7 vackra platser på Färöarna – de här besökte vi

Jag besökte Färöarna en helg i mars och fick uppleva allt från snöfall, isiga vindar från Atlanten, karga landskap men framförallt naturupplevelser i absolut världsklass. Men av alla vackra platser på Färöarna vackraste, vilka är värda att sätta allra högst upp på listan? Ett inte helt lätt val, hela öriket är ju helt magiskt. Men okej, jag ska ge er några absoluta måsten.

Första tipset – hyr en bil!

Men först och främst ett hett tips; hyr en bil för att kunna ta dig runt på egen hand. Det är ett ovärderligt tips och måste anammas. Vägnätet är bra, vägarna har mestadels väldigt hög standard och det råder bra trafikklimat.

Så. Vackra platser på Färöarna var det. Läs och notera!

Vägen till Gjógv

Även om Gjógv i sig är en häftig by så är vägen dit nästan det jag minns bäst (förutom att jag nästan fick bada). Vägen slingrar sig upp och ner på bergssluttningarna. Man har Funningur med sina 80 invånare långt nere vid vattnet på ena handen och Färöarnas högsta toppar på andra. Otroligt mäktigt!

Dessutom får man se den åt båda håll eftersom det här är enda vägen till Gjógv. Med andra ord. Hur hissnande eller skrämmande den än må vara så måste den köras två gånger. Njutbart!

Funningur - en av alla vackra platser på Färöarna

Färöarnas nordligaste vägar

Det är inga större avstånd att tala om så att åka bil mellan öarna är inga problem. Därför tycker jag verkligen att ön Viðoy uppe i norr ska prioriteras. Du kommer hitta smala enfiliga tunnlar genom bergen och fantastiskt fina vägar av hög kvalitet som binder samman byarna Viðareiði och Hvannasund.

Precis norr om Viðareiði reser sig det 750 meter höga Enniberg och är som gjort för en riktigt fin vandring. Det hann jag tyvärr inte med, men lita på att det står på min bucketlist! Hur som helst, här har man definitivt en av Färöarnas bästa vyer. Till och med från vägen.

Viðareiði - en av Färöarnas bästa platser!

Vattenfallet Múlafossur

Knappt en mil från flygplatsen Vágar ligger vattenfallet Múlafossur, vid byn Gásadalur. Landar man i rimlig tid på dagen och hämtar ut hyrbilen på flygplatsen är det här ett perfekt första stopp. Det tar bara 20 minuter att åka dit.

Jag undrar faktiskt om inte det här rentav är Färöarnas vackraste plats. Förutom själva vattenfallet så ligger byn precis bakom och ute till havs ser man fågelskådarön Mykines på håll. Det är där som lunnefåglarna häckar.

Tunneln till dalen är faktiskt ganska nybyggd och stod färdig först 2006. Dessförinnan fick brevbäraren alltså ta sig runt berget för att kunna dela ut post till de 20-talet människor som bor i Gásadalur.

Vattenfallet Mulafossur på Färöarna

Strand och troll vid Tjørnuvík

Strandhäng är väl inte det man förknippar Färöarna med men det finns en strand som måste besökas. I Tjørnuvík kastar sig vågorna in över den svarta sanden och tre kilometer ut reser sig Risin og Kellingin (The Giant and the Witch) upp ur havet.

Där har de stått sedan den där natten som de försökte klättra upp på klippan för att dra tillbaka Färöarna till Island. Men, solen hann ifatt dem och de förvandlades till sten.

Tjørnuvík är utgångspunkt för flera aktiviteter. Dels går det att vandra över bergen till Saksun men härifrån utgår också dykturer. Eller så står man bara på stranden och njuter. Även en vindpinad dag i början på mars.

Stranden i Tjørnuvík

Slave Cliff – här kastades slavar ut

Den må vara en av alla vackra platser på Färöarna och klippan reser sig 142 meter rakt upp ur havet. Dess historia är också minst lika dramatisk som naturen själv, därav sitt namn. Trælanípa, eller Slave Cliff, användes nämligen av vikingarna för att göra sig av med slavar som man inte längre hade nytta av. Man kastade dem helt enkelt ut i havet. Klippan är belägen på Vágars sydligaste spets och vid den berömda sjön Leitisvatn. Jag rekommenderar er att ta det lugnt här, det är verkligen stup rakt ner i havet.

Slave Cliff - en av alla vackra platser på Färöarna

Ett eget hus med kabin

Få saker slår känslan i att få tända upp en brasa. Känna hur värmen från kaminen sprider sig och få slå sig ner i en soffa med en god öl och bara njuta. Allra helst när det är nollgradigt marsväder ute, när en har varit på heldagsäventyr ute i kylan och vindarna från Atlanten pinar på runt husknuten.

Vi hyrde alltså ett eget hus via Airbnb och hade en fantastiskt mysig kåk helt för oss själva. Med kamin i vardagsrummet. Det ska faktiskt upplevas för det är en vacker plats, även om den inte är specifik för just Färöarna.

Andra platser att (inte) uppleva

På vår resa var det inte säsong för ön Mykines, annars går det både båt och helikopter dit. Ön är främst känd för sitt bestånd av Lunnefåglar. Dit hade jag definitivt åkt om det varit möjligt.

En plats som inte kvalar in som Färöarnas vackraste är huvudstaden Tórshavn. Örikets enda stad men det kändes inte som att den hade särskilt mycket att erbjuda (förutom Färöarnas enda dryckesbutik samt nationalarenan i fotboll). Vi la ett par timmar av ena förmiddagen här, sedan drog vi vidare.

Era tips på Färöarnas bästa?

Det är så klart svårt att uppleva allt på Färöarna över en helg så nu är frågan – har ni egna tips på Färöarnas vackraste platser? Lämna gärna en kommentar och har du själv en blogg och har skrivit om det, skicka med en länk också!

Snö i Torshamn

7 KOMMENTARER

  1. Hmm, har ju tänkt summera vår resa till Färöarna, men inte kommit till skott. Den kommer, vilket år som helst…
    I alla fall, mina två tips på ställen man inte får missa på Färöarna är:
    1. Kalsoy! Åk färjan över och kör till norra änden. Härifrån vandrar man sista biten ut till fyren. Just fyren är inte så imponerande men allt annat runtomkring. Vi satt i gräset helt golvade och kunde knappt ta in allt det vackra.
    2. Saksun. Söt liten by och vägen dit var lite som vägen ut till Gjogv. Från Saksun kan man vid lågvatten vandra ut längs stranden ut så man ser havet. Underbart vackert. Vid parkeringen finns tabell över lågvattnet så man vet när man kan gå ut.

    • Bra tips, Nipe! Tack! Kalsoy var vi nästan på väg till men avstod färjan och åkte norrut istället. Saksun var vi också vid men gick aldrig ner till havet utan höll oss uppe vid vägen. Det räckte så, kanske därför platsen inte kvalade in på den här listan. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.