Neuschwanstein och det som kunde ha varit

Det är ett av världens mest omtalade slott. Disney sägs ha haft det som inspirationskälla. Bilderna när man googlar visar något helt makalöst som sonika bara måste ses. För vår del låg det längs rutten från Münchens flygplats och in i Österrike. Äntligen skulle Neuschwanstein få uppenbara sig framför oss.

Det var bara en liten detalj. Vädret. Ni vet, +4°C, regnet som kom och gick och den bitande svinkalla blåsten. Ja, plus det faktum att slottet hann stänga innan vi kom fram.

Annars hade det säkert varit en fantastisk upplevelse. Jag tvivlar inte en sekund. Det där med att resa off-season har sin fördelar. Och baksidor. Det är ju faktiskt inte så konstigt att folk inte direkt trängs här en gråmulen dag i mars.

Neuschwanstein i mars

Så. Utan en entrébiljett. Utan omgivande grönskande skogar och massiva alper som backdrop. Utan en drönare för att ta sagolika flygbilder. Utan riktiga kläder för att ta en promenad upp.

Jag ger er ändå Neuschwanstein. En svinkall marseftermiddag med regnet och blåsten piskandes i ansiktet. Ett stängt slott strax innan mörkrets infall. Från en väg nedanför denna magnifika byggnadsskapelse.

Och jag tänker att Neuschwanstein kunde ha varit en betydligt bättre upplevelse. Så klart. Frågan är om spektaklet är värt att åka tillbaka till. Pissigt väder och ensamma i mars eller strålande sommargrönska i juli med tiotusen kinesiska turister?

Alltså, jag vet inte.

Neuschwanstein, på gränsen till Österrike
Neuschwanstein, i Tyskland
Neuschwanstein
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

10 KOMMENTARER

  1. Åh väder alltså! Man önskar ju att man kunde styra över det med en app, typ. Jag råkade också ut för regn och några få plusgrader när jag besökte Neuschwanstein i mitten av maj. Men fick några korta solglimtar emellanåt.
    Ni slapp i alla fall den gigantiska byggställningen runt det högsta tornet, och står det mellan den och dåligt väder så vet jag inte vad som är värst!

    • Då föredrar jag faktiskt dåligt väder. Jag trodde att det skulle vara byggnadsställningar runt om eftersom jag sett det på Insta bara kort tid innan. De slapp vi, det finns nog inget tråkigare än det. Väder är ju alltid väder och det finns charm med de flesta varianter. 🙂

  2. Vissa sevärdheter räcker det att se en gång, oavsett väder. Och så håller jag med om att det är lite pest eller kolera att välja mellan skitväder eller ett överflöd av turister. Båda scenarierna förstår upplevelsen, helt klart.
    Ett vackert slott är det i alla fall!

  3. Åh, hit drömmer jag om att åka! Men jag skulle såklart hellre vilja ha sol och en blå himmel när jag åker dit. 🙂 Trots det tycker jag att det ser väldigt fint ut även i gråmulet väder.

  4. Ingen idé att åka tillbaka på sommaren – tror du fick en väldigt bra upplevelse nu. Att gå in i själva slottet var inte så mycket att ha, betydligt finare från utsidan. Vi köpte biljetter, det var 36 grader varmt & strålande sol och vi hade motorcykelkläder på oss. Kön till bussen upp var alldeles för lång, fick en arg tysk på oss för att vi försökte smita lite före i kön, vi hade alldeles för lite tid och fick halvspringa upp i 20 minuter för den branta backen…jag fick inte heller bästa upplevelsen direkt! Men slottet är fortfarande sjukt fint! 😀

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.