Vem är jag egentligen när jag reser?

Listorna kan väl nästan aldrig bli för många, eller? Om vilka vi är i olika sammanhang. Vad vi föredrar för resor. Vad vi äter på resorna. Hur vi reser och med vilka vi (inte) reser. Och så vidare.

Häromdagen var det dags igen när Annika på Resfredag svarade på om hon är en backpacker eller suitcaser. Även Litemerrosa har kört samma lista. Jag norpar den rakt av, det har hon inget emot. Hoppas att inte ni heller har det.

Dyka i eller smyga från badstegen?

Enkelt. Dyka/hoppa i, oavsett det är pool, sjö eller hav. Jag är ingen badkruka när jag väl är i blöt men ack så svårt jag har att gå ner. Bättre att rycka plåstret och få det överstökat på några fragment av en sekund.

Ett dopp i Adriatiska havet
Gör processen kort och dyk i, som här i Dubrovnik.

Backpacker eller ”suitcaser”?

Suitcaser gissar jag. Visst. Jag kan resa med enbart handbagage (och gör det ofta, en behöver inte ha med fyra parfymer och tre par skor) och jag behöver inte ha en hel resa spikad när jag drar iväg. Boenden kan ordnas allt eftersom, även om jag vill ha i alla fall första natten bokad.

Men backpacker, nja. Jag är ganska bekväm ändå. Vet jag att jag har incheckat bagage i biljetten så åker den lilla resväskan med. Då kan jag få med löpardojjor och ett par extra träningskläder också, det är alltid en vinst! Dessutom är det skönt att ha luft i handbagaget och att ryggsäcken går att stänga utan våld.

Eller så vänder man på det. Det jag egentligen kanske behöver är en resa till ett ställe där komfortzonen bara är en prick i horisonten. Långt utanför min vanliga spelplan. En resa genom Afrika, roadtrip i Australiens vildmark eller en månad med nomadiska boskapsherdar på Mongoliets stäpper.

Packning och hemresa
Färdigpackad, en kvart efter att jag egentligen borde lämnat lägenheten.

Packa kvällen före eller packa i god tid?

Kvällen före (eller en kvart innan dörren ska låsas). Så länge jag har koll på pass, pengar, resehandlingar och mobil så brukar resten lösa sig. Kläder går till exempel köpa på plats om jag nu mot förmodan skulle missat något.

Sladda in på tågstationen/flygplatsen precis på håret eller vara där en timme innan avgång?

En timme innan avgång i de flesta fall, allra helst på flygplatser. Jag gillar ju flygplatshäng! Tågstationer kan jag tidsoptimera mer inför, då de oftast inte erbjuder någon skön miljö i väntan på avgång.

Bryssels flygplats
I god tid innan avgång på flygplatsen i Bryssel.

Paketresor eller sy ihop själv?

Sy ihop själv 9 gånger av 10. Dels får jag resa på mina egna villkor och jag får själv bestämma vad saker ska kosta. Dessutom brukar researchen innebära att jag lär känna platsen jag ska till betydligt bättre än om jag lägger min bokning i händerna på någon annan. Vissa skulle nog kalla det för ”sjukligt kontrollbehov”. Jag kallar det för ”själv är bäste dräng”.

Foodie eller naturjunkie?

Äta gott är ju trevligt men om jag måste välja mellan en fin restaurang och en naturupplevelse med mackor och kallt kaffe som föda så går det sistnämnda före. Alla dagar. Året runt. Det är inte ens en fråga för diskussion om jag reser själv.

Vandring till Kebnekaise
Mackor och kallt kaffe på vandringen till Kebnekaise.

Skidsemester eller sandstränder?

Fina stränder ser fantastiskt inbjudande ut, plus att de ofta medför en behaglig värme. Men det är kul i ungefär en kvart, sedan blir jag rastlös.

Hellre då en härlig skidbacke att susa ner i, med den iskalla vinden som biter i kinderna och snön som sprutar i de långa skären på vägen ner. Och känslan i att få komma in och värma sig med en varm mugg choklad efter ett par-tre timmar. Skidsemester it is!

