Osprey Katari 3 – löparryggsäck som är bättre på annat

Att ha en ryggsäck på dagsturen är ju en självklarhet, både för vätska och andra förnödenheter som mat och extraplagg. Det är dock inte lika självklart på träningsrundan och där har jag hittills nöjt mig med ett midjebälte med plats för ett par små flaskor. De blir dock inte alltid särskilt sköna då de har en förmåga att skumpa runt på midjan. För ett tag sedan fick jag så ett pressutskick från Osprey och aktivitetsryggan Katari 3.

Katari-serien finns i tre olika varianter och storlekar, 7, 3 och 1.5. Väskorna har plats för vätskesystem och i det här paketet följde det med en behållare på 2,5 liter. Man placerar blåsan i väskan och fäster den med ett enkelt spänne.

Slangen går sedan upp ur väskan och fästs på ett smart sätt med magnet på bröstremmen. Då sitter den alltid på rätt plats och är lättåtkomlig. Det uppskattade jag redan när jag testade Ospray Hikelite 18 förra året, som har samma typ av system.

På sidorna av väskan finns det fack där man kan placera flaskor (om nu 2,5 liter vätska inte skulle räcka) eller annat. I övrigt rymmer dock väskan inte nämnvärt mycket mer.

På ryggen sitter Katari 3 som ett smäck. Slimmad men samtidigt med ett behagligt avstånd mellan rygg och väska, med sin ventilationskanal. Är man ute och promenerar märker jag knappt av den. So far, so good.

Katari 3 under löprundan

Katari 3 på löprundan
Katari 3 på löprundan

Jag tänkte att jag skulle maxa väskans förmåga, så jag lassade vätskeblåsan full. 2,5 liter och så upp på ryggen. Den är väldigt slimmad och sitter med, full packning, som ett smäck. Det kan ni om inte annat se på bilderna ovan.

Sedan stack jag ut på löppasset.

Och kom 74 meter. Sedan hade jag fått nog av skumpandet på ryggen. Det finns nämligen ett ganska stort problem med Katari 3 – den saknar ett midjeband. Att den missen skulle ha sådan vital påverkan trodde jag inte förrän jag faktiskt kom utanför dörren.

Spontant väldigt trist. För, även om jag inte actionspringer om jag ska ut på rundor där jag behöver mycket vätska så kommer den här att skumpa runt även i lugnare löptempo.

Men, den är bra på annat!

Katari 3 under vinteraktiviteter

När det kommer till vinteraktiviteter i Östersund är jag ingen jätteflitig åkare av vare sig längdskidor eller långfärdsskridskor (tyvärr). Jag ville ändå få väskan testad även där så jag skickade ut min kollega Björn med fotograf-Fredrik både i längdskidspåret och på Storsjöns is och långfärdsskridskor (som bilderna visar).

Katari 3 - outdoor
Foto: Björn B

Vad gäller skidåkning menar Björn att Katari 3 ligger förvånansvärt bra på ryggen i alla stilarter på klassiskt (saxning, diagonal, stakning med frånskjut och stakning). Lugn diagonal åkning fungerade bäst och så länge skidorna inte släpper (vid bakhalt). På fristil/skateskidåkning ligger säcken lika bra som på långfärdsskridskor.

När rörelserna är stadiga sitter den fast men det känns hela tiden att midjan är lös. Med andra ord, samma dilemma som vid löpningen, även om det är mindre påtagligt vid skidåkning.

Ett annat problem med skidor och skridskor är kylan. Björn menar att det krävs en isolering på vattenslangen för att inte munstycket fryser ihop. Det är något som jag själv inte har reflekterat över men det ligger så klart en sanning i det.

Det är också lite trixigt att hantera spännena med handskar och att nå säkerhetsfacket i toppen där en lägger nycklar och pengar. Men, det finns alltså ett toppfack, nog så viktigt om en ska ut på äventyr som de här.

Katari 3 - outdoor
Foto: Fredrik L
Björn med Katari 3 på ryggen
Foto: Fredrik L

Allt som allt – en väska för träningsrundan?

Katari 3 är en väska för den kortare turen, så länge man inte behöver packa ner massa extra kläder. Att ta en långpromenad med väskan är inte heller några problem, även om det är väldigt ambitiöst att dra på sig en väska med 2,5 liter vätska på ryggen för att promenera.

Ska man på en dagstur, där man är säker på väderförhållandena, så är det här också ett bra alternativ. Visst, även det är en ganska lyxig sak för lyxigt för ändamålet.

För löpning tänker jag dock mena att den inte motsvarar mina förväntningar och jag tror att det sitter i det berömda midjebältet. Varför man avstått det på den här versionen är och förblir ett smärre mysterium. Av vad jag förstått så finns det dock på Katari 7-modellen.

För vinteraktiviteter rekommenderas någon typ av isolering men rent fysiskt sitter den alltså bra under sådana här turer. Det kanske är så att jag måste bli bättre på att dra ut på skidturer och skridskor. Jag menar, jag lever ju mitt i himmelriket för den saken.

Tack till Björn och Fredrik för bilder och engagemang, som trotsade strålande solsken och några minusgrader för en tur på Storsjöns is! Ni såg inte ut att ha allt för tråkigt, medan jag själv gick ner i en källare på gymmet och tränade inomhus…

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.