Bila utomlands – att hyra bil på resan

Det är absolut ett av de smidigaste sätten att ta sig runt på. Såväl hemma som på resande fot. Men att bila utomlands, och kanske allra helst att hyra bilen på resan, får ofta en del följdfrågor. Trafikklimat, försäkringar, vilken uthyrare en ska välja och så vidare.

Det finns lika många tips om det här som uthyrare och efter att ha hyrt bil i ett flertal länder de senaste åren så har jag lärt mig ett och annat. Därför tänker jag här dela med mig av lite erfarenheter och tips, som ni kan ta med er.

Jag gör det här inlägget tillsammans med Hyrbilguiden.se, som också delar med sig av sina tips längst ner i inlägget.

Vägen mot Gjógv på Färöarna
Tack vare hyrbilen tog vi oss obehindrat runt på Färöarnas fantastiska vägar!

Billigast är inte alltid bäst

Även om det kan vara lockande att välja den billigaste uthyraren så är det inte alltid det klokaste valet. Dyra extraavgifter kan tillkomma för sådant som man kanske tar som självklart (fria mil exempelvis). Jämför därför inte bara priserna rakt upp och ner utan jämför vad som faktiskt ingår!

Personlig erfarenhet är den mindre hyrbilsfirman i Kroatien som tog en deposition på tiotusen. Föga poppis, även om det i sig inte kostade mig extra (men surt att ha pengarna låsta på kortet).

Hur som helst, kolla prisjämförelsesajter om du ska hyra bil utomlands. Det lönar sig!

Kolla försäkringarna – innan du åker

Kolla med ditt försäkringsbolag hemma innan du åker. Att bila utomlands är som regel inga problem så behövs verkligen alla de tilläggsförsäkringar som uthyraren vill pracka på dig på plats? Inte alltid och en hyrbil blir lätt dubbelt så dyr om uthyraren får som hen vill.

Vad händer om bilen pajar?

Gör klart redan när du hämtar bilen kring kontakter om något skulle strula. De större firmorna har oftast nationella (och internationella) nummer som går att ringa om skit träffar fläkten. Ha även alla papper nära till hands.

Att lämna Whistler för Highway 99
Bilen är packad och jag lämnar Whistler för vidare färd till Vancouver.

Speciella trafikregler?

Plugga lite trafikregler innan du ger dig ut på vägarna. Jag tänker på väjningsplikt, trafikljus, rondellkörning och så vidare. I vissa delar av USA får du exempelvis köra mot rött om du ska svänga höger. Jag fick ett par tutningar på mig innan jag fattade den poängen första gången jag körde, just för att jag inte hade stenkoll. Los Angeles kanske inte var rätt ställe att börja på heller?

Är det okej att korsa landsgränser?

Så länge en håller sig inom EU eller liknande unioner är det sällan problem att korsa gränser. Men att, till exempel, köra över från Kroatien till Bosnien/Hercegovina kostade oss ungefär femhundra spänn. I vissa fall krävs speciella intyg som uthyraren ska förse dig med, det är bra att ta upp sådana frågor innan man rullar iväg.

Nissan Qashqai
Att ta hyrbilen från Kroatien över gräsen till Bosnien/Hercegovina kostade extra, vilket kan vara bra att känna till!

Hur se bilen ut?

Om du väljer självriskeliminering kan du hoppa det här stycket. Annars, se till att befintliga skador är dokumenterade och fota blessyrer innan ni rullar. Då kan du svart på vitt visa vad som fanns innan och vad som eventuellt har tillkommit när bilen återlämnas.

Behövs tillbehören?

Ibland kan vissa tillbehör kosta extra. GPS-navigation till exempel och det kan man med gott samvete hoppa över. Oftast har man ju redan en komplett navigering i sin smartphone, som både har uppdaterade kartor och trafikinformation.

Bila utomlands kräver oftast ingen inbyggd GPS.
Betala aldrig extra för bilens inbyggda GPS – du har ju redan en i smartphonen!

Bila utomlands – har du andra tips?

Jag har nu hyrt bil ett antal gånger utomlands och hittills har allt fungerat kalas. Har du några egna tips kring det där med att hyra bil på resan? Lämna gärna en kommentar och berätta och har du skrivit något liknande så länka gärna!

Tio bästa tipsen från Hyrbilguiden.se

Här kommer tio bra tips från Hyrbilguiden om du ska bila utomlands och hyra. Klicka på bilden för större format.

Tio bästa hyrbilstipsen
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

  1. När min pappa kom och hälsade på mig här i USA så skulle vi hyra bil, då upptäckte jag att det var billigare att hyra bilden från den svenska sidan av biluthyraren, jämfört med den amerikanska sidan. Kanske inte direkt är något som folk kollar ändå, om man är svensk så går man ju inte på svenska sidan oftast. Men det kan kanske löna sig att kolla på de olika sidorna och jämföra priser. Högersvängningen mot rött gäller heller inte överallt, tex i NYC så är det olagligt. Så det är alltid bäst att spana in specifika stater och städer i USA eftersom en del regler kan vara olika beroende på vart du är 🙂 Tycker även att det är värt att spana in bränsleförbrukningen på bilmodeller, eftersom vissa biler drar oerhört mycket mer bensin än andra!

    • Bra tips Ann, det tackar jag för (och jag uppdaterade inlägget med det där om högersvängen)! Ja, jag bokar faktiskt hyrbil på förhand i de flesta fall. I SFO gjordes det dock inte och vi höll på att bli utan eftersom det var en jättekonferens i stan som vi missat. Oracle hade lagt beslag på nästan allt men tillslut hittade vi en liten bil som tog oss till Yosemite. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.