Sluta flyga – nu hakar jag också på (typ)

INGREDIENSER Detta inlägg om att sluta flyga innehåller orimliga mängder trams. Det kan även innehålla spår av ironi, sarkasm, osanningar och raljerande men också en allvarlig ton och riktiga källhänvisningar. Varning för känsliga läsare härmed utfärdad och jag tar inget ansvar för eventuella bieffekter som illamående, ramaskri eller dylikt som kan uppstå. Läsning sker på egen risk.

Att flyget är roten till allt ont är sen gammalt. Världens sämst bevarade hemlighet. Något som är vedertaget och som numera ingår som huvudgröda i det allmänna folkvettet. Och egentligen, hur svårt ska det vara? Sluta flyga kan ju vem som helst så klart göra. Så. Därför sällar jag mig nu till de 240 miljoner svenskar som redan fattat beslutet att stanna på marken 2019. Jag ska också sluta flyga!

Det innebär ju så klart att jag får både tid och pengar över, kanske uppskattningsvis ett fem-sex hundratusen om året som jag slipper lägga på resor. Pengar som jag helt enkelt kan spendera på annat. Så, var ska jag börja?

Skaffa ett knippe ungar

Färre resor ger mer tid till annat. Som barn. Jag har länge avstått de här små sakerna som, utan att de vet om det, genererar koldioxidutsläpp som flera New York-resor med flyg. Per år. Och per barn. Ropen skalla – babyshower till alla. Och det är ju barn så vem bryr sig?

För vet ni – jag ska ju sluta flyga.

Köpa elcykel (och kasta ut min vanliga)

En cykel med eldrift är det nya svarta och efter att jag härjade runt på Bornholm med just elcykel i somras är jag så klart helt såld. Såld blir även min icke-eldrivna sju år unga gamla MTB. Den har fungerat, och fungerar fortfarande, i det närmaste klanderfritt men ska det vara miljövänligt så ska det. Let’s säga hej en ny dyr elcykel! Jag kommer inte cykla mer, jag kommer inte köra mindre bil – men jag har ju en elcykel i alla fall!

Och – jag ska ju sluta flyga.

Batterimätare på en elcykel

Hemmavid och hemmafin

Säg hej till min nya garderob! Jag ska gå på de ”bästa” butikerna av alla och köpa Bangladesh-producerade skitkläder på H&M (läs om deras miljöpåverkan här) som håller fyra tvättar och spricker i sömmarna efter tre användningar. Fast eftersom det är så satans billigt och eftersom jag har pengar över så kan jag ändå köpa nytt redan innan nästa månadslön. Tack för det, svältjobbande låglönestackare borta i Asien!

Men kom ihåg – jag ska ju sluta flyga.

Nytt vardagsrum också

Köket åkte ut häromåret så nu är det vardagsrummets tur. Ny inredning är ju både kul och helt nödvändigt, det vet ju alla som följer de miljömedvetna trendmedvetna modebloggarna. Visst, möblerna fungerar utmärkt. Matbordet jag fått av min mormor och morfar har stått stadigt sedan 1950-talet och hängt med i mina sju flyttar genom halva Sverige. De gamla stolarna som Maria ärvt är ännu äldre. Men nytt är ballt och även om nya möbler håller en bråkdel av tiden så köper jag ändå nytt igenom om fyra-fem år. Det är ju så det fungerar.

Men. Det viktigaste. Jag ska ju sluta flyga.

Matsvin(n)et märks väl ändå inte

Jag har alltid varit en stark motståndare till att kasta mat men jag känner ändå att jag kan vara lite mer frikostig från och med nu. Och vid närmare eftertanke – för att nå upp i snittet om nästan 100 kilo slängd mat per person och år i Sverige så måste jag definitivt öka takten. Jag måste dessutom börja ösa ner massa mat i avloppet om jag ska nå upp till de 26 kilo som varje svensk person i snitt slänger ner där. Varje år.

Men spela roll. Jag ska ju sluta flyga.

BRBC Burger på Barabicu

Färre resor – mer pengar – fler prylar

Jag passar på, när jag ändå har pengar över, att köpa mig en ny billig budgetlaptop. Att den kanske inte håller så länge är ju skit sak samma eftersom jag kan köpa en ny nästa år. Jag kan ju tokhandla på BlackFriday om inte annat, då kan jag köpa en ny mobil också trots att den jag har fungerar utmärkt. Slit-och-släng är ju sen gammalt i prylvärlden så vad gör mina enstaka inköp till det stora berget av elektronikskrot som byggs på varje dag? Nej precis. 

