Resa utan mobil – saker att tänka på!

Under resan till Mauritius hade jag problem med en strulande smartphone. Det slutade med att den, efter en brainfreeze ett par dagar innan hemresa, slocknade för gott. Hur mycket jag än försökte så fick jag inte igång den. Där satt jag nu och fick sonika avsluta vår resa utan mobil. 

Med nästan alla resehandlingar digitalt kan det ju så klart innebära vissa problem. Nu var jag i den lyckliga sitsen att jag dels hade min dator med mig, där alla handlingar också fanns sparade. Ja, plus en sambo med en fungerande mobil.

Men ja, man blir måttligt glad när mobilen ballar ur, 1000 mil hemifrån. Fast det går så klart att resa utan mobil.

Dryden på Mauritius

Resa utan mobil – i praktiken

Det är så klart helt möjligt att resa utan mobil och egentligen ska man ju ha såpass med dokumentbackup att man inte står och faller med sin smartphone. Vissa saker är väldigt bra att ha ”o-digitalt”, jag tänker främst på bokningsnummer för flygresor, alternativt bekräftelsen på resan utskriven på papper.

Men det är inte bara resedokument som är i fara om mobilen havererar. Kontaktmöjligheterna blir ju så klart begränsade. Det går ju att lösa genom att ha med en 100-spännsmobil som backup, eller köpa en på plats om oturen är framme. Jag menar, bara för att kunna bli nådd eller själv kunna nå andra.

Bank-id försvinner, vilket gör det svårt med internetbanken men också att identifiera sig på många nättjänster idag. Bank-id är dessutom svår att använda på någon annans mobil, då installationen ofta kräver bankdosa (eller liknande).

Det kan också uppstå inloggningsproblem om man aktiverat tvåstegsverifiering på konton, som mejl och molntjänster. Vissa skickar ut verifieringskoder via SMS och då kan man räddas upp om man kan stoppa in simkortet i en annan mobil. Kör man autentisering via appar som Google Authenticator så är läget betydligt värre.

Mitt största problem blev kameran. Det är utan tvekan det jag använder min mobil mest till på resorna och att inte kunna ta snapshots i tid och otid kändes verkligen konstigt. Andra i-landsproblem som kan uppstå är att kunna göra snabb research. Här överlever man förmodligen helt okej ändå tänker jag, precis som med kameran.

Så – är det möjligt?

Ja men det är klart att det är möjligt, även om det blir lite stökigare och knöligare än normalt. Jag klarade mig fint och tog mig hem utan problem (bonus när man lärt sig bokningsnumret till flyget utantill). Å andra sidan delvis tack vare resesällskap och egen dator. Hade jag rest själv hade saker och ting varit lite krångligare.

Så, vad har jag lärt mig? Kommer jag att ta med en backupmobil på nästa resa? Nej, det har jag svårt att se. Jag tänker dock fortsätta i andan att printa en del dokument innan resan som är bra att ha. Det bästa med att min mobil havererade var just det – att den brakade ihop. För då fick jag testa att gå utan några dagar. Nyttigt, på sätt och vis.

Har du haft teknikproblem på resor?
Vad innebär en havererad mobil på resan för dig?

Berätta gärna i kommentarsfältet!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

8 KOMMENTARER

 1. Sjukt intressant experiment. Minns mardrömmen när jag backpackade i Australien under 5 veckor och min iphone 4 började få riktigt dåligt batteri (kunde dö närsomhelst, vid typ 60%). Det här var 2012, jag vet inte om det fanns powerbanks då men jag hade iaf inte någon och min ständiga oro var TÄNK OM MOBILEN DÖR och MÅSTE HITTA ETT ELUTTAG. Pjuh, den stressen alltså.

  Jag brukar försöka ha det mesta i min mejl, typ mejla passkopia till mig själv osv. Då kan man alltid få fram det från vilken dator (eller mobil) som helst 🙂

  • Ja, powerbanks har nog räddat många med nomofobi (rädslan att gå batteritorsk). Brukar också lägga en papperskopia av passet i resväskan, om den skulle komma på villovägar. Men hur gör du med mejlen då? Om du har tvåstegsverifiering tänker jag.

 2. Jag har ännu inte vågat resa utan allt utskrivet på papper, hehe. Old school 🙂 Jag hade en dag av ångest då jag insåg att jag hade fel adapter till mobilladdaren i Nya Zeeland, och det tog tre stressade butiksbesök i en småstad innan jag hittade en ny laddare. Fast ännu värre var ju när jag slarvade bort bankkortet i Vilnius. Då var mobilen, min bror och Western Union räddningen!

  • Reseadapter är bra grejer, det har jag glömt några gånger men sånt tänker jag att det alltid löser sig. USB och strömgrejer finns ju i varenda matbutik. Eller. Kanske inte ändå? 🙂

 3. Usch nej, jag litar inte på tekniken! Jag har alltid med utskrivna dokument på hotell och flygen. Det största problemet är ju om man reser själv och måste leta upp internetcafé eller något. Det jobbiga i det är också att jag inte vill oroa folket här hemma. Vore jättejobbigt att inte få tag på internet för att kontakta dem och berätta läget. Jag har också med viktiga nummer utskrivna för att spärra saker om det skulle vara så att mobilen/plånboken blir stulen. Har ibland också rest med lite kontanter och lite pengar på kortet, om det skulle vara så att det blir stulet. Men det är ju inte så lämpligt om mobilen dör och man inte kan föra över mer…

  • Ja, jag känner också att jag vill hålla mig lite uppdaterad med folket där hemma. Men ibland är det ju svårt ändå, oavsett om man reser med eller utan mobil. Bra tips om att ha spärrnummer utskrivna någonstans om olyckan med förlorat kort skulle vara framme! Tack! 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.