Kapselhotell i Singapore i fem nätter

Att Singapore kan vara en dyr stad att turista i är ingen hemlighet. En snabbsökning på diverse hotellsajter bekräftar dessutom den bilden. Men, sanningen är att det går att hitta billiga boenden om man är beredd att kompromissa lite. Jag testade att bo på kapselhotell i Singapore, något som blev betydligt bättre än jag tänkt.

Egentligen föredrar jag hotell och duckar för hostels och andra ställen med delade sovytor. Vandrarhem är inte min grej riktigt, i alla fall inte för fler nätter än en. Men att betala (tio)tusentals kronor för fem hotellnätter i Singapore kändes inte särskilt värt eftersom jag ändå inte spenderar så mycket tid på rummet.

Det blev alltså dags att kliva ut ur komfortzonen. Innan jag bokade mitt kapselhotell i Singapore körde jag en runda på Youtube för att känna på konceptet (hej trygghetsnarkoman!).

Jag snubblade ganska tidigt över Cube Boutique Capsule Hotel i området Kampong Glam och det var också det som jag tillslut bokade. Bara i de här kvarteren fanns det ytterligare tre likadana ställen, det finns alltså gott om kapselhotell i Singapore!

Kapselhotell i Singapore

Kaspelhotell i Singapore – så fungerar det

Kapselhotell är som ett hostel, där man sover flera personer i ett större rum. Kapseln är den enda privata ytan du har, om du inte låser in dig på den delade toaletten eller duschen vill säga. Kapslarna varierar i storlek och på Cube Boutique Capsule Hotel finns det både enkel- och duo-kapslar att välja på. Det är alltså inte enbart för ensamresenären.

I själva kapseln möttes jag av en handduk, en vattenflaska samt tandborste. Här fanns också en enkel klädhängare och en galge.

Sängplatsen

Själva kapseln

Rent praktiskt då. Det fanns ett nedfällbart skrivbord, som också hyste två strömuttag och fyra USB-portar. Här behövdes inte heller någon strömadapter, vilket så klart är ett plus i kanten. En spegel och läslampa fanns också, precis som ett litet säkerhetsskåp.

Jag hade en enkelsäng och fick en kapsel på andra etaget. Det innebar alltså klättring upp och ner från sängen. Kanske inte optimalt men det fungerade.

För att stänga till sin kapsel så drar man ner en rullgardin. Inte särskilt ljudisolerat men på det här stället upplevde jag god respekt mellan gästerna. Jag stördes inte nämnvärt av de andra, möjligtvis på morgonen när folk började röra på sig. Å andra sidan kanske de vaknade till när jag gick och la mig vid 2-tiden på nätterna…

Ett tips jag fick var att inte dra ner rullgardinen helt utan låta en decimeter eller två vara öppet, för att få lite luftcirkulation.

Sovplatsen på mitt kapselhotell i Singapore
Skrivbordsytan i kapseln

Väskförvaring och skåp

Varje gäst har ett eget skåp för väskförvaring. Har man en kapsel på nedre plan så är skåpet direkt under sängen. För oss på andra våningen var skåpen belägna vid rummets entré.

Det fanns också skoförvaring och man förväntades ta av sig skorna innan själva sovrummet. En bra idé. Alla ens skåp låses sedan med samma nyckelkort som man använder för dörrar.

Förvaringsskåp för väskor

Frukost och service

Frukost ingick men det är ingen större buffé vi pratar om. Toast, lite pålägg, ägg, cornflakes samt kaffe och te. För min del spelar utbudet faktiskt mindre roll, jag äter det mesta och blev mätt även här.

Sängkläderna byttes inte alls under mina fem nätter och handduk fick jag fråga efter om jag kände att jag behövde byta. De delade faciliteterna som toalett och dusch var okej städade, men inte mer.

Frukostmatsalen på kapselhotell i Singapore
Frukostmatsalen på kapselhotell i Singapore

Ett prisvärt kapselhotell i Singapore

1800:- för fem nätter betalade jag och det var ju som sagt priset som jag fastnade mest för. Ja, även konceptet som sådant kändes så klart spännande och lite utanför min komfortzon. Så här i efterhand är jag ännu mer övertygad om att det var ett bra och prisvärt alternativ. Superläge dessutom!

