Då stänger vi boken – uppdraget slutfört

Jag hade faktiskt glömt bort det här, fram tills igår kväll då jag ramlade in på en arkivfilm från Dalsland från 1944 (!). För några år sedan hittade jag ju faktiskt lite oväntat en bild i en bok från ungefär samma tidpunkt.

Så här då. Jag kommer ju från Brålanda i södra Dalsland. När jag för några år sedan var med och städade ur min sambos barndomshem utanför Umeå började jag bläddra i en bok om Sverige under Andra Världskriget. Mäkta förvånande så inleddes hela boken med en bild från just Brålanda.

Ristorp 1 utanför Brålanda, Familjen Erlandsson i september 1939

Researchen tog vid. Vilka var det på bilden? Var exakt ligger stället? Min mormor gick bet, min mor också och även de personer som dessa frågade verkade ovetandes om platsen och människorna. Det gick några fruktlösa efterforskningsförsök men skam den som ger sig.

Två år senare får jag kontakt med en släktforskarförening i Brålanda. Tack vare dem kom jag över uppgifter som kunde säkerställa bildens exakta plats samt både fotograf och vilka som medverkade. Personen som lämnade uppgifterna berättade också att originalfotot finns i hans familjs ägo.

Världen är liten ibland.

Fast uppdraget för min del kändes inte riktigt slutfört. Så, när jag ändå var Vänersborg i somras så tog jag minitrippen upp på Dal för att se platsen med egna ögon. Och ja, Ristorp 1 någon mil utanför Brålanda står kvar än idag.

Visst har jag åkt de där vägarna hundratals gånger tidigare men just den här lilla grusvägen har jag missat. Men där stod jag tillslut på en åker och hade samma kameravinkel Greta Erlandsson hade den 3 september 1939, bara några dagar efter att kriget brutit ut nere i Europa.

Världen är allt bra liten ibland.

Brålanda och Ristorp 1
Ristorp, Brålanda
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.