Få Android Auto på svenska – så gör du!

Jag har nyligen provkört nya Audi Q3 (2019) som visade sig ha stöd för Android Auto (och även Apple CarPlay). Det innebär kort och konkret att man får tillgång till vissa av mobilens appar rakt in i bilens eget system, allra helst navigering, röststyrning och musiktjänster som Spotify. Android Auto på svenska har dock än så länge inget officiellt stöd i alla bilar (däribland Q3 årsmodell 2019) men det går så klart att komma runt. Här visar jag hur jag gjorde.

OBS! I mars 2021 fick Android Auto svenskt stöd. Ladda hem appen här!

Lösningen i korthet

 1. Ladda hem Android Auto (utanför Google Play).
 2. Ställ om mobilens systemspråk till engelska.
 3. Starta upp Android Auto och gör grundinställningarna.
 4. Stäng ner Android Auto helt.
 5. Återgå till svenska som systemspråk i mobilen.
 6. Anslut mobilen med USB-kabel till bilen.
 7. Nu bör allt rulla igång!

Lösningen i detalj

Ladda hem appen

Android Auto finns inte i svenska Google Play. Jag laddade därför hem appen från apkmirror.com. Var noga med att dels få hem den senaste versionen och även rätt version beroende på vilken hårdvara du har. Appen uppdateras just nu inte heller automatiskt så det får man som användare ha koll på själv.

Vilken hårdvara i mobilen du har går att ta reda på genom exempelvis Droid Hardware info på Google Play. I mitt fall, som kör en Samsung S8, blir det ”arm64-v8a”-versionen.

Att ladda hem något utanför Google Play ska man som regel inte göra och det kan säkert kännas vanskligt. Valet är därmed fritt och jag tar så klart inget ansvar för era beslut i den frågan.

Ändra systemspråket

För mig kraschade Android Auto vid uppstart när jag körde mobilen på svenska. Jag testade att ändra systemspråket i mobilen till engelska, plus att jag startade om appen. Då startade appen galant.

Kör inställningsguiden

Jag startade Android Auto på mobilen och körde inställningsguiden. När guiden var slutförd stängde jag ner appen igen och bytte tillbaka till svenska som systemspråk. Då rullade appen igång, och jag hade Android Auto på svenska i mobilen.

Anslut till bilen med USB-kabel

Sedan anslöt jag telefonen till bilen med en USB-kabel. Den dök då upp på bilens egen touchskärm och jag hade därmed tillgång till Android Auto på svenska både i mobilen och i bilen!

Android Auto på svenska – värt besväret?

Just nu krävs det lite meckande för att få till Android Auto på svenska. För mig tog det, från research och felsökning till up and running, en knapp timme. Efter det här rullar det klanderfritt de gånger jag anslutit mobilen.

Det är ju lite synd, tröskeln för ”vanliga användare” blir ju onödigt stor så jag hoppas verkligen att den här lösningen får officiellt stöd så fort som möjligt. Dessutom vore det skönt att slippa USB-kabeln och kunna köra över bluetooth istället.

Jämförelsevis så kickade Apple CarPlay igång så fort jag kopplat in kabeln på första försöket. Vad tog det, två sekunder kanske?

Apple Carplay i en Audi Q3 (2019)
Apple Carplay i Audi Q3 (2019)

Vad ska jag ha Android Auto till?

Så, vad ska jag ha Android Auto till då? Well, i Q3:an som jag lånade fanns det till exempel ingen inbyggd navigeringstjänst. Då drog jag igång Google Maps på Android Auto (det vill säga bilens stora skärm) och så hade jag ett fulländat navigationsprogram inklusive röstguide, trafikinfo och satellitkartor.

Utöver det så fungerar röststyrningen Google Assistent helt okej. ”Ok Google, navigera hem!”, då startar karttjänsten och skapar en rutt till min hemadress. Även om den buggar ibland så är den betydligt bättre en Audis egen röststyrning. Spotify rakt på skärmen är också smidigt som tusan, precis som meddelanden och annat som annars är låst till telefonen (som numera inte får användas under körning).

Så, värt besväret? Absolut säger jag, efter några timmars testande av tjänsten. Frågan är hur jag ska klara mig utan det nu när jag lämnat tillbaka Q3:an?

Android Auto på svenska, i en Audi Q3 2019.
Android Auto på svenska! Förarmiljön i Q3:an med startskärmen.
Google Maps i en Audi Q3 2019.
Google Maps och navigeringen på Android Auto.

16 KOMMENTARER

 1. Android Auto (och Apple CarPlay) är fantastiskt tycker jag! Dock hejdlöst tramsigt att Android Auto fortfarande inte har officiellt stöd för svenska i grund och botten, jag förstår verkligen inte vad som är problemet nu när Google Assistenten rent av finns på svenska?!

  Nåväl, någon gång kanske Google kommer till sina sinnes fulla bruk…

  • Tja, det gav onekligen hela förarupplevelsen en liten ytterligare dimension då Q3:an i isg saknade en del funktioner. Har nästan prioriterat upp Android Auto / Apple Carplay till nästa bil… 🙂

   • Android Auto/Carplay är absolut en rimlig prioritering under förutsättning att man inte får betala orimligt mycket pengar för nöjet! 🙂

 2. Jag installerade just på min Huawei Nexus 6P och Android Auto hoppade igång direkt på svenska…

 3. Jag har kört Android Auto i 1 år i bilen men har haft det i mobilen i säkert 3 år. Har väl haft 3 telefoner och har aldrig behövt ändra systemspråk när jag installerat det.
  Det funkar väldigt bra på svenska, men av någon anledning funkar inte vissa saker via röststyrning i AA, trots att det funkar direkt via assistenten i mobilen. Tex att skicka meddelanden med Whatsapp.

  • Vad bra! Ja, AA har ju börjat rullats ut på svenska nu under våren och sommaren så förhoppningsvis blir det bara bättre och bättre med tiden. Har själv inte möjlighet att köra det i min V60 2017 dock, så jag får själv vänt lite.

 4. Ladda hem AA till min S9a men får inte igång appen,får felmedlande om att Google play inte verkar fungera för tillfället. Någon so råkat ut för liknande?
  Har provat en tidigare version också men utan framgång.

  Med vänlig hälsning Daniel

 5. Har en Motorola One Vision med 9.0 Pie och har laddat ner den senaste versionen av Android Auto precis som du föreslår men får inte sms att fungera,ändrar jag systemspråket till engelska så fungerar allt som det skall och rösten svarar på svenska, anvisningarna på Google Maps blir på engelska. Går jag tillbaks till svenska som systemspråk så försvinner sms funktionen. Hade tidigare en Huawei P20 och en äldre utgåva av Android Auto då fungerade alla funktioner som förväntat.

  • Hej! Vad märkligt med SMS-funktionen. De gånger jag har testat Android Auto det senaste har det bara varit i provkörnings- eller hyrbilar. I senaste hyrbilen fick jag inte till AA överhuvudtaget (startade inte ens!) vilket gör att det känns lite svajigt. Då hade jag inte heller möjligheten att se över vad som kunde ha varit fel då vi var tvungna att rulla iväg. Då räddades vi faktiskt av Apple CarPlay på sambons mobil.

 6. Hej. Jag har en A4 2017,ej touch screen. På den funkar inte AA alls… Skärmen visar tex kartan men är uppbyggd enbart för att klicka på så det händer inte mycket när jag snurrar mmi ratten! Förslag på åtgärd?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.