Weekend i Berchtesgaden – Sydtysklands magiska hörn

En kväll och två heldagar blev resultatet av vår weekend i Berchtesgaden. Vi njöt av vackra miljöer, god mat och härliga upplevelser. Att dessutom få avsluta båda kvällarna i soffan framför en öppen eldstad på hotellet fulländade verkligen den här oktoberhelgen.

Jag låter kanske helt salig när jag pratar om den här resan och kanske allra helst vår weekend i Berchtesgaden. Men, det har sina skäl då jag kort och gott verkligen älskar området. Jag får liksom aldrig nog av höga berg, djupa dalar, höstfärger och kanske Tyskland som sådant. Och gillar man sånt så är det här stället att besöka.

Hur såg då våra dagar här nere i det här magiska hörnet av Sydtyskland ut? Vi tar det från början, från första morgonen till andra dagens skymning.

Frukost på Stoll’s Alpina

Vår weekend i Berchtesgaden var inte särskilt hårt planerad. Vi hade inte ens hotell när vi rullade in i alplandskapet vår första kväll. Efter att ha frågat runt på ett par-tre hotell på ankomstkvällen hittade vi tillslut Stoll’s Alpina i strax utanför själva byn Berchtesgaden. Inte nog med det, vi blev dessutom uppgraderade och fick en svit med balkongutsikt mot Örnnästet. Ibland händer det!

På köpet fick vi en fin frukostbuffé med bland annat en utsökt choklad (som jag fortfarande pratar om, flera år senare) och en färgsprakande trädgård utanför. En härlig inramning och det är helt okej att snubbla över sådana här guldkorn emellanåt.

Tidig morgon på Königssee

Strax efter nio vår första morgon gled vi ut på Königssee. Alpvyerna var sådär bedårande som man bara ser på vykort. Solen började så smått sticka fram bakom bergen. Den klara och kalla höstluften skvallrade på bästa sätt om vilken årstid det var. Hösten alltså, så magisk!

Mitt i allt stannade kaptenen båden, ställde sig upp och började spela ett stycke på sin trumpet. Kanske inte den skickligaste av trumpetare jag hört, mig själv inkluderad, men lik förbannat sitter man där med gåshud på armarna med en den enastående akustiken och ekot från bergväggarna.

Förmiddagsvandring vid Obersee

Vid änden av Königssee klev vi av och tog en promenad till Obersee. När man inte tror att det kan bli mer vackert så överträffade den här enkla turen alla förväntningar. En kort sagolik vandring. Jag är helt allvarlig när jag säger att det här är topp-tre över vackra platser jag någonsin besökt.

LÄS MERKönigsee och vår vandring till Obersee

Jennerbahn och senlunch på Vorderbrandt

Den nya kabinbanan upp på Jenner tog oss den här morgonen halvvägs och det dög alldeles utmärkt. Därifrån gick vi ner längs mysiga serpentinstigar, där downhillcyklister emellanåt susade om oss. Efter en stunds promenad öppnade landskapet upp sig en aning med små alpstugor på sluttningarna. Det blir inte mer Alperna än så här känns det som.

Ytterligare en bit ner, men fortfarande på 1070 meter över havet, slog vi oss ner för en senlunch på Alpengasthof Vorderbrand. Visst har vi pratat om luncher med utsikt förut va? Maten, som förvisso smakade utsökt redan från början, blev ännu godare i den här miljön!

En lokal ostkaka och Hintersee

Efter att vi tagit oss ner från Jenner och njutit av vacker och enkel vandring tillbaka till Königssee så satte vi oss i bilen och körde den korta sträckan till Hintersee. Skymningen började falla och vi bestämde oss för att inte bege oss ut på några längre äventyr. Vi fastnade istället på Gasthof Auzinger och testade deras specialitet, i form av en hemmagjord ostkaka. Vi bestämde oss för att dela på en bit och ja, det räckte gott och väl. Ja, gott var det också. Supergott!

Med lätt sockerkoma åkte vi tillbaka till hotellets öppna spis och slappade i soffan resten av kvällen. Weltklasse.

Ostkaka Gasthof Auzinger

Kehlsteinhaus och ett besök i Örnnästet

Vår weekend i Berchtesgaden fortsatte vår andra dag när vi begav oss till den stora parkeringen vid Obersalzberg. Ett besök i Berchtesgaden är nämligen bara komplett om man besöker Örnnästet, eller Kehlsteinhaus som det egentligen heter. Så blev det även för oss. En vacker och nervkittlande bussresa, där man emellanåt hängde utanför vägkanten, tog oss upp till toppen av berget Kehlstein, på 1834 meter.

Tre timmar spenderade vi här uppe och vi gjorde vårt bästa för att ta in all den historia som bergkammen hyser. Det gäller både själva Örnnästet men också i Dokumentationszentrum Obersalzberg, nere vid parkeringen.

BLOGGAtt besöka Örnnästet

Örnnästet - Kehlsteinhaus

Gasthof zum Neuhaus – Berchtesgadens äldsta gasthaus

Efter ett tips hamnade vi sedan på Berchtesgadens äldsta gasthaus, nämligen Gasthof zum Neuhaus mitt i byn Berchtesgaden. Här blev det mer god mat i klassisk bayersk anda, som till exempel den Berchtesgadener jungschweinebraten som jag beställde in. Det är ju riktigt fint att se folk som i lugn och ro njuter av livet. Man äter gott, dricker sin öl och tar in stunden i en biergarten bland de sydtyska alperna.

Idyllen!

Matkoma i byn

Vilken underbar liten by det är att strosa runt i. Berchtesgaden alltså. Vi tog förvisso bara ett varv i de centrala delarna men alla väggmålningar och dylikt kryddar verkligen gatorna på bästa sätt. Jag kan skänka viss tacksamhet åt att det också var ganska glest med turister när vi var här i slutet av oktober. Tämligen skönt att kunna strosa obehindrat!

Weekend i Berchtesgaden räcker – inte!

Det här fick avsluta vår weekend i Berchtesgaden och vi satte oss i bilen och rullade mot Salzburg. Som jag redan skrivit så är mitt ha-begär efter höga berg, djupa dalar och höstfärger i det närmaste ostoppbart. Mycket vill ha mer och det här blev en helg helt i vår stil.

Vi hann med det vi tänkte men fortfarande finns det mycket ogjort som vi har kvar till nästa gång. På listan över kommande aktiviteter står till exempel någon eller några längre vandringar eller toppbestigningar. Och så skulle jag, som kontrast, bara vilja sätta mig vid Königssee och bevittna underverket. Vackrare platser får man leta efter.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.