Vårvinter och Österrikes magiska alpvägar

Att somna i något som mer liknar oktober än mitten på mars och sedan vakna upp i den totala kontrasten. Det är ändå ganska fint. Efter en gråmulen fredag och Neuschwanstein fick vi en frukostkaffe till klarblå himmel på vårt lilla pensionat Elmerhof i Elmen. Och frukosten som vi kom ner till var till oss. Ingen annan.

De enda andra som övernattat hade redan lämnat och de två kvarvarande kokta äggen var räknade till oss. Precis som resten av den härliga frukostbuffén som dukats upp. I all sin enkelhet. I all sin lyxighet. På samma gång.

Dagens mål, att upptäcka slingrande alpvägar och vårvinter i Österrike, hade vi sedan tidigare skissat på och vi bestämde oss för att köra vidare på det. Vädret var onekligen på vår sida.

Elmen i Österrike
Balkongutsikt från Pension Elmerhof i österrikiska Elmen

Och vilken valuta för pengarna vi fick. By för by körde vi förbi och allt högre upp i bergen kom vi. Snötäcket blev allt tjockare och naturen mer och mer dramatisk för varje kilometer vi körde. Skidorter som i alla fall jag aldrig hört talas om såg otroligt inbjudande ut. Warth-Schröcken, någon? Inte? Nej, samma här.

Egentligen ville vi bara kasta oss ut ur bilen, svida om till skidkläderna vi inte hade med oss, klicka pjäxorna på skidorna och susa ut i backarna. Och sitta på en alptopp med en mugg kaffe och blicka ut över spetsiga snöklädda bergstoppar.

En roadtrip är en roadtrip. Från förar- och passagerarsätet får man se en hel del trots allt. Och kaffet fick vi tillslut när vi stannade i Faschina och drack en kopp till vyerna av alplandskap och vårvinterväder.

Alpvägarna i Österrike
Den lilla byn Schröcken
Fotogeniska alper i Österrike
En kaffe i Faschina
Kaffebreak i Faschina

De högsta passagerna var därmed passerade och färden mot dagens sena lunch i Vaduz fortsatte. Nere i Thüringen, när serpentinvägarna var avverkade, var det mer vår än vinter. Gröna gräsmattor, snöfria landskap men fortfarande med en omgivning beståendes av vita bergstoppar.

Att köra småvägar är ett bra val även om det inte går särskilt fort. De nio milen mellan Elmen och Thüringen tog oss drygt fyra timmar. Inklusive foto- och kaffestopp. Inklusive massa höjdmeter upp och ner. Så otroligt värt när man tittar tillbaka på det som vägarna bjöd på.

Österrike är bra fint och nu är jag helt galet sugen på att uppleva alperna på sommaren. Cykla, vandra, klättra, testa rafting och bara få vistas i härliga alpmiljöer. Har ni bra tips på ställen i Österrike så lämna gärna en kommentar (och länk om det finns) här nere.

Våren i Thüringen

Tips inför roadtrip i Österrike

  • Håll koll på Google Maps längs vägen! Den är uppdaterad med trafikläge och avstängningar. Vi fick lägga om rutten då en av våra tänkta vägar var stängd.
  • Tanka bilen innan. Det duggar inte tätt med mackar för att fylla på bränslet.
  • Dubbdäck är förbjudet i Österrike. Vid vinterväglag mellan 1 november till 15 april ska dubbfria vinterdäck användas på personbilar under 3,5 ton.
  • Mobiltelefon får en prata i om handsfree används.
  • Det måste finnas en reflexväst i bilen och den ska användas när man kliver ur på motor- och landsvägar.

Källa och läs mer: Austria.info

3 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.