Gå vilse till en takbar – Singapore dag 1

TORSDAG. Jag tar sovmorgon. Det långa dygnet innan, med resan från Stockholm till Singapore via Doha, tog på krafterna. Lägg på ovanan med att sova i en kapsel så var sömnkvaliteten inte särskilt hög.

Jag lyckas klättra ner från min bädd och få i mig frukost innan det dukas bort. Plötsligt står jag i folkmyllret i Kampong Glam och funderar på åt vilket håll jag ska gå.

”Jag ska gå vilse!” blir min första plan. Anledningen är enkel. För det är så man lär sig hitta. Även om det låter lite motsägelsefullt.

Den vackra Masjid Malabar ståtar med all sin prakt och blir det första jag ser. Mitt kapselhotell i Singapore ligger precis granne och på gatan är det fullt med butiker och restauranger. Världens alla hörn gör sig påminda här och dofterna sprids i den ljumma vinden. Mellanöstern, Japan och till och med ett svenskt café finns representerat.

Svenskt kafe i Singapore
Masjid Malabar
Kampong Glam

Wifi-puck och fel väg

Wifi-pucken i ryggsäcken håller mig uppkopplad och med Google Maps tar jag sikte på Marina Bay Sands. Och börjar så klart med att gå fel. Eller i alla fall en mäktig omväg, som jag lyckligtvis kommer på i tid och hinner avstyra.

Jag går förbi Raffles Hotel. Det är byggplank utanför och jag bryr mig inte om att ens undersöka varför. Att dricka en Singapore Sling står långt ner på min att-göra-lista. Jag blir blir mer sugen på att ducka, just för att den är så hajpad.

På det stora hela är det svårt att gå fel i Singapore. Det är välskyltat på de allra flesta ställen. Dessutom har jag bra lokalsinne och allra helst när jag pluggat kartan innan resan. Men i köpcentran är jag körd. Jag testar nog varenda utgång i Suntec City och Millenia Walk innan jag tillslut hittar ut.

Helix, Marina Bay Sands och downtown

Jag älskar häftig arkitektur och har en ganska stor fascination det där urbana med skyskrapor och skylines. Singapore är en väldigt bra plats för den sakens skull och enbart Marina Bay Sands är ett enastående vackert bygge. Lägg på gångbron The Helix, Art Science Museum och skyskraporna i downtown i samma blickfång.

Det var vad som möter mig när jag tillslut tråcklar mig ut ur köpcentrumen.

Art Science Museum
Helix, Singapore
Marina Bay Sands

Jag lyckas klampa in i ännu en mall och ännu flera våningar med butiker. Jag inser att jag måste påbörja dagens största och svåraste projekt. Att hitta något att äta. Det är ofta ett av mina värsta moment när jag reser själv. Inte så att jag känner mig ensam, att det är konstigt att äta solo. Utan bara det där enkla som blir så svårt. Att bara bestämma mig.

Tillslut. En norsk fjordlax med picklad lök, lite grönkål och ett glas vatten. Förmodligen inte billigast i stan men vid Marina Bay Sands kan jag inte förvänta mig något annat. Och något av Singapores berömda hawker center ligger inte heller här, så den upplevelsen får jag hålla på ett tag.

Oasen i stan – Gardens by the Bay

Nyladdad med energi går jag under och igenom trippelskyskraporna och ut i Singapores kanske mest kända oas. Gardens by the Bay ligger precis öster om, eller snarare bakom, Marina Bay Sands.

Gardens by the Bay är egentligen tre parker men det är Bay South som får merparten av all uppmärksamhet. Det här är som Flower Dome och Cloud Forest ligger och så klart även parkens Supertrees, som med sin säregna form reser sig ända upp till 50 meter. Det finns även sjöar och konstverk, utöver alla härliga promenadstråk som går kors och tvärs i grönskan.

