Bra och dåligt med Dubai – 16 hissar och dissar

Det är en omtvistad stad. Vissa älskar den och åker dit gång på gång. Andra skulle aldrig, av olika anledningar, sätta sin fot där. Och visst, det finns upp och ner-sidor med allt. Här tänker jag gå igenom vad jag själv tycker är bra och dåligt med Dubai, efter två påskhelger i stan. Har ni egna erfarenheter eller rentav anledningar till att inte åka dit alls? Lämna gärna en kommentar längst ner, jag vill höra!

Det som är bra med Dubai

Varmt, solsäkert och nära! Knappt sju flygtimmar och bara tre timmars tidsskillnad mot Sverige. Släng på ett ynka tiotal regndagar per år och runt 20-30°C i när vi har vinter.

Något för alla prisklasser. Allt måste inte kosta pengar men vill man så går det spendera åtskilliga årslöner här. Helt utan större ansträngning. Att Dubai är dyrt är dock en grov generalisering. Hotell exempelvis, de behöver inte kosta tusentals kronor per natt. Jag har själv bott helt okej för under tusenlappen båda gångerna, en metrostation från downtown. Den som söker hen finner. Men visst, 1300 spänn för zipline och runt 900 för Burj Khalifa är väl inte billigt heller.

Turistvänlig klädsel. Även om man bör respektera täckta knän och axlar så är det få (i alla fall turister) som faktiskt följer det, i alla fall bland de stora turistmassorna. Lagar och regler finns så klart men är en smula förlåtande i de här områdena.

Bra infrastruktur. Rör man sig inom stadsgränserna så är det inga som helst bekymmer att ta sig runt i den annars ganska avlånga staden. Taxi är förhållandevis billigt och med den förarlösa metron tar man sig enkelt från ena delen av stan till den andra, utan att det kostar skjortan.

Gryning i Dubai

Rent och fräscht. I de turisttäta stråken är det rent, fräscht och snyggt. Jag menar då downtown, i och kring de större köpcentrumen, i Dubai Marina, metrostationerna och så vidare.

Massor av nöjen och aktiviteter. Zipline, speedboats, inomhusskidåkning, nöjesfält, vattenland, shopping, ökensafari, stränder, lyxiga hotell, snabba bilar. Och mer shopping. Det finns väldigt mycket att göra på väldigt liten yta.

Världsrekorden! Dubai har ett antal världsrekord som det gärna pratas högt om (bokstavligt talat). Högsta byggnad i Burj Khalifa. Högsta hotell i Gevora Hotel. Största pariserhjul i Ain Dubai. Största köpcentrum i Dubai Mall (omtvistat). Snabbaste förarlösa tunnelbana/metro. Största nöjesparken under tak i IMG Worlds of Adventure. Och så vidare.

Alltid en ny stad. Det händer mycket i stan och det byggs något alldeles frenetiskt, vilket är både bra och dåligt med Dubai. Det som inte fanns ena året kanske står klart året därpå. Det är en aldrig sinande källa till byggprojekt, oljekriser och börskrascher till trots.

Mäktigt! Tycka vad man vill om stan i sig men allt det här tillsammans gör ju hela skrytbygget till något mäktigt.

Burj Khalifa i skymningen

Det som är dåligt med Dubai

Avlång stad. Det är inga promenadavstånd i Dubai. Mellan downtown och Dubai Marina är det exempelvis över två mil bilvägen. Även om metron är smidig så skär den mest som ett rakt streck från norr till söder, med få möjligheter till avstickare (även om det finns spårvagnar i Dubai Marina exempelvis).

Tillrättalagt. Fasaderna är fantastiskt fina och välputsade men bakom kulisserna är det nog få som vet vad som händer. Slavarbetare med beslagtagna pass utan rimliga löner. ”Kollektivavtal” finns nog inte ens i ordlistan.

Byggarbetsplats. Det är en never-ending byggarbetsplats. Bli inte förvånad om bilderna du tar ”förstörs” av att det står en byggkran någonstans i fotot. Skrönan säger att 75% av världens alla byggkranar är stationerade i Dubai. Jag ska inte ta gift på att det stämmer men det låter inte orimligt heller.

Byggarbetsplats i Dubai

Själlöst och oäkta. Dubai är som ett av alla köpelag i fotbollsvärlden. Släng in en jävla massa pengar och galna idéer så blir man snart störst och bäst (men kanske inte vackrast). Väldigt få turister får se det genuina Förenade Arabemiraten om man åker till Dubai. Till och med ”lokalbefolkningen” är importerad och inte ens 20% av invånarna i Dubai har medborgarskap i Förenade Arabemiraten.

Konsumtionens svarta får. Det räcker att gå in i Dubai Mall eller Mall of the Emirates. Det får vår egen mellandagsrea att framstå som rena hobbyverksamheten. Det är någonstans här som man eventuellt kan förstå hur mycket skit det finns att köpa och vilken omsättning det har både i pengar, tillverkning och transporter jorden runt. Inte rätt ställe att vara på om man är klimattaliban alltså, men då har man väl å andra sidan inte tagit flyget hit ner heller.

Egentligen ganska fult. Okej, jag fascineras av höga byggnader och konstruktioner som de i Dubai. Det tilltalar mig. Men samtidigt, det är ju vare sig pittoreskt eller vackert. Tvärtom. Mina resebloggarvänner på 4000mil håller med.

Lagar och regler. Det här går att diskutera och dissekera i absurdum. Ska en ta hänsyn till den egna moralkompassen är det nog få länder på den här planeten som faktiskt går att besöka. Sedan ska det också noteras att Dubai, trots muslimskt land under sharialagar, är förhållandevis förlåtande mot turister. Men visst. Det finns undantag. Homosexualitet är förbjudet, viss kroppskontakt likaså och alkohol kan inte förtäras hur som helst. Det är läge att läsa på innan man åker dit, det är inte svårare än så.

Bra och dåligt med Dubai

Vill jag resa tillbaka?

Efter två weekendresor på två år så känner jag mig just nu ganska färdig med Dubai. Jag kan ge stan tio år att växa till sig på, så kanske det är dags igen. Då borde ju nya världsrekordhöga Dubai Creek Tower stå klart, till exempel. Sedan har jag haft två bra helger i Dubai, inget snack, och jag är glad att jag har varit där och sett spektaklet med egna ögon.

Bra och dåligt med Dubai – vad säger ni?

Det här var mina punkter om vad jag tycker är bra och dåligt med Dubai. Vad känner ni för staden? Varit där? Aldrig varit där? Vill aldrig åka dit? Bucketlist-ställe? Lämna gärna en kommentar!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

18 KOMMENTARER

 1. Min erfaring med Dubai er fra en firedagers (fem netter) reise dit nå i desember. Hadde noen fantastisk fine dager der! Positiv overraskelse var hotellprisene. Vi betalte under 1000 NOK PR natt for en suite på 72 kvadratmeter i 37. etasje på et firestjerners hotell én holdeplass med metroen fra Dubai Mall/Burj Kalifa. For samme pris i London er du heldig om du får 14 slitne kvadratmeter i Bayswater med fire stjerner.
  Vi merket oss også at det var så rent og ryddig over alt, og velfungerende AC i kjøpesentre, hotell, restauranter og overbygde gangpassasjer. Også en veldig trygg by å ferdes i, føltes det som.
  Ikke vanskelig å bruke penger her, men klarte ikke å bruke opp det jeg hadde budsjettert med. ? Afternoon tea i Burj Khalfa med mousserende vin og (liten) varmrett for to personer kom på nærmere 3000 NOK, men maten, servicen og opplevelsen var verdt hver eneste krone!
  Ellers er det nok mye «bak scenen» som man ikke ser ved et kort besøk i byen – som dette med dårlig betalte gjestearbeidere og brudd på menneskerettigheter. Leste akkurat en artikkel i en norsk avis med sterk kritikk av Manchester United og Gunnar Solskjær som reiser til Dubai for å trene – gir en stilletiende støtte til et ikke stuerent regime.

  • Bra poäng Kari, mycket bra! Först och främst – kul att ni fick en bra vistelse i Dubai! Det är ju en bra och turistvänlig stad alla gånger. Och som du säger, det går att komma undan med bra priser på hotell. Det du beskrev lät ju riktigt fint, vilket hotell var det? Vi betalade lika mycket för Holiday Inn Safa Park. 🙂

   Japp, jag kan förstå kritiken. Men de kanske ska ner och marknadsföra sig inför nya ägare (det ryktas ju om att folk i Saudiarabien är spekulanter på klubben)? 😉

 2. Ellers er jeg enig i både pluss- og minussidene du skriver om. ?
  Noen få bilder finnes på min IG-konto karibulo.

 3. Vi kommer nog mest troligt inte att åka tillbaka med Dubai som slutdestination. Däremot säkert stanna till på vägen till eller från annat resmål någon gång.

 4. Vi var där i mars 2018 och jag håller nog med i vartenda ord du skriver och visst är det så att bakom kulisserna har vi ingen aning om vad som händer men så tror jag att det är på många ställen. Jag tyckte ändå att det var häftigt. Vi hann inte med allt, exempelvis inte de äldre delarna och skulle nog vilja åka tillbaka för att se dem. Vi gillade också Marinan och skulle gärna bo lite närmre vattnet. Men kanske skulle jag vara nöjd om vi åkte tillbaka en gång till.
  Mina tankar från vår resa hittar man här: https://litemerarosa.com/2018/03/31/dubai-2018/

  • Vi var en snabbis i Deira och blev väl sådär lagom imponerade. Nu fick det förvisso bli ett snabbesök där av olika anledningar men just den delen har jag inget större behov av att besöka igen. Men smaken är ju olika också och jag tycker absolut att ni ska dra dit också om ni är i stan. Tänker inte avråda från det, tvärtom. 🙂 Tack för länken, ska spana in den!

 5. Vi har varit i Dubai för ett antal år sen i 22 dagar. Det var ett upplevelse som inte går att jämföra med annat. Vi har hunnit att se allt i den fantastiska staden men också mycket i Abu Dhabi och andra områden. Vi hade en lägenhet på ca 70 Km under 1000 kr. Vi hyrde bil från flygplatsen direkt för hela perioden , det var verkligen billigt.
  Att äta en lunch eller middag på restaurang var billigt. Självklart så kan du spendera en förmögenhet på en middag om du vill, men om du jämför med priserna i Sverige så tycker jag att det var billigare.
  Varmt och rent var det också självklart.
  Nu har priserna säkert förändrats sen vi var där.
  Rekommenderar verkligen

  • Dubai är ju det enda jag sett men tänker väl att jag ska försöka klämma in AHU också framöver, om jag får möjligheten. Eller i alla fall på en stop/layover om jag ska vidare till något annat. Jag tycker faktiskt inte heller att prisläget på mat (exempelvis) var särskilt högt, vi hittade fler restauranger med fullt rimliga priser och en av dem var riktigt billig. Och bra. Men den låg en bit från downtown också.

   Tack för din kommentar! 🙂

 6. Jag har tyckt om Dubai de två gånger jag har varit där. Visst, det är en flådig stad med mest nybyggda byggnader, men det är ju en relativt ny stad och då blir ju alla husen också nya? Det går inte att hitta en pittoresk gård från 1700-talet men jag tror inte att det är därför en väljer att åka dit.

  Jag har valt att åka dit för att jag vill ha en solsäker semester på kort avstånd från Sverige, med många attraktioner. Jag tycker att det är häftigt att få åka upp i världens högsta hus och att de satsar på att bli bäst – på så sätt driver de också utvecklingen framåt. Jag gissar tex att många fler länder hade velat vara först med att bygga en palm ut i vattnet och tekniken runt omkring det bygget.

  Jag tycker också att de ska ha en fjäder i hatten för att de erbjuder en separat kvinnovagn i Metron och även rosa taxis för kvinnor, som körs av kvinnor. Det är något som många andra länder borde ta efter, för att skydda sin egen kvinnliga befolkning.

  Gästarbetarna är en tråkig del av Dubai, men vilken annat land/annan stad kan svära sig helt fria från dåliga villkor? Bärplockarna i Sverige behandlas tex otroligt dåligt, bara som en jämförelse.

  • Bra poänger. Jag har också varit nöjd med besöken och jag tror också att man på många ställen bara ser ytliga fasader. Det finns många platser på där vi aldrig kommer in bakom kulisserna, även om Dubai och även Qatar kanske är mer kända för gästarbetarnas förhållanden.

 7. Hej! Jag gillade din beskrving om Dubai Tack!
  Dubai är kontrasternas stad mmen mest på ont! jag läste en annan svensk turist som beskrev Dubai så här: bortse Khor och persika gulfen kring staden resten är plastaktigt han har en poäng med det här, Jag har bott själv i Dubai innan jag flyttade till älskde landet Sverige och åker då o då dit men efter en vecka längtar att åka tillbaka till Sverige 😀

  • Tack för din kommentar! Jag tror nog att Dubai blir lite vad man gör det till. Kan nog tänka att folk som åker dit och förväntar sig kultur i världsklass blir besvikna, medan de som åker för sol och bad blir skitnöjda. Jag personligen är nog lite mittemellan. Det finns ju onekligen saker att upptäcka och kanske allra helst om man börjar röra sig mellan emiraten. Men det kanske du vet mer om? Berätta gärna i så fall. 🙂

 8. Hej, tack för bra råd och tips! Reser till Dubai 30/1 då maken och jag fyller 60. Funderar på om man måste ta ett covid test innan eller räcker det med covidpass?
  Mvh Marie

  • Hej! Kul att du gillar! Jag kan dock inte svara på covid-frågan. Dels för att jag inte vet vad som gäller just nu och allra minst vad som gäller inför er avresa i januari. Kolla med UD och/eller flygbolag när det närmar sig. Hoppas att ni får en bra resa oavsett!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.