Åtta i Åttan i Åre.
Åtta i åttan i Åre. En av de bättre skidstunderna jag haft.

Återkommande favoriter eller nya destinationer varje gång?

Jag är nog lite av en trygghetsknarkare så visst är det skönt att komma till ett ställe som är bekant. Fast jag vill ju se nytt också och den ådran är större. Om jag måste välja så blir det nya destinationer varje gång.

Roadtrip eller tågresa?

Jag älskar verkligen känslan av att ha preppat för en lång bilresa och sedan få rulla ut från parkeringen och vet att jag har sju-åtta-tio timmar framför mig. Kaffet i termosen. Poddarna är nedladdade och lagda i kö. Spellistan i Spotify är preppad. Jag får möjlighet att ringa lite telefonsamtal och prata bort en timme eller två.

Jag. Bilen. Vägarna. Oslagbart!

Roadtrip på Färöarna
Roadtrip på Färöarna.

Systemkamera eller mobilkamera?

Där och då går mobilkameran varmast, lite som dokumentationskamera och snapshots. Men, när jag kommer hem är det systemkamerans bilder jag jobbar med. Visst, den är meckig att släpa på och egentligen vill jag ha en smidigare kamera. Fast, kvalitetsmässigt slår den mobilen på fingrarna i de allra flesta fallen.

Dryden - fotografen
In action med systemkameran. Alla de här bilderna finns i ett eget inlägg

Morgonmänniska eller kvällsmänniska?

Precis som hemma så är jag kvällsmänniska även på resan. Eller så här. Jag har inga problem att vara ute länge och uppe sent. Å andra sidan, har det blivit en tidig morgon och fullt ös hela dagen så slocknar jag tidigt vilket jag vill eller inte. Men kvällsmänniska är jag i blodet. Året runt.

Spanien eller Italien?

Jag har varit i Italien betydligt fler gånger än Spanien och rent allmänt gillar jag landet mer utifrån det jag sett och vill se. Det finns dessutom så många platser i landet som jag fortfarande inte har sett. Jag tänker Gardasjön, Sicilien, Neapel och så vidare. Kort och gott – Italien!

Läsk eller alkohol (till maten)?

Dricker väldigt sällan läsk till maten men kan ta en läskeblask on the fly så att säga. Sedan har mitt alkoholintag minskat markant det senaste året, rent generellt. Men visst, en öl är alltid en öl (allra helst till mat) och om det är rätt öl så offrar jag mig och tar en för laget.

Vegetarisk mat och öl
Veggo och lokalbrygd öl i Manchester.

Äkta böcker eller ljudbok?

En ljudbok är väl i och för sig också en ”äkta bok” om än inte i pappersformat. Hur som helst. Det är väldigt sällan som jag på resor prioriterar en bok i handbagaget, eller ens det incheckade. Har jag den platsen åker datorn med istället.

Rent generellt är jag också kass på böcker, och har alltid varit. Då föredrar jag en ljudbok istället. Vilket i och för sig slutar med poddar och musik…

Strandlivet på Öland
Strandhäng och bokläsande på Öland 2018. En nästan helt unik engångsföreteelse…

Vem är jag? Vem är du?

Så, vem är jag? Vad är jag? Känns lite svårdefinierat efter den här listan men jag är nog en suitcaser trots allt. Jag har i och för sig aldrig backpackat ordentligt men av det jag har hört så är det aldrig försent. Eller?

Och så den givna frågan – vem är du? Eget blogginlägg? Posta gärna en länk som kommentar i så fall!

14 KOMMENTARER

    • En kvart innan. Alltså. Oftast är det ju standardgrejer som ska med så då räcker det. En kvart kanske är att edgea till det lite men jag är inte den som lägger upp grejerna som ska med ett par veckor innan. Min garderob är inte så stor att jag kan göra så. 😉

  1. Jag är likadan vad gäller packning.
    Packar jag kvällen innan måste jag kolla en EXTRA gång på morgonen vad jag egentligen la ner. Därför kan jag lika gärna gå upp en liten stund innan och packa ner allt samma morgon som jag åker! Haha! 😀

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.