Roadtrip i södra Sverige – en veckas svemester

Sommaren ska upplevas i Sverige. Det är en devis jag gått efter så länge jag kan minnas. Även om jag varit på resande fot under några sommarveckor så vill jag ändå ha fokus på hemmaplan. Och gärna hemester. Inför sommaren 2018 planerade vi därför in en roadtrip i södra Sverige.

Så här i efterhand kan jag rakryggat och stolt säga att det var en av de bästa semesterveckorna på hemmaplan – någonsin! Här tänker jag berätta hur resan gick och vad vi valde att göra.

Först – ett tack till er!

Vår roadtrip i södra Sverige innehöll många härliga och ofta oplanerade möten med vänner och bekanta. Ni som mötte upp var oerhört generösa och för det vill jag så klart tacka så mycket. Resan hade blivit av ändå men med er gästvänlighet fick resan ytterligare en dimension och många skratt. Ni vet vilka ni är. Tack!

Ottos Glass i Åhus
Göran mötte upp i Åhus och tipsade om Ottos glass!

Hejdå, Göteborg!

Dag 1. Efter att ha börjat i Göteborg och sedan korsat landet, med en lunch vid golfbanan utanför Jönköping, kom vi till Oskarshamn och tog ett kvällsdopp i Östersjön. Från början var planen att ta färjan över till Öland morgonen därpå. Men, eftersom ingen av oss var särskilt sugen på tidig morgon så bestämde vi oss för en lugn frukost, skippa all tidspress och istället ta Ölandsbron.

Drygt ett dygn på Öland

Dag 2. När klockan passerat lunchtid rullade vi av fastlandet och ut på Sveriges längsta bro, mot landets näst största ö. Färden på Öland gick söderut och första stoppet blev ett kaffebreak på Allégården i Kastlösa. Sedan fortsatte vi med siktet inställt på Ölands södra udde, men vi hann också med en senlunch och att slå några bollar på rangen vid Grönhögen Golf Links. En lite udda range där vi slog bollarna rakt ut i vattnet.

Ölands södra udde och Ottenby naturreservat är ett mecka för fågelskådare. Här ligger en av Sveriges största fågelstation, som bedriver både forskning och ringmärker fåglar. För många är också Långe Jan det som lockar, som är Ölands största fyr.

Efter glass och glassande vid fyren rullar bilen norrut och målet är att hitta en camping. Valet faller på Köpingsvik och Lundegårds Camping, allra helst då det visar sig att min kusin har lagt en semestervecka där just de här dagarna.

Grönhögen Golf Links på Öland
Ölands södra udde och Långe Jan

Sturkös kvällsidyll

Dag 3. Tältet packas ihop och så hinns det även med lite strandhäng innan vi rullar vidare. Evas kroppkakor precis utanför Köpingsvik blir lunchhak. Sedan hinner vi se Borgholms slottsruin utifrån, precis som Sollidens slottspark och Ekerums golfbana som vi inte heller gör någon entré på.

Framåt 18-tiden lämnar vi Ölands knastergula vidder och rullar åter över Ölandsbron. När skymningen faller har vi nått Blekinge och Sturkös idyll strax utanför Karlskrona. Här möter vi en mäktig solnedgång och får några fina timmar där Annika med familj bjuder in.

Kvällsbad på Sturkö

Sveriges bästa golf?

Dag 4. Att vi skulle spela golf på den här roadtripen visste vi redan, men inte riktigt var. Efter att ha spanat runt lite i trakterna kring Karlskrona visade det sig ändå att Åhus Östra utanför Kristianstad kvalade in som bästa alternativet.

Så fick det bli. Greenfee på 750 spänn är det dyraste jag hittills har spelat men ack vilken fin bana det var! Sedan är det ju mitt eget fel att jag inte höll ihop i arton hål utan rasade efter nio…

Kvällen avslutade vi i Åhus med en middag på Handelsbaren, precis vid kanalen. Ja, plus att vi föll för rekommendationen om Ottos Glass. Av en händelse mötte vi också upp Göran, som har en fot med på Discovering the Planet. På hans balkong somnade vi sedan svalt och skönt efter en lång och varm dag.

Golf med vattenhinder - Åhus och Kristianstad

Sommarvindarnas smekningar

Dag 5. Efter frukost styrde vi bilen mot det så omtalade Österlen. Första stoppet blev Brösarps Gästgivferi, där vi efter tips gick lös på en Skånsk äggakaka. Tydligen tar nio av tio doggybag. Inte vi. Vi smällde i oss hela tallriken och rullade bokstavligt talat därifrån. Resten av dagen gick i matkomans tecken.

