Man ska leva rätt & riktigt – hur fan gör man?

Jag vet inte hur jag ska börja med det här. För hur jag än börjar och slutar så kommer det att bli fel. Och blir det inte fel så är det någon som kommer skita fram en synpunkt som tillslut landar i ett stort enda fel. Så jag tar det väl därifrån.

Det här kommer att bli fel.

Vi peppras dagligen med hur fel vi lever. Jorden står inte ut med de fotspår vi lämnar och den framtid vi står inför är inte mörk. Den är kolsvart. Vi har X antal år på oss att rädda världen, där X är en variabel siffra beroende på vem du frågar.

Veganism, självhushåll, rälsbunden kollektivtrafik och elbilar är lösningarna som ska rädda oss från ondo. Klimattalibaner och godhetsknarkare för något sorts heligt krig sinsemellan för att överträffa varandras domedagsprofetior, samtidigt som de bygger sina samhällen på skamkultur och angiveri.

Flyger man så jävlar. Äter man kött är man både mördare och klimatrövhål. Kör man dieselbil så… ja, nej. Det ska vi inte ens gå in på. Utsläppen räknas i ton och man kommer inte undan med något alls, oavsett vad man tar sig till.

Det är bättre att äta grönsaksimport från Argentina än det lokalproducerade nötköttet från granngården. Det är bättre att köra elbil och ha ett fossilfritt kvarter, men att bilen producerats med fossila energikällor är det få som pratar om. De hållbara argumenten avlöser varandra som ni märker. Eller kanske mer ”hållbara”.

Veggoburgare på Ölrepubliken
Lugna er för fan, det är en veggoburgare! Säkert med ingredienser från Holland, Malaysia och Spanien.

I (rese)bloggsfären är samtalen kring klimatavtrycken naturligtvis väldigt frekvent förekommande. Många har börjat ställa om. En del har valt att helt stanna på marken och väljer istället tåg och markbunden kollektivtrafik framför flyget.

Inget ont i det. Jag önskar ju bara att det hade kunnat stanna där. Faktum är att inte ens tågförespråkarna går fria. Då är det nämligen tågskryt! Man baxnar för mindre.

Så. Vän av ordning undrar jag naturligtvis – hur många gånger ska jag behöva vrida ut och in på mig själv för att eventuellt passa in i mallen som den perfekte klimatmedborgaren? Går det ens? Eller har vi tagit oss an den nivån att det är helt jävla omöjligt att uppfylla den osannolika kravlistan för att kunna klassas som en lämplig medborgare på den här planeten?

Just nu verkar det ju inte spela någon som helst roll hur man bär sig åt. Alltid är det något som är fel.

 • Försöker man inte alls så får man äta bajsmackan.
 • Försöker man så gott man kan så är det inte tillräckligt.
 • Gör man rätt så är det skryt.

Den ekvationen alltså. Tro fan att folk mår dåligt med det klimatet runt sig. Och den stora frågan kvarstår fortfarande. Jag vill leva rätt och riktigt.

Men hur fan gör jag?

Utsikt från tåget
Får det lov att vara lite tågskryt?
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

13 KOMMENTARER

  • Ja, bra att Clara reagerar och framförallt med sin stora publik. Men, det känns också lite som att hon biktar sig. Jag får känslan av att hon själv försöker tona ner hela debatten för att lite rädda sig själv (som hon också skriver i inlägget). I ett poddavsnitt från i höstas (Att resa podden, avsnitt 069 från 1 oktober 2018) går hon väldigt hårt åt flyget också och skönmålar tåget som det bästa som finns. Då hade hon i och för sig precis gjort ett samarbete med ett företag i tågbranschen, så det sammanträffandet kanske inte var så konstigt ändå.

 1. Så sant – så sjukt svårt att inte trampa någon på tårna kring det här just nu. Det kommer att blåsa över – men det viktigaste måste ju vara att man själv känner att man är nöjd med det man gör, sen att ge sig in i diskussioner med andra om vad man borde göra är dömt att misslyckas. Om alla gör det de kan (och att regeringar, miljardkoncerner och såna tar sitt ansvar!) så blir det nog bra i slutändan!

  • Är inte det också ganska tråkigt, att det kommer att blåsa över? Trender har ju en förmåga att göra det och nästa år är det något annat som är skambelagt.

 2. Jag kör dieselbil! Vi har en stor dieseltraktor och två små dieseltraktorer! Då vi sysslar med jordbruk på våran gård, så producerar vi både mjölk och KÖTT. Törs jag skriva mer nu? Klart som fan att jag törs det! Vi har frysen full med nötkött, som har vuxit upp hos oss, åkt tio mil till slakteriet i Hammerdal och sedan har vi åkt dit och hämtat hem halva kvigan. Jag äter hellre en svensk köttbit än en Falafel från gud vet var. Den e så absurd den här debatten. Om alla människor tänker till lite och gör ett val, spelar ingen roll om det är i mataffären eller vad än gäller, så kommer vi långt. Början måste ske genom att fundera över vad just mina val i vardagen betyder. Sköt dig själv och skit i andra, med andra ord.

  • Absurd är bara förnamnet och jag tycker att du är spot on. Som sagt, om alla tänker till och gör smarta vardagliga val så kommer vi väldigt långt. Helt utan att skambelägga grannen för att de inte har köpt elcykel.

 3. Du ska göra som du själv vill! Det som skulle krävas är att världen tar ett gemensamt grepp och det kommer inte att ske..so do as y please and be happy

 4. Nu ska jag skriva en kommentar som jag inte vet riktigt om du kommer att förstå vad jag menar. Du bor i Östersund men du umgås eller pratar för mycket med ”storstadspersoner” eller läser för mycket sånt som är skrivet av de som gör allt ”rätt”. Jag vet inte riktigt hur jag tänkte heller nu när jag skrev det här. Men visst är det mest ett storstadsfenomen allt det där om vad som är rätt? Hur som helst, kom till Grekland så får du äta kött när du vill (utom under fastan 40 dagar före påsk) och om du bor o jobbar här har du i varje fall inte råd att flyga iväg någonstans när som helst. Jag har inte ens velat prata om ”flygskam” här för när de förstår hur stort det är i Skandinavien (eller Sverige?) kommer de att bli galna. Är det inte ekonomisk kris, oroligheter inför val så är det 30 graders värme i Norden som gör att turismen blir påverkad. Om det kommer en dag när ingen vågar flyga (till Grekland) vet jag då inte hur de (vi) ska kunna försörja oss här. Men vi kan ju exportera tomater och apelsiner som får flyga till Sverige istället då.

  • Jag tror att jag förstår vad du menar. 🙂 Det kan vara så att jag ”på min kant” också väljer att ta in viss information men visst, jag har en hel del storstadsbor i mitt flöde och i mina vänkretsar. Jag tycker det är tråkigt när folk är så fullständigt ensida i sina debatter, nästan oavsett vad det gäller. Många är så instängda i sina filterbubblor att de inte ser vad som händer utanför. Miljö och klimat är mer än att byta en flygresa till tåg. Trist bara att folk går på de enkla rubrikerna och inte väljer att göra sin egen research. Det hade alla vunnit på.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.