Och för guds skull – jag ska ju ändå sluta flyga.

Ska ni också sluta flyga nu?

Nu är frågan hur ni förhåller er till att sluta flyga. Vad tänker ni i ämnet och varför har ni inte redan slutat? Eller är ni också, precis som mig, vansinnigt trötta på den svart-vita skämsdebatten där folk tar till dåliga och ytliga argument för att framhålla sin egen förträfflighet i klimatfrågan? Jag är nämligen spyfärdigt kräkless på den och om det nu inte redan har framgått så får jag väl författa ett tydligare inlägg framöver.

Lämna gärna en kommentar och berätta hur ni tänker!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

33 KOMMENTARER

 1. Jo men det är väl alltid skoj att få andra till att skämmas och må dåligt? Undrar hur många psykologer och terapeuter som just nu sitter där med med 90-talister i ångestklimateriet (medveten felstavning) som gråter och skakar över hur mycket de gör för klimatet men att inga andra fattar. Typ.

 2. Att sluta flyga kommer inte vara lösningen. Att klimatanpassa flygen kanske är det. Det känns som en fluga, folk kommer få Gran Canaria abstinens och köpa uppblåsbara plastbollar och paraplydrinkar som aldrig för om ett tag. Håller med om att det kan vara lätt att kasta skit på flyget och ignorera resten. Samtidigt som flyga med måtta är vettigt, tills någon kommer på flygplan som går på luft!

  • Jag tror inte heller att sluta flyga är lösningen. Och vad är målet efter flygfritt 2019? Flyg fritt 2020? Men så klart, flyga med måtta är en bra början. Vet inte om jag själv bidrar där (har iofs inte flugit sen början av december…) men jag ska nog försöka i den mån jag har lust att ta tåget på tjänsteresor framöver. Synd bara att restidsavtalet på jobbet inte direkt jobbar för mig i den frågan.

 3. Mycket roligt att läsa. Jag undrar bara om alla flygtroll håller med dig. De verkar ju bara tänka på att förstöra för de som vill flyga, för att de tror att det är roten till hela klimatet. Inte en tanke på att äta och leva klimatsmart.

  • Jag tror inte att särskilt många flygtroll håller med mig. Och ja, det är ju skämsdebatten jag är så less på. Det finns SÅ många andra aspekter i klimbatdebatten som helt glöms bort.

 4. Just ja, glöm inte att bli vegan också för vad spelar det för roll om du äter grönsaker som transporterats runt halva jorden när du inte äter din egen fångade fisk. Och platsbanta. Släng de vattenflaskor SU redan har eller ja allt i plast och köp nytt. För det gamla är inte bra för samvetet men köp gärna nytt…. tack och hej miljöstollar!

 5. Hehe, äntligen, där satt den.
  Väldigt ensidig och skammande debatt just nu. Även på vårt kära (?) influencerforum där det är helt PK att som du säger riva ut hela köket vartannat år. Bara man skammar alla som någon gång flyger tillräckligt mycket under tiden.

 6. Ha ha! Underbart inlägg! Du behöver ju faktiskt inte heller odla dina egna sädesslag för att baka ditt bröd på – eftersom du slutar flyga 😉

 7. Vadå? Nyanserad debatt? Sådant trams pysslar vi väl ändå inte med såhär 2019?! Allt är svart-vitt och är du inte med mig är du djupt ondskefull och förmodligen även supernazistrasist på köpet! Din lilla klimathatare där! :p

 8. Haha <3 Jag är också lite inne på Johnnys kommentar, det här med ångesten känns ju sjukt onödigt. Har därför bett min bror om hjälp och han kommer med ett gästinlägg hos mig i morgon 😉

 9. Låter fantastiskt! Jag ska också sluta flyga… fast först måste jag bara flyga till Tromsö i augusti… SEN ska jag sluta flyga… efter att jag varit i USA nästa år… Men SEN blir det inget mer… Förutom att jag ska hälsa på en av mina bästa vänner i Nya Zeeland… MEN SEN…

  • Ja, lite samma här faktiskt. Ska sluta flyga så fort jag avverkat min jorden-runt-på-68-timmar, AKL-DOH, EWR-SIN och lite andra roliga flygresor. Sen ska jag sluta flyga. Tills jag flyger nästa gång. 😉

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.