Kan jag bo på kapselhotell igen? Absolut!

Den här ”kejdan” (Cube Hotels) har ytterligare ett kapselhotell i Singapore, beläget i Chinatown. Av bilder att döma ser det lite mer påkostat ut men det kostade också nästan det dubbla när jag kollade.

Kampong Glam – äldst i stan

Rakt utanför dörren klev jag ut i Kampong Glam, som är Singapores äldsta stadskvarter. Det ligger ungefär 2,5 kilometer nordost om downtown. Här trängs hippa barer och caféer, små butiker som säljer kringskrams och restauranger från världens alla hörn. Till och med ett svenskt café finns i kvarteren.

Landmärket är ändå Masjid Sultan, moskén som reser sig högst i kvarteren. Jag var aldrig inne själv men den var verkligen vacker att beskåda utifrån!

Det sjuder verkligen av liv här, så väl på förmiddagen som på kvällarna. Det var minst lika mycket folk när jag kom ut från hotellet vid 11-tiden på förmiddagen som när jag kom tillbaka vid 23-tiden på kvällarna. Härligt myller och dofter från restaurangernas alla kök. Fantastisk mix!

Kampong Glam
En av många butiker i Kampong Glam

Hitta till Kampong Glam

Närmaste tunnelbanestation är Bugis och därifrån är det fem-tio minuters promenad. Stationen ligger längs den East West line (den gröna linjen) och den går dessutom raka vägen ut till Changi Airport. En enkelresa till/från flygplatsen kostar 2,50 Singapore-dollar (cirka 17 SEK).

Fem nätter på kapselhotell i Singapore blev alltså mer lyckat än jag trodde från början. Ett bra sätt om man vill träffa folk också, även om jag själv inte har det som huvudfokus när jag reser på egen hand.

Har jag någon läsare som bott på kapselhotell någon gång? Berätta gärna!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

12 KOMMENTARER

  1. Ja! Kapselhotell skulle jag vilja testa. Eller kanske ha testat. För just när man ligger där i sin lilla ”likkista” kanske man ångrar sig lite och längtar efter ett riktigt hotellrum med privat toa? Men cool grej att göra. Eller ja gjort?

    • Jag som ändå gillar egentid var inte nämnvärt störd av att inte få mer privat utrymme än ”boxen” jag sov i. I förhållande till vad jag betalade kan jag tänka mig att köra på det här igen. Det som kanske var lite ”påfrestande” var ju att man var tvungen att vara supertyst om man gick och la sig efter 23-tiden. Och då var jag knappt hemma från äventyren på stan…

  2. Så himla smart koncept. Skulle nog inte ha några problem med att sova sådär trångt, men däremot lät det värre med toalett och dusch. Folk tenderar ju att bli grisar när de besöker toaletter som inte är deras egna (eller så är de likadana hemma vad vet jag). Men om de utökar med en rumstyp Kapsel Deluxe som har egen toalett (räcker med en tågtoalett) så står jag först i kön!

    • Ja, framåt 11 när jag gjorde mig klar för utgång var det väl inte helfräscht. När jag tog nattduschen vid 01 var det däremot betydligt bättre. Det fanns ju deluxe-rum men tror inte att de hade egen toalett dock. 🙂

  3. Då är Singapore bokad i februari! Tror knappast det blir kapselhotell för mig, men var du nöjd med området Kampong Glam? Finns det annat område du skulle rekommendera i stället? Utan att ha kollat upp detaljerna så tänker jag att vi vill göra ungefär samma som du gjorde. Minus bungyjump då.

    • Ja, jag tycker att det var ett bra område att bo i. Tycker väl att det var/är lite för mycket restauranginkastare just på gatan där mitt kapselhotell låg men det är ändå ganska centralt och bara en kort bit till tunnelbanestationen Bugis (som går direkt till Changi).

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.