Det låter kanske konstigt men det är sant. Det bästa som kunde hända var att jag flyttade från min uppväxtort Brålanda för snart 20 år sedan. Med facit i hand har jag ju som åskådare fått en helt annan syn på hela landskapet och upptäckarlusten är starkare nu än någonsin. Vad finns det då att se och göra i Dalsland? Det är förvisso ett av våra minsta landskap men det kallas samtidigt för ett Sverige i miniatyr.

Och ja, det finns massor att göra i Dalsland. Jag har plockat ut mina tio bästa tips här. Har ni fler tips, fyll gärna på i kommentarsfältet!

Utsikten från Borekulle

Utsikt från Bore Kulle

Utanför Dals Rostock ligger fornborgen Borekulle. Nu är det inte så mycket kvar av själva borgen, däremot är utsikten helt enastående! Örsjön i förgrunden, Dalboslätten på andra sidan vattnet och är det klart väder kan man skymta Vänern drygt en mil bort. Bakom dig breder Kroppefjälls milsvida skogar ut sig. Man kan förstå att någon valde att slå upp en borg här för en väldigt massa år sedan.

Akvedukten i Håverud – klassikern

Akvedukten i Håverud

Lite som att slå in en öppen dörr. För faktum är, om det är något man ska se och göra i Dalsland så är det akvedukten i Håverud. Må så vara att det är en riktig turistmagnet men jag känner ändå att det genuina finns kvar.

Vill man lyxa till det så tar man så klart båtturen över men att bara vandra omkring i kvarteren och på broarna är även det en upplevelse. Här finns också glashytta och utställningar, väl värda ett besök.

Brudfjällsvägen – Sveriges bästa mc-väg?

Åker man norrut från Håverud så kör man in på den i motorcykelkretsar berömda vägen över Brudfjället. Kurvig och smal och jag kan förstå att mc-älskare tar sig hit. Den går alldeles utmärkt att köra med bil också men håll hastigheten!

Namnet kommer av en skröna om att två brudpar möttes här uppe och sonika överföll varandra. Sanningshalten i det ska jag dock låta vara osagd.

Hällristningarna i Högsbyn

Hällristningarna i Högsbyn

Alldeles vid sjön Råvarpen ligger Högsbyns hällristningsområde i Tisselskog. Har man följt mitt föregående tips om vägen över Brudfjället från Håverud i så kommer man faktiskt ut här.

Här satt konstnärerna och ristade sina målningar under bronsåldern och det finns en uppsjö av märkliga symboler. Drygt 2000 figurer på 50 hällar hittas här. I anslutning till hällarna finns det också en liten utställning. Riktigt fint ställe att köra en fika på, medan Råvarpens vatten kluckar mot hällarna.

Lite kuriosa

I närheten av Tisselskog ligger naturreservatet Sörknatten. Där spelades delar av Ronja Rövardotter in och där stod till exempel Mattisborgen. Ronja har jag ju dessutom bloggat om eftersom Kungsklyftan i Fjällbacka också är en av inspelningsplatserna för filmatiseringen.

Jättegrytorna i Steneby

Jättegrytorna är ett arv från senaste istiden och här är några riktiga bjässar till grytor, den största är flera meter djup. Området är promenadvänligt men barnvagnar och dylikt gör sig icke besvär. Här är det trappor och bergknallar att gå runt på. Fast det är värt det, alla dagar!

Paddla kajak på stilla sjöar

Paddla kajak i Dalsland

Det finns hundratals sjöar och vattendrag i Dalsland, förutom självaste Dalsland kanal då så klart. Att hitta någon som hyr ut kanot är med andra ord inga större problem. När jag paddlade för ett par-tre år sedan åkte jag till Silverlake Camp norr om Bengtsfors, därifrån tog vi oss ut på vattnet som också har förbindelse med Dalslands kanal.

Nu var våra ambitioner mest en dagstur och det kan räcka gott och väl om man aldrig har paddlat förut. Bonusen blev bryggan vi hittade och där vi la till för lite fika och bad. Lugnt, tyst och stilla med de djupa omgivande skogarna. På det här sättet får man verkligen uppleva Dalsland på bästa sätt!

Upplev Dalsland från högsta punkten

Dalslands högsta punkt - Baljåsen

Längst upp i Dalsland och högst upp på toppen av Baljåsen är det nästan så att man kan höra Ronja Rövardotters skrik eka mellan bergknallar och över sjöarna. Utsikten över milsvida skogar är magnifik! Här kan man slå sig ner och fika och den knappt två kilometer långa promenaden är inte särskilt komplicerad.

301 meter över havet är väl kanske inget man skryter med i bergsbestigarsammanhang men den är mödan värd!

TIPS | Vandra till Baljåsen – Dalslands högsta punkt

Ett träningspass längs Vänern

Träning på Ursands camping

Alldeles norr om Vänersborg ligger Ursands Camping och även en skidstuga. Här finns massor av möjligheter till träning. Personlig favorit är en slingan på 10 kilometer, varav flera kilometer går i kuperad terräng precis längs Vänern.

Det här området är vackert såväl på vårkanten som på sommaren men nästan allra helst på hösten. I september-oktober är färgerna i lövskogarna längs vattnet helt otroliga! Om det är något du ska göra i Dalsland så är det att svettas här.

Dalsland är litet – hyr en cykel

Cykla i Dalsland

I ett av Sveriges minsta landskap handlar det inte om några större avstånd. Därför blir det ju också fullt rimligt att göra Dalsland på cykel! Norra delarna av landskapet är rejält kuperat och säkert ganska utmanande, medan de södra delarna med Dalboslätten bjuder på vidsträckta fält och härliga cykelleder!

Ta småvägarna!

Lämna E45:an, ja lämna faktiskt även de semistora vägarna som 166 och 172. Ta de mindre vägarna och upplev småbyarna istället!

Konkreta tips? Absolut!

Om du kommer in i Dalsland från E45:an söderifrån så finns det strax norr om Vänersborg en avfart mot Gestad och badplatsen Sikhall. En riktigt vacker och rolig väg att köra. Under första milen är det många sköna svängar bland bergknallarna ute i skogen. Sedan övergår sträckan i långa raka vägar på Dalboslätten upp mot Sikhall, Gestad, Grinstad och tillslut Mellerud.

Dalboslätten i skymning

Stanna gärna vid Sikhall och bada, det är en populär och familjevänligt långgrund strand! Vill du åka den här vägen norrifrån, kör in i Mellerud och ta sikte på Grinstad/Gestad och senare Vänersborg.

Från Brålanda går det att åka upp mot Kroppefjäll och köra längs Örsjön. Vacker väg och som dessutom leder till Borekulle, som jag redan tipsat om.

Vad tycker du en ska göra i Dalsland?

Har du besökt landskapet och har fler tips? Lämna gärna en kommentar så vi får fler bra idéer på vad som finns att göra i Dalsland på sommaren!

9 KOMMENTARER

  1. Hamrande bak-och kaffestuga för en god fika med hembakat bröd ” klengås”. Skylt i Erikstad, höger då man kommer från söder. Fin omgivning. Ett annat tips är Sunnanå hamn utanför Mellerud, Eventorps gård utanför Brålanda. Hällristningar finns också i Sundals Ryr och Bolstad.

  2. Sörknatten!! (Svänger av strax söder om Köpmannebro)
    Finns två leder mot Sörknatten, den södra startplatsen som e bara ett par km, eller norra som e 5-6 km. Krävande upp o ner på knattarna (berghällar) men väldigt fin utsikt hela vägen! Har gått den långa. Ta med mycket vatten å energi

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här