Testat: Al Mourjan Business Lounge i Doha

Det finns lounger. Och så finns det lounger. När jag reste hem från Singapore flög jag med Qatar Airways via Doha. Eftersom jag flög businessclass så hade jag så klart tillgång till en av loungerna på Hamad International Airport. Jag har varit i ett antal lounger men Al Mourjan Business Lounge spelar i en helt egen division, i alla fall när det kommer till businessclass-upplevelser.

På Singapore-hemresan tog jag en övernattning i Doha och kom därför till flygplatsen i Doha några timmar innan min avgång mot Stockholm. På Hamad har man som business och first-resenär en egen incheckningshall och säkerhetskontroll. Därifrån kom jag sedan till Duty Free Plaza där den sju meter höga nallebjörnen Lamp Bear huserar.

Ett stenkast därifrån går sedan rulltrappan upp till Al Mourjan Business Lounge. Här blev mitt boardingkort scannat innan jag åkte upp och gjorde entré i vad som kom att bli det bästa loungebesöket jag någonsin gjort.

Nallebjörnen i Doha
Hamad International Airport i Doha
Rulltrappan till Al Mourjan Business Lounge

10.000 kvadratmeter lounge

Al Mourjan Business Lounge är inte stor. Den är enorm. Tiotusen kvadratmeter. Bara loungen är alltså nästan dubbel så stor som terminalytan på Åre Östersunds flygplats. Bara den där poolen på bilden nedan är (uppskattningsvis) lika stor som SAS Gold Lounge i Terminal 5 på Arlanda.

Det som slår mig allra mest är den stilrena och städade inredningen. Avskalat, dämpad färgsättning och på något sätt sänker det sig ett lugn när jag kliver in här. Jag vet att alla inte uppskattar den här typen av avskalad nästan skandinavisk design men jag gillar det verkligen. Ingen överdådighet utan mer propert, stilfullt och nästan lite ödmjuk framtoning mitt i allt det lyxiga.

Men visst, det finns ju detaljer som står ut. Den där poolen som kastar lite vattenkaskader på sina håll, till exempel. Men återigen, det blir ett lugn med sådana här arrangemang.

En riktigt fin lounge på Hamad
Al Mourjan Business Lounge

Sitt lugnt och njut

Det finns gott om sittplatser runtom i Al Mourjan Business Lounge. Dels finns det fåtöljer av olika slag, utspridda mest överallt. I restaurangen en trappa upp finns det så klart riktiga sittplatser om man ska äta, precis som i restaurangen på första våningen.

Jag hängde lite i ena flygeln av loungen och tog lite kaffe och sötsaker, medan jag drog undan några av gardinerna och spanade ut på plattan utanför. Där stod bland annat just den Boeing 787 Dreamliner som jag flög med från Arlanda till Doha två år tidigare.

Den här dagen, vid lunchtid, var det väldigt lugnt och stilla med folk. Det var faktiskt nästan öde. Inte mig emot men jag kan å andra sidan inte säga hur det är här vid andra tider på dygnet. Med tanke på hur gigantisk den är har jag svårt att tänka mig att den någon gång kan kännas fullbelamrad. Rätta mig gärna om jag har fel.

Stilrent och städat - världsklass!
Rent och städat - och kliniskt inrett
Stilrent och städat i Al Mourjan Business Lounge - världsklass!

Mat och dryck

På tal om mat och dryck. Det finns som sagt två restauranger, en på första planet och en på andra. Det finns, vad jag såg, ungefär åtta ”vätskestationer” utspridda där det går att få kaffe, te, varma och kalla trycker samt sötsaker för den som är sugen.

Är en med andra ord inte sugen på en fullskalig middag så går det alltid att få sig något litet, vilket jag föredrog den här gången. Vet man att det väntar rejält med mat i Qsuite ett par timmar senare så äter i alla fall inte jag mig proppmätt innan. Men visst, det här är både en lounge och flygplats att komma tidigt till om man vill matlyxa lite innan flygresan.

Sötsaker i loungen

Jobba, spela och sov

Bland övriga faciliteter märks utmärkt välstädade toaletter men även några ställen som jag inte hann utforska vidare. Här finns till exempel både arbetsrum (med möjlighet att faxa, jodå!), spelrum och sängar att sova i.

Toalettutrymmena - välstädade

Al Mourjan Business Lounge – bäst hittills

Det vore dumt att säga att jag är en medveten loungekramare när jag kommer till flygplatser men visst har jag sett några mer eller mindre lyckade koncept genom åren. Allt från en trött Lufthansa-lounge i Düsseldorf till… ja, det här.

Al Mourjan Business Lounge är utan tvekan bäst hittills och här skulle jag utan problem kunna spendera en hel dag (och natt). Äta, jobba, sova lite och dricka kaffe. Det sämsta med mitt besök var att jag sonika inte han testa allt det bästa. Där har vi ett i-landsproblem att bita i tills nästa gång jag är här.

För jag gissar att jag kommer tillbaka.

Läs mer

Jättestora ytor på 10000 kvadratmeter i Al Mourjan Business Lounge
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.

Testat: Al Mourjan Business Lounge i DohaDubbel så stort som terminalytan på Åre Östersunds flygplats. Tiotusen välspenderade kvadratmeter med en stilren och nästan ödmjuk framtoning, mitt i all lyx. Här jobbar man, äter gott eller bara slappnar av innan nästa flygresa. Det tråkiga är väl att man inte hinner med allt man vill, men då har vi verkligen ett i-landsproblem att brottas med. Har du möjlighet - ta dig hit!