I nästan tre timmar går jag runt och bara njuter. Av värmen. Av tystnaden. Av grönskan. Av en mugg kaffe. Jag slår mig ner på en parkbänk och bara tittar. Jag tar ett stråk längs en av sjöarna och ser Singapores berömda skyline i en annan vinkel. Det finns mycket att älska med stadsparker som dessa.

Marina Bay Sands
Gardens by the Bay
En mugg kaffe i Gardens by the Bay
Gardens by the Bay
Gardens by the Bay - panorama

Takbar och skymning från 57:e våningen

Eftermiddagen lider mot kväll och jag kommer plötsligt på att jag fått ett tips om en takbar. Högst upp i Marina Bay Sands. Det vore tjänstefel att inte åka upp, så jag löser ”inträdet” (man köper en vouver för SGD $22, som man sedan får handla för i baren) och tar hissen upp.

Alla förväntningar på vad jag kallar en riktig takbar infrias. Med råge. Jag glömmer till och med bort för en kort stund att jag faktiskt har en voucher att köpa något gott för. Istället står jag helt hänförd och njuter av en solnedgång som jag aldrig tidigare sett.

Bredvid mig på ena badar hotellets gäster i en av världens mest berömda infinitypooler. På andra sidan diggar folk den pumpande musiken och beställer drinkar. Själv står jag och tar in stunden. Den är magnifik. Och lite till.

Ininfitypoolen på Marina Bay Sands
CeLaVi - takbar i Singapore
Skymning i Singapore
Gardens by the bay på kvällen

Ensam i natten mot 30 000 steg

Jag tar efter ett par timmar hissen ner på markplan. Även om jag är själv så är jag inte själv. Det är ett myller av människor som precis avnjutit en vacker fontänshow och tankarna går inte helt osökt till motsvarigheten i Dubai.

Jag travar vidare mot höghusen i downtown för att få några andra infallsvinklar på trippelskrapan jag precis varit uppe i. Så här första kvällen kan inte låta bli att bara fascineras. Över att jag äntligen tagit mig till den här delen av världen. Att jag går runt och svettas i 30°C en februarikväll. Och att Singapore har bjudit på en fantastiskt första dag.

Tillbaka i Kampong Glam tar jag en kik på klockan och inser att det har varit en dag rik på promenader. Tunnelbanan har jag inte åkt en enda meter men fötterna har fått jobba i över 30.000 steg. Det kanske inte är så konstigt att jag då, någon timme senare, sjunker in i en betydligt bättre natts sömn än den första.

Singapore. Dag 1. Klart slut. Godnatt.

Singapore by night
30k steg
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

5 KOMMENTARER

  1. Fina bilder. Men psst det finns visst en hawker vid Marina Bay Sands, i the Shoppes shoppingcenter i nedersta våningen. Där åt jag min godaste maträtt under resan Beef char kway teow 🙂

    • Va? Jag var längst ner och åt på en restaurang där och visst, det var ju massa matställen på samma ställe men inget som påminde om hawker i typ Chinatown. Vad missade jag? 🙂

  2. Vilken utsikt, wow! Riktigt fina bilder också. Jag får sådan enorm lust att åka iväg på en resa ensam nu. Älskar också att gå vilse i en ny stad bara för att försöka få en uppfattning om hur staden är uppbyggd. Fast håller med om det där att måltiderna kan bli svåra just med beslutsångesten om VART jag ska gå och äta. Hur var priserna rent generellt i Singapore? Blir man ruinerad eller går det att hitta billig föda också?

    • Ja, det är något speciellt med att dra iväg själv så här. Vad gäller priserna generellt sett så ses de som ganska höga, på ett index från en av pengaväxlingssajterna så ligger stan på 122 (där Stockholm styr index från 100). Men, det går så klart att både bo och äta billigt. Jag åt en riktigt bra lunch i Chinatown exempelvis för typ 40 spänn. Och åt en tidig middag i Clarke Quay för 350… så stan blandar och ger. Men den är inte bara dyr, som många vill mena.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.