Cocoonmeetings och tystnaden som uppstod

En alldeles stilla eftermiddag i mitten på maj. Vi anländer Cocoonmeetings strax utanför Degeberga och från höjderna ser vi vidsträckta fält och hur havet breder ut sig en mil bortåt öster. Den skånska försommaren bjuder på en blå himmel som precis är på väg in i skymningsläge.

Här blir det ett stopp för natten och vi ska både äta gott och få sova i en av de två kokonger som finns här. Kokongerna är två naturnära rum, det ena av dem ser mer ut som en gammal jordkällare utifrån. Glamping kan vi kalla det, som är en lyxversion av det mer traditionella campinglivet.

När de stora trädörrarna öppnas möts man av en härligt inredd sovplats. Ingen elektricitet eller wifi. Bara massa levande ljus och en sprakande brasa att somna till. Jag tror inte riktigt att jag inser hur skönt det kommer att bli, förrän jag faktiskt lägger mig i sängen för att sova några timmar senare.

En välkomponerad femrätters

Middag först och i matrummet sitter vi gott under kristallkronans ljus och får den ena vällagade rätten efter den andra. Lagom portioner med lokalproducerad mat, avslappnat tempo, behaglig ljudnivå och en härlig atmosfär.

I grannhuset är det 85-årsfest. Jag har aldrig tidigare sett ett sådant till åren kommet födelsedagsbarn dansa så hårt. Det värmer när folk vågar och vill leva ut. Där åldern bara är en siffra.

Middag under kristallkronan
Levande ljus till middagen
Middagen blir serverad

I tur och ordning serveras följande:

  • Österlens sparris med hollandaise
  • Rökt makrilltoast med Vitaby crème fraishe, rädisor och krasse
  • Tockafarmens tuppfilé med primörer, serveras med dragon velouté
  • Utvalda ostar med tomatmarmelad
  • Rabarbersoppa med olivolja-glass (!) och havreflarn.

Välkomponerat är bara förnamnet och smakerna överraskar, trots att de på pappret kanske känns ganska alldagliga. Men, allt handlar inte om udda ingredienser eller vem som storytellat fram det bästa namnet. Det handlar om hur man presenterar det och framförallt hur det smakar.

Tuppfilén imponerar verkligen men mest ögonbrynshöjare får ändå glassen på olivolja. Den är utsökt. Alltså, utsökt!

Österlens sparris med hollandaise
Österlens sparris med hollandaise
Rökt makrilltoast med Vitaby crème fraishe, rädisor och krasse
Rökt makrilltoast

Tystnaden – tystnaden!

Mörkret har lagt sig och midnatt passerats. Efter middag och en timme i jacuzzin under stjärnklar himmel tar vi våra blöta handdukar och går upp till kokongen. Med varsin ficklampa strävar vi oss fram i det fuktiga gräset, de kanske tvåhundra metrarna till sovplatsen för natten.

Det är tyst.

Ingen luftkonditionering som står och surrar. Inga prylar som låter. Inga hissar på andra sidan väggen eller folk som springer i någon korridor utanför. Har man bott på hotell massa gånger så vet man precis vilka störningsmoment som finns. Och hemma tror jag inte att man tänker på hur mycket brus som faktiskt finns. Här inne i kokongen finns inget av det. Inget. Det är tyst. Alldeles helt väldigt jättetyst.

Så när som på brasan som sprakar i kaminen en bit bort från sängens fotända. Och det är skönt. Det finns inga brusreducerande hörlurar i hela världen som kan återskapa det här. Vi somnar ovaggade.

Offline och offroad.
Tystnad och elfritt på Cocoonmeetings
Fantastisk miljö att slappna av i
Supermysigt rum

Det naturliga ljuset

Det blir morgon och förmiddag. En god morgon till och med, trots att jag sällan använder mig av det uttrycket av olika skäl. Att vakna utvilad av det naturliga ljuset och konstatera att det finns en känsla av att ha sovit djupare och bättre än på länge. Den känslan är i alla fall inte jag bortskämd med. Då har jag ändå vare sig barn eller husdjur hemma.

I det morgonfuktiga gräset vandrar vi in till huvudbyggnaderna och gården för en härlig frukost, ett par riktigt goda koppar kaffe och bloggmöte med de andra i vårt sällskap. Ännu en lång dag står på schemat men jag noterar den här natten mentalt, som en av de bättre på väldigt länge. Lite som en semi-detox. Inte helt offline men tillräckligt för att känna sig mer utvilad än vanligt.

Kanske är glamping ett koncept jag borde utforska mer. Här eller någon annanstans. Men gärna här. Tänk att få utforska Österlen en härlig sommardag och få runda av dagen i den här miljön.

Ja tack.

Lyxglamping på Cocoonmeetings
Natursköna Skåne

Den här vistelsen gjordes tillsammans med Kristianstads kommun. Alla åsikter, synpunkter, reflektioner, texter och bilder är som vanligt mina egna. Frågor eller funderingar hänvisas till kommentarsfältet under inlägget.

10 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.