknat med 130 spänn för soppa som vi tankade innan återlämnandet. Inte direkt billigast i klassen, nej.

Seat Leon FR

Fyra nätters hotellboende

Totalt blev det fyra nätter på den här resan, två i Salzburg och två i Berchtesgaden.

I Salzburg bodde vi först på Hotel Scherer, för vilket vi betalade 1200 SEK inklusive frukost. Vi bodde också i stan sista natten innan hemresa, då på Star Inn Hotel Salzburg Zentrum, där vi betalade 820 SEK utan frukost.

I Berchtesgaden åkte vi runt och kollade tillgänglighet på några ställen samma kväll som vi kom fram, alla vi åkte fram till var dock fullbelagda. Tillslut hittade vi mysiga Stolls Hotel Alpina, strax utanför byn Berchtesgaden. 3260 SEK gick kalaset på för två nätter, inklusive en fin frukost i härlig miljö och parkering. Här blev vi också uppgraderade till ett större rum, det var bara att tacka och ta emot.

Boendekostnader uppgick till 5280 SEK för fyra nätter. Alla tre hotellen bokades samma kväll som ankomst.

Stoll's Alpina, Berchtesgaden

Aktiviteter

När jag summerar helgen så ser jag ju att det inte blev så många aktiviteter ändå, fast de vi gjorde var riktigt bra. I Salzburg blev det en hel del promenerande men bergbanan upp till Festung Hohensalzburg tog vi och den kostade cirka 11 EUR per person.

I Berchtesgaden åkte vi på en båttur på Königssee, tur och retur Salet och en kort och enkel vandring till Obersee. Helt magnifik vandring för övrigt. Båtturen kostade 18,50 EUR per person.

I Knöigssee kan man även åka upp med Jennerbahn, en linbana som tar besökarna upp på berget Jenner. När vi var där pågick det arbete med den så den gick bara halvvägs, helt klar ska den vara sommaren 2019. En biljett här kostade 9 EUR per person.

Berchtesgaden, Jennerbahn

Är man i Berchtesgaden så ska man så klart åka upp till Kehlsteinhaus, mer känt som Örnnästet. Man tar sig till Obersalzberg antingen med bil eller lokaltrafik och sedan går det specialbussar den sista biten. Bussresan kostade 16,60 EUR per person, tur och retur.

Totalt gick de här aktiviteterna på 110 EUR för två personer, enkelt översatt till cirka 1100 SEK*.

Luncher och middagar

Vi åt senluncher och/eller tidiga middagar varje dag och priserna låg strax under det man äter för i Sverige, i alla fall luncherna. Drycker, som öl och vin, är en aning billigare. Just den här biten är svårsummerad för den här resan, så jag avstår det.

Lunch på Alpengasthof Vorderbrand

Så, vad blir det allt som allt?

Ska man då ge sig på en sammanställning av hela resan så landar jag på cirka 14400 SEK för oss två, då är maten inte inkluderad.

Lite förvånande faktiskt, att det stack iväg såpass mycket alltså. En förklaring är så klart att vi bokade ganska sent. Flyget två veckor innan (hann gå upp medan vi funderade och jag har sett biljetter för halva vårt pris), alla boenden ett par timmar innan ankomst och även hyrbilen samma kväll. Då drar det iväg, när utbudet är tajtare.

Med det sagt går det att komma undan mycket billigare om man bokar i tid och tar sig tid att hitta billigare boenden (även om jag upplevde hotellpriserna som ganska höga i området). Aktiviteterna kostar vad de kostar och är svåra att påverka, men var heller inte särskilt dyra kan jag tycka.

Värt? Alla dagar. Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Det här är ett av de mest natursköna områden jag någonsin satt min fot i.

St. Bartholomä

* Vissa av aktiviteterna var inbjudningar/samarbeten från/med Berchtesgadener Land Tourismus. Alla åsikter, texter, synpunkter och bilder är precis som vanligt mina egna.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

4 KOMMENTARER

  1. Visst kan man häpna ibland när man börjar summera, men, som du säger, får man fantastiska upplevelser för pengarna är det värt det. Och det där med flygpriser blir jag aldrig riktigt klok på, ibland känns det bara som om man ska ha tur och råka gå in och boka ”rätt dag”. Sista bilden är helt fantastisk!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.