Sekelgården i Ystad – ett litet guldkorn

Efter en heldag på Österlen, med Skånes vackraste vägar, är vi kanske inte så möra men väldigt trötta. Den skånska äggakakan, som vi åt till lunch i Brösarp, ligger fortfarande och jäser i oss trots att klockan visar kväll. Efter Ales stenar sätter vi oss i bilen och rullar västerut. Där någonstans klickar jag hem en natt på Sekelgården i Ystad. Det är vår grej den här trippen, att boka nattens boende bara någon timme innan ankomst. Det har blivit bra förut. Och det visar sig bli bra igen.

Mitt i stan ligger Anno 1793 Sekelgården (som det egentligen heter), ett korsvirkeshus och handelsgård från sent 1700-tal. En ganska anonym hotellskylt pryder entrén och lobbyn är bara en liten smal gång med receptionen längst in. Här sätts lite nivån känner vi, med trånga korridorer, sneda vinklar och vrår. Sådär ”stökigt” som ett sånt här gammalt hus kan vara, utan att det så klart är stökigt alls.

Välkommen till Sekelgården i Ystad Välkommen till Sekelgården i Ystad

Den smala korridoren leder oss in till rummet i markplan, där fönstret mot gatan är bortimproviserat med rumsavdelare. Inte mig emot. Här finns också ett litet badkar och ett eget badrum. För den här natten behövs inte mer. Ja, och så fläkten som de ställt in i rummet. Välbehövligt i värmen som sommaren 2018 stoltserar med.

Vi gör inte så mycket mer den här dagen. Backupar bilder, bloggar lite, pratar om Österlen och aktiviteter för nästa dag. Fläkten på golvet surrar hela vägen tills det att vi ligger i sängen och ska sova. 

Rummet på Sekelgården Anno 1793 i Ystad Rummet på Sekelgården Anno 1793 i Ystad

Frukost på innergården

När klockorna ringer på morgonen tassar vi ut på innergården för frukost. Vi har en heldag med elcykel på Bornholm planerad så det är lika bra att ladda på med energi. Klarblå himmel, en lummig innergård, en liten frukostmatsal men den här morgonen är det ingen risk för trängsel. Ute på gården står borden uppställda och solen orkar snart över hustaken med sina första värmande strålar.

En kaffe avslutar en härlig stund i lugn och ro, innan vi beger oss till rummet för att packa ihop grejerna. Egentligen hade jag kunnat sitta kvar en stund till men vi har redan lyxat med sovmorgon, istället för att åka med Bornholmsfärjan klockan 7-nånting.

Sekelgården i Ystad- köket Sekelgården i Ystad - middagsrummet Sekelgården i Ystad - innergården

Sekelgården i Ystad

Sekelgården i Ystad är nog sommarens mest pittoreska boende, även om det är hård konkurrens med loftet på Sturköbröllopssviten på Dannegården eller balkongen i Kristianstad (kanske inte så pittoresk, men sval och skön). Jag avgudar såna här ställen, där allt inte är så himla rätvinkligt och tillrättalagt. Ystad kanske förtjänar lite mer tid vid ett annat besök?

Vi bokade en timme innan ankomst i slutet av juli. För en natt betalade vi 1495:-, inklusive frukost och wifi. Parkering finns längs gatan men löses separat och inget som hotellet bistår med. Läs mer på hotellets sajt.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.

Sekelgården i Ystad - ett litet guldkornEnkelt och vackert boende mitt i centrala Ystad. Rum ska finnas av varierande storlek och det vi hade var precis lagom för två personer. Bra service, fin frukostmiljö på innergården och sådär genuint vackert som sådana här gamla korsvirkeshus kan och ska vara. Aningens högt pris men å andra sidan mitt i säsongen. Hög mysfaktor väger upp!