Sevärdheter i Dalsland – 15+ semestertips

Dalsland ändå. Det låter kanske konstigt när jag säger att det bästa som kunde hända var att jag flyttade därifrån för drygt 20 år sedan. Men det är sant. Med facit i hand har jag ju som åskådare fått en helt annan syn på hela landskapet och upptäckarlusten är starkare nu än någonsin. Så, vad finns det då sevärdheter i Dalsland, detta Sverige i miniatyr? Det kommer jag tipsa om här.

Har ni fler tips, fyll gärna på i kommentarsfältet!

Inlägget är uppdaterat i juli 2021

Några snabba fakta om Dalsland

Dalsland är ett av Sveriges minsta landskap och ligger väster Vänern. I norr gränsar det till Värmland, i väster till Norge och Bohuslän samt till Västergötland i söder. Största tätorten är Åmål, som också är Dalslands enda stad. Andra orter som kan klinga bekant är Mellerud, Bengtsfors, Billingsfors, Dals Rostock och Ed. Området har böljande landskap i norr med Baljåsen som högsta punkt. I de sydöstra delarna hittar vi Dalboslätten som breder ut sig med stora lantbruksområden och vidsträckta vyer.

Från Stockholm åker man enklast mot Karlstad och sedan vidare söderut mot Göteborg. Kommer ni till Göteborg har ni kört nio mil för långt. Från Malmö och Göteborg är det bara att köra E45 och E6 norrut och ta sikte på Karlstad. Når ni Karlstad har ni också kört några mil för långt. Enkelt!

Så. Vilka sevärdheter i Dalsland är värda ett besök? Det är dags att låta tipsen flöda!

Utsikten från Borekulle

En halvmil söder om Dals Rostock ligger fornborgen Borekulle. Nu är det inte så mycket kvar av själva borgen, däremot är utsikten helt enastående! Örsjön i förgrunden, Dalboslätten på andra sidan vattnet och är det klart väder kan man skymta Vänern drygt en mil bort. Bakom dig breder Kroppefjälls milsvida skogar ut sig. Man kan förstå att någon valde att slå upp en borg här för en väldigt massa år sedan.

Kör söderut från Dals Rostock. Efter tre kilometer, ta av mot Åsmule och efter ytterligare knappt två kilometer följer man skyltningen mot Fornborg. 400 meter upp på den här vägen finns det en parkeringsficka och härifrån är det skyltat mot fornborgen. Promenaden är ungefär 200 meter.

VÄGBESKRIVNING | Hitta hit

Utsikt från Bore Kulle

Akvedukten i Håverud – klassikern

Lite som att slå in en öppen dörr. Faktum är att akvedukten i Håverud förmodligen är den mest kända av alla sevärdheter i Dalsland. Må så vara att det är en riktig turistmagnet men det genuina finns kvar. Framförallt nitarna i byggnationerna. Inte en enda är utbytt sedan invigningen 1868. Vill man lyxa till det så tar man så klart båtturen över men att bara vandra omkring i kvarteren och på broarna är även det en upplevelse. Här finns också glashytta och utställningar, väl värda ett besök.

LÄS MERAkvedukten i Håverud – 150-årig ingenjörskonst

Akvedukten i Håverud

Brudfjällsvägen – Sveriges bästa mc-väg?

Åker man norrut från Håverud så kör man in på den i motorcykelkretsar berömda vägen över Brudfjället. Kurvig och smal och jag kan förstå att mc-älskare tar sig hit. Den går alldeles utmärkt att köra med bil också men håll hastigheten!

Namnet kommer av en skröna om att två brudpar möttes här uppe och sonika överföll varandra. Sanningshalten i det ska jag dock låta vara osagd.

Hällristningarna i Högsbyn

Alldeles vid sjön Råvarpen ligger Högsbyns hällristningsområde i Tisselskog. Har man följt mitt föregående tips om vägen över Brudfjället från Håverud i så kommer man faktiskt ut här.

Här satt konstnärerna och ristade sina målningar under bronsåldern och det finns en uppsjö av märkliga symboler. Drygt 2000 figurer på 50 hällar hittas här. I anslutning till hällarna finns det också en liten utställning. Riktigt fint ställe att köra en fika på, medan Råvarpens vatten kluckar mot hällarna.

Hällristningarna i Högsbyn

Ronja Rövardotter och Sörknatten

I närheten av Tisselskog ligger naturreservatet Sörknatten. Där spelades delar av Ronja Rövardotter in och där stod till exempel Mattisborgen. Det finns fina vandringsleder här och är ett bra tips om man vill se vacker natur i Dalsland. Det finns mer Ronja här på bloggen, eftersom Kungsklyftan i Fjällbacka också är en av inspelningsplatserna för filmatiseringen.

Paddla kajak på stilla sjöar

Det finns hundratals sjöar och vattendrag i Dalsland, förutom självaste Dalsland kanal då så klart. Att hitta någon som hyr ut kanot är med andra ord inga större problem. När jag paddlade för ett par-tre år sedan åkte jag till Silverlake Camp norr om Bengtsfors, därifrån tog vi oss ut på vattnet som också har förbindelse med Dalslands kanal.

Nu var våra ambitioner mest en dagstur och det kan räcka gott och väl om man aldrig har paddlat förut. Bonusen blev bryggan vi hittade och där vi la till för lite fika och bad. Lugnt, tyst och stilla med de djupa omgivande skogarna. På det här sättet får man verkligen uppleva Dalsland på bästa sätt!

