Rothenburg ob der Tauber är alltid värt ett besök

Förmodligen har ni nog sett foton eller avbildningar av stan utan att veta om det. Eller så har ni redan varit där. Gått på ringmuren, ätit Schneball och kryssat bland sneda hus i trånga gränder. Om inte, så ska ni göra det.

Nästan mittemellan Frankfurt och München ligger Rothenburg ob der Tauber, med anor från 900-talet. Och har man vägarna förbi är det absolut värt ett stopp, om än så bara för en lunch och en stadsvandring på egen hand.

Det är givetvis den gamla delen av stan som är mest värd ett besök. Från motorvägen (7:an drar förbi alldeles utanför) handlar det bara om en kort avstickare. Sedan ställer man sig på någon av parkeringsplatserna precis utanför ringmuren och gör gamla stan genom en promenad.

Innanför Ringmuren

Sneda husväggar, gamla korsvirkeshus, ringmuren och så kyrktornen som sticker upp lite här och var. Plus en åretruntöppen julbutik i Käthe Wohlfahrt. Ja, innanför ringmuren känns Rothenburg verkligen som en sagostad.

Och faktiskt, stan har figurerat både i en Disneyklassiker och ett datorspel. Minst. Till filmen Pinocchio hämtades till exempel mycket inspiration härifrån och har ni spelat det gamla datorspelet Monkey Island så har ni redan sett Plönlein.

En klassisk Schneball

Det drog kyliga marsvindar över stan den här söndagsförmiddagen och vi ramlade ganska snart in på ett kafé för att värma oss. Är en i Rothenburg så ska så klart Schneball, stans specialtet, testas (igen, jag åt min första 1990). En typ av deg som man ringlat runt en sked, följt av att den friterats tills dess att den fått sin gyllenbruna färg. Originalet ”kryddas” sedan med florsocker.

Givetvis finns det varianter på Schneball, framför det kanske lite smaklösa originalet. Jag tog just originalet medan Maria gick en variant med nougat och ett täcke mjölkchoklad.

Vandring på muren

Efter en stunds strosande på kullerstensgatorna gick vi upp på muren och påbörjade vandringen tillbaka till parkeringsplatsen på andra sidan stan. Det är inte alla städer som erbjuder de här vyerna. Murpromenaden i Rothenburg handlar om slingriga trånga passager med utsikt över bakgårdarna som kanske inte alltid är städade. Bortanför stan ser man det böljande landskapet i Tauberdalen.

Därför är Rothenburg värt ett stopp

Det finns mängder av pittoreska småstäder i Tyskland, garanterat fler som har färre turister än vad Rothenburg har. Men har man vägarna förbi, kanske allra helst under långsäsong som det här, så är det självklart värt ett stopp.

Det är en mysig stadskärna som erbjuder en härlig atmosfär att vandra runt i några timmar. Ett rimligt lunchställe längs Autobahn. En historielektion i en stad som gått igenom mycket elände genom åren. Allt från 30-åriga kriget till Andra världskriget, då staden bombades sönder i en flygräd mot krigsslutet.

Och gillar man inte originalvarianten av Schneball finns det tio andra att välja på. De säljs dessutom lite här och var. Men den ska testas. Det hör till.

Fler som varit i Rothenburg?

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

6 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.