Krigsminnen från Bastogne

Belgien är på många sätt ett fantastiskt land. Vackert, mysiga byar och städer och en fantastisk mångfald. Men, så hyser det också en hel del fasansfull historia och har varit en brännhet punkt i två världskrig de drygt hundra senaste åren. Mina två senaste besök i landet har präglats av just dessa krig.

Sommaren 2017 gick jag en heldag i spåren av Första Världskriget, som var både fascinerande och skrämmande. Nu i mars så tog jag så chansen att åka förbi Bastogne War Museum när jag ändå var i närheten. Det var ett mycket klokt beslut, skulle det visa sig.

Bastogne War Museum

Den blodiga Ardenneroffensiven

Bastogne blev känt under Andra Världskriget, i den tyska Ardenneroffensiven från mitten av december 1944 till slutet av januari 1945. Stan, dit 101st Airborne Division hade nått, omringades av tyskarna den 21 december 1944.

De allierade i Bastogne försvarade sig själva och stan och tack vare general Pattons 3:e armés ankomst den 26 december lyckades de genom hårda strider pressa tillbaka tyskarna som gick på reträtt den 25 januari.

Hela Ardenneroffensiven ses som en av av de blodigaste i amerikansk militärhistoria. Nästan 90.000 amerikanska soldader dödades, sårades, försvann eller tillfångatogs under offensiven. Tyskarnas motsvarande siffror ligger mellan 63.000-98.000 soldater.

En av muséets alla kartor
Soldatmodeller från andra världskriget

Muséet – modernt och uppslukande

Bastogne War Museum öppnade i mars 2014 och har formen av ett pentagram, likt stjärnorna i den amerikanska flaggan. Det är också en del av Liberation Route Europe, vilket är en sträcka som följer de allierades väg genom frigörandet av Europa under kriget. Längs sträckan finns museum och minnesplatser av olika slag.

När man köpt inträde får man en ljudguide som tar besökaren genom hela utställningen. Det är en berättelse som berör fyra olika karaktärer, två soldater på varsin sida om kriget samt två civila i stan. Berättelserna knyts ihop och jag tycker att det håller hela vägen igenom. Väldigt välgjorda livsöden som varvas med fakta om allt som hör krigsminnen till.

Utställningen tar upp kriget som helhet, både start och slut men har givetvis sitt största fokus på Ardenneroffensiven och de hemskheter som utspelade sig i och kring Bastogne. Rekommenderad tid är två timmar, vi var där inne i tre timmar. Och hade kunnat vara där en timme till utan större problem.

I anslutning till muséet finns dels en affär där man kan köpa böcker, muggar, kläder och annat som har med krigsminnen från Bastogne att göra. Lite makabert att göra sådan kommers av det kan jag tycka, samtidigt som jag själv köpte en belgisk Airborne-öl (”war beer”). Här finns också ett café där man kan köpa sig något att äta och dricka.

Bastogne vägskylt
Uppgrävda vapen från andra världskriget

Bastogne som TV-serie och datorspel

Kanske låter 101st Airborne Division bekant? Inte så konstigt, du har förmodligen sett TV-serien Band of Brothers. Om inte så rekommenderar jag dig verkligen att göra det. Där återspeglas också striderna kring Bastogne och Foy.

Har du spelat dator- eller TV-spel är Bastogne också kanske bekant, minns du Medal of Honor: European Assault? Där är kartan Meet me in Bastogne med.

Mémorial du Mardasson

Precis bredvid muséet står monumentet Mémorial du Mardasson, påbörjat strax efter kriget och invigt 1960. Precis som muséet har det formen av en femuddig stjärna. De amerikanska delstaterna är inristade, precis som de viktigaste förbanden som kämpade i slaget och som blir som ett minnesmärke över alla de soldater som dödades och sårades under december till januari.

Memorial du Mardasson
Memorial du Mardasson
Memorial du Mardasson

Lämnar ingen oberörd

Som vanligt blir jag berörd över platser som de här, över historien som ”vi” gått igenom och allt som har hänt i området. Jag fascineras av krigshistorien, samtidigt som jag har svårt att ta in att det faktiskt var ett fullskaligt krig som jag inte tror att någon idag levande kan föreställa sig.

Muséet bjöd på en fantastisk upplevelse. Ja, om man nu kan kalla det så men ni förstår nog vad jag menar. Jag har genom åren plöjt en hel del WW2-material och det här gjorde mig inte mindre fascinerad. Men, jag tar nog och börjar med att se om Band of Brothers. För sjunde gången, eller vad det nu blir.

Läs mer!
Bastogne War Museum, Liberation Route och hitta hit med Google Maps.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.