Luxbemburg? Nej, hellre Luxemburg!

Det var en ganska spontant uppkommen roadtrip från södra Tyskland. Via en omväg i