Paddla kajak i Dalsland

Fyra badplatser vid Vänerns strand

Dalsland har flera mil med Vänerkust och det finns givetvis flera badplatser längs vägen. Längst norrut hittar vi Örnäs Camping i Åmål. Stranden är inte särskilt stor men läget är vackert vid Vänerskärgården.

Vita Sannar ligger strax utanför Mellerud och är känd som en vacker camping och en fin strand. Bra läge mitt på kuststräckan vilket möjliggör fina dagsutflykter till närområdet. Sikhall, en mil öster om Brålanda har också en camping och själva badplatsen är känd för att vara väldigt grund ett par hundra meter ut. Väldigt populär bland lokalborna. I närheten finns flera småstränder som är mindre kända, så det går att göra avstickare om man vill.

Strax norr om Vänersborg hittar vi Ursand och dess nu för tiden enorma camping. Hela området har exploaterats rejält senaste åren, givetvis på gott och ont. Stranden är i alla fall vacker och badvänlig, även om viken gör vattnet ganska kallt. Ett sista badtips vill jag ge och det är inte vid Vänern utan norr om Högsäter, i sydvästra Dalsland. Jag pratar om Ragnerudssjön, som har både en långgrund strand, hopptorn med mera. Som ni ser, det finns sevärdheter i Dalsland även strandälskaren!

Upplev Dalsland från högsta punkten

Längst upp i Dalsland och högst upp på toppen av Baljåsen är det nästan så att man kan höra Ronja Rövardotters skrik eka mellan bergknallar och över sjöarna. Utsikten över milsvida skogar är magnifik! Här kan man slå sig ner och fika och den knappt två kilometer långa promenaden är inte särskilt komplicerad. 302 meter över havet är väl kanske inget man skryter med i bergsbestigarsammanhang men den är mödan värd!

TIPS | Vandra till Baljåsen – Dalslands högsta punkt

Dalslands högsta punkt - Baljåsen, en av många sevärdheter i Dalsland

Ett träningspass längs Vänern

Alldeles norr om Vänersborg ligger alltså Ursands Camping och även Vänersborgs skidstuga. Här finns massor av möjligheter till träning. Personlig favorit är en slingan på 10 kilometer, varav flera kilometer går i kuperad terräng precis längs Vänern, som på bilden ovan.

Det här området är vackert såväl på vårkanten som på sommaren men nästan allra helst på hösten. I september-oktober är färgerna i lövskogarna längs vattnet helt otroliga! Kanske räknas som en av alla sevärdheter i Dalsland men om du ska svettas någonstans så kan du göra det här, med gott samvete.

HITTA HIT | Vänersborgs skidstuga på Google Maps

Träning på Ursands camping

Ta småvägarna!

Många av alla sevärdheter i Dalsland ligger längs småvägarna. Lämna därför både E45:an och även de semistora vägarna som 166 och 172. Upptäck de mindre vägarna och upplev avkrokarna istället. Det finns gott om slingriga landsvägar och grusvägar, både ute på Dalboslättens fält, uppe i skogarna på Kroppefjäll eller de norra delarna av landskapet.

Om du kommer in i Dalsland från E45:an söderifrån så finns det strax norr om Vänersborg en avfart mot Gestad och badplatsen Sikhall. En riktigt vacker och rolig väg att köra. Under första milen är det många sköna svängar bland bergknallarna ute i skogen. Sedan övergår sträckan i långa raka vägar på Dalboslätten upp mot Sikhall, Gestad, Grinstad och tillslut Mellerud.

Stanna gärna vid Sikhall och bada. Som sagt, det är en populär och familjevänligt långgrund strand. Vill du åka den här vägen norrifrån, kör in i Mellerud och ta sikte på Grinstad/Gestad och senare Vänersborg.

Från Brålanda går det att åka upp mot Kroppefjäll och köra längs Örsjön. Vacker väg och som dessutom leder till Borekulle, som jag redan tipsat om.

Sikhalls magasin
Sikhallsmagasinet

Jättegrytorna i Steneby

Jättegrytorna är ett arv från senaste istiden och här är några riktiga bjässar till grytor, den största är flera meter djup. Området är promenadvänligt men barnvagnar och dylikt gör sig icke besvär. Här är det trappor och bergknallar att gå runt på.

HITTA HIT | Jättegrytorna på Google Maps

Dalsland är litet – hyr en cykel

I ett av Sveriges minsta landskap handlar det inte om några större avstånd. Därför är det ett bra tips att upptäcka alla sevärdheter i Dalsland på cykel. Norra delarna av landskapet är rejält kuperat och säkert ganska utmanande, medan de södra delarna med Dalboslätten bjuder på vidsträckta fält och härliga cykelleder!

Cykla i Dalsland

Av alla sevärdheter i Dalsland – vilken är din favorit?

Har du besökt landskapet och har fler tips? Lämna gärna en kommentar så vi får fler bra idéer på sevärdheter Dalsland på sommaren!

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

11 KOMMENTARER

  1. Hamrande bak-och kaffestuga för en god fika med hembakat bröd ” klengås”. Skylt i Erikstad, höger då man kommer från söder. Fin omgivning. Ett annat tips är Sunnanå hamn utanför Mellerud, Eventorps gård utanför Brålanda. Hällristningar finns också i Sundals Ryr och Bolstad.

  2. Tack för en del nya tips! Dalsland är så himla vackert!! Kanske hinner med en trip dit i höst..annars nästa år!

  3. Sörknatten!! (Svänger av strax söder om Köpmannebro)
    Finns två leder mot Sörknatten, den södra startplatsen som e bara ett par km, eller norra som e 5-6 km. Krävande upp o ner på knattarna (berghällar) men väldigt fin utsikt hela vägen! Har gått den långa. Ta med mycket vatten å energi

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.