Bra julklappar – men som inte är prylar!

Julen stundar och de flesta har säkert redan shoppat loss och har paketen inslagna. Prylar högt och lågt och många gånger byts de mellan folk som redan har allt. Men, det finns faktiskt bra julklappar som inte är prylar! Jag tänker här tipsa om några möjliga öppningar för den som vill slippa släpa stora paket till granen (och massa presentpapper och kartonger till återvinningen när det är uppslitet).

HAR NI FLER TIPS? Lämna gärna en kommentar längst ner!

Årsprenumeration på molnlagring

En kanske nördig julklapp men jag tänker tvärtom – det här är ju den perfekta gåvan till de som inte har koll och backup på sin data (som foton, filmer och dokument). Ge bort en årsprenumeration på en lagringstjänst och hjälp personen igång med backupen av sitt digitala liv, både i mobil, dator och surfplatta.

Det finns mängder av molntjänster och personligen föredrar jag antingen Google Drive, Dropbox eller OneDrive från Microsoft. Fördelen med dessa (kontra exempelvis iCloud) är att de kan köras alla plattformar och har väl fungerade integreringar både på mobil och dator. 1TB på OneDrive kostar 70 spänn i månaden (2018) och den använder jag själv.

Årsprenumeration på molntjänst

Streamingtjänster för film, serier och musik

Även ljud och musik fungerar ju klockrent att prenumerera på och således ge bort i julklapp. Tjänster som Spotify, Netflix, Viaplay, Storytell och annat går ju att lyssna och titta på vart än man befinner sig. Flera av dem har även offlineläge, vilket så klart underlättar om en vill spara på datatrafik, sitter på ett tåg med taskig täckning eller är helt offline under en lång flygresa.

Räkna med priser från runt hundringen per månad och oftast har de ingen bindningstid.

Närproducerad upplevelse

En av norra Europas mest underskattade gåvor? Kanske. Att ge bort en upplevelse av något slag är ingen direkt nyhet (årets julklapp 2008 faktiskt) och det kan vara allt från enkla egentidsgrejer till dyrare tjänster och events. Så här bra julklappar i upplevelsekategorin se ut, med lite mer fokus på att hålla sig på hemmaplan:

 • Spaupplevelse, kostar lite men finns oftast i första bästa stad så det behövs inga långresor.
 • Konsertbiljett eller show med favoritartisten. 
 • Hotellövernattning i sin egen stad. Många har nog inte ens bott på hotell i sin hemstad (vilket kanske inte är så konstigt) men jag har testat och det är en intressant upplevelse! Minimal logistik!
 • Barnvakt till stressade föräldrar kan vara det bästa som hänt dem sen de första gången åt en Skogaholmslimpa med smör och ost och drack O’boy som tonåringar (förutom att de fick barnen då, kan vi anta).
 • Hemma-hos-middag! Bjud hem en person på middag och låt hen ha en tillbakalutad stund i soffan medan maten lagas och serveras. Kan med glädje slås ihop med barnvakt.
 • Städhjälp kanske kostar en slant men kan också bespara mottagaren massa energi som hen kan lägga på viktigare saker i livet än att städa.
 • Egentid! Säg åt personen att släppa allt och göra något annat medan du själv chefar bakom kulisserna och fixar hemmasysslorna. Då får personen makten att göra vad hen vill med tiden och bara vara. 
Godmorgon, Åre!
Att vakna upp i en svit på Holiday Club i Åre och ha skidbackar som utsikt? Fungerar absolut som present!

Skänk till välgörenhet

Sist och kanske bäst i kategorin bra julklappar är nog ändå att ta sin julklappsbudget och spendera den på välgörenhet. Det finns mängder av organisationer som engagerar sig i svältkatastrofer, krigsdrabbade områden och så vidare. När min nära vän gifte sig och samtidigt döpte sitt barn för två år sedan slog vi till och gav bort ett Bröllopspaket och ett Katastrofpaket från UNICEF.

Reaktionen från två personer som redan har allt de kan tänka sig och med en bebis som förmodligen inte heller behöver fler prylar? Well, De blev både glada och överraskade. Presenterna var nog ganska oväntade, om jag får ge mig på en gissning.

Unicef har bra julklappar!

Vad är bra julklappar för dig?

Föredrar du prylar, tjänster eller har du helt slutat att ge julklappar? Lämna gärna en kommentar och tipsa om fler pryllösa julklappar som du har fått eller gett bort. Eller har du helt andra idéer kring det här?

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

6 KOMMENTARER

 1. Många bra tips! Tycker själv de bästa presenterna är presenter där man spenderar tid tillsammans med den man ger eller får presenten ifrån. En liten resa eller upplevelse är perfekt för detta och behöver absolut inte vara speciellt långt bort eller dyr för den delen!

  • Tid tillsammans är också en bra present och jag tänker att man kan slå det samman med några av upplevelsetipsen här. Och många glömmer nog bort att det finns mycket att se på hemmaplan! 🙂

 2. Har inte haft julklappar i min familj på ca 10 år. Otroligt skönt. (har inte fått en födelsedagspresent sedan jag fyllde 18 heller). Ser inget behov av att vuxna personer som tjänar sina egna pengar ska ge varandra saker man igentligen inte behöver som man kan köpa själv. Men bra tips om man har julklappar.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.