Ett kortare stopp på Kiviks Musteri hann vi med innan vi rullade ut till Sandhammaren. Jag slängde ut handduken på stranden och somnade på fem minuter, medan sommarvindarna smekte mig svalkande på ryggen.

Ales Stenar hann vi också med när kvällssolen började sänka sig i havet. Mäktig formation som ligger fantastiskt vackert precis vid havet. Det här blev dagens sista stopp innan vi avslutade inne i Ystad och det vackra hotellet Sekelgården.

Trampa elcykel på Bornholm

Dag 6. Efter en mysig frukost på innergården i 1700-talshuset sätter vi oss på båten mot Bornholm. Vi pausar vår roadtrip i södra Sverige en sväng och tar istället sikte på Danmark och en sightseeing på just Bornholm. Väl på plats hämtar vi ut varsin elcykel som vi glider runt på.

Att trampa runt på Bornholm på det här sättet kan jag utan tvekan göra om. Gott om vackra cykelleder både på grusvägar och asfalterade nedlagda järnvägsspår. Genom små byar och orter. Från ena sidan av ön till den andra. Sex mil hann vi med innan vi lagom möra satt på båten tillbaka till Ystad sju timmar senare.

Innan vi ramlar in på Dannegården i Trelleborg den kvällen hinner vi med ett kortare stopp vid Smygehuk, som vi redan besökt en kulen oktobereftermiddag för fyra år sedan. Lite varmare den här kvällen.

Cykelväg på Bornholm

Veckans första regndroppar

Dag 7. Vi sitter en sväng och klurar på om vi ska ta en övernattning till innan vi rundar av veckan och drar mot Göteborg. Efter en del våndor faller ändå lotten på att det här blir sista dagen. Det är ju ändå lite charmen med att ta dagarna som de kommer. Det är inte många saker som vi ristat i sten den här veckan och en hel del upptäckter var spontana eller på sin höjd grovskissade.

Vi åker ut på Kullen i nordvästra Skåne och upptäcker Kullens fyr, Sveriges högst belägna fyr. Mölle är vackert med sin lummiga vegetation och vi får också veckans första regndroppar på oss.

Resans sista topp blir i Halmstad och Tylösand och en blixtvisit hos mina vän Therese och hennes Joakim, där vi äter en supersmarrig glass på Riccardos utanför stan. Vi är möra i roadtriphuvudena och tar resans sista etapp och längtar lite efter lägenheten i Göteborg.

När mörkret lagt sig över Göteborg ramlar vi in i lägenheten och struntar i att packa upp. Det får bli den åttonde dagens dilemma. Vi somnar snabbt och smälter intrycken från en fantastisk roadtrip i södra Sverige.

Kullahalvön
Solnedgång på västkusten

Siffrorna över vår roadtrip i södra Sverige

Sju dagar på resande fot och ungefär 145 mil i bilen. I snitt runt 20 mil om dagen, så egentligen körde vi inte jättemycket varje dag (tjugo mil är ju till grannbyn i Jämtland). En dag körde vi till exempel bara de fem milen mellan Ystad och Trelleborg.

Och, minns jag rätt så tankade vi när vi lämnade Göteborg och nästa gång vi fyllde på var i Höganäs, på sista resdagen. Det betyder alltså knappt en och en halv tank diesel på sju hela dagar. Fantastiskt!

Taktiken inför vår roadtrip i södra Sverige, att inte boka så mycket utan ta dagarna som de kommer, är ett lyckats koncept som vi kört flera gånger nu. Kanske inte optimalt för de som gärna vill veta om eller när vi dyker upp, men det öppnar ju å andra sidan upp för många spontana saker. ”Hey, här kan vi svänga in för det ser kul ut!” är sånt som fungerar när en inte har någon tid att passa.

Vackra mil!

Många vackra mil blev det. Sverige är helt fantastiskt om man bara ger sig ut och upptäcker det. Sedan är det alltid en bonus att ha vänner och bekanta runt om i landet som gärna ses, om så bara över en kort fika. Och upptäcka Sverige, det vill jag göra mer. En ny roadtrip i södra Sverige redan i sommar? Tja, varför inte.

Karta över vår roadtrip i södra Sverige - svemester & hemester
Volvo V60 D4 och en roadtrip i södra Sverige.

3 KOMMENTARER

  1. Vilket fint äventyr! 🙂 Önskar också roadtrippa med bil i Sverige en dag. I somras cyklade vi ju genom Skåne och då såg vi på fem dagar det som ni hann med på en, haha. Charmigt och härligt var det ändå och Skåne är ju så fint om somrarna!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.