Det är ett av världens mest omtalade slott. Disney sägs ha haft det som inspirationskälla. Bilderna när man googlar visar något helt makalöst som sonika bara måste ses. För vår del låg det längs rutten från Münchens flygplats och in i Österrike. Äntligen skulle Neuschwanstein få uppenbara sig framför oss.

Det var bara en liten detalj. Vädret. Ni vet, +4°C, regnet som kom och gick och den bitande svinkalla blåsten. Ja, plus det faktum att slottet hann stänga innan vi kom fram.

Annars hade det säkert varit en fantastisk upplevelse. Jag tvivlar inte en sekund. Det där med att resa off-season har sin fördelar. Och baksidor. Det är ju faktiskt inte så konstigt att folk inte direkt trängs här en gråmulen dag i mars.

Neuschwanstein i mars

Så. Utan en entrébiljett. Utan omgivande grönskande skogar och massiva alper som backdrop. Utan en drönare för att ta sagolika flygbilder. Utan riktiga kläder för att ta en promenad upp.

Jag ger er ändå Neuschwanstein. En svinkall marseftermiddag med regnet och blåsten piskandes i ansiktet. Ett stängt slott strax innan mörkrets infall. Från en väg nedanför denna magnifika byggnadsskapelse.

Och jag tänker att Neuschwanstein kunde ha varit en betydligt bättre upplevelse. Så klart. Frågan är om spektaklet är värt att åka tillbaka till. Pissigt väder och ensamma i mars eller strålande sommargrönska i juli med tiotusen kinesiska turister?

Alltså, jag vet inte.

Neuschwanstein, på gränsen till Österrike
Neuschwanstein, i Tyskland
Neuschwanstein

10 KOMMENTARER

  1. Åh väder alltså! Man önskar ju att man kunde styra över det med en app, typ. Jag råkade också ut för regn och några få plusgrader när jag besökte Neuschwanstein i mitten av maj. Men fick några korta solglimtar emellanåt.
    Ni slapp i alla fall den gigantiska byggställningen runt det högsta tornet, och står det mellan den och dåligt väder så vet jag inte vad som är värst!

  2. Vissa sevärdheter räcker det att se en gång, oavsett väder. Och så håller jag med om att det är lite pest eller kolera att välja mellan skitväder eller ett överflöd av turister. Båda scenarierna förstår upplevelsen, helt klart.
    Ett vackert slott är det i alla fall!

  3. Ingen idé att åka tillbaka på sommaren – tror du fick en väldigt bra upplevelse nu. Att gå in i själva slottet var inte så mycket att ha, betydligt finare från utsidan. Vi köpte biljetter, det var 36 grader varmt & strålande sol och vi hade motorcykelkläder på oss. Kön till bussen upp var alldeles för lång, fick en arg tysk på oss för att vi försökte smita lite före i kön, vi hade alldeles för lite tid och fick halvspringa upp i 20 minuter för den branta backen…jag fick inte heller bästa upplevelsen direkt! Men slottet är fortfarande sjukt fint! 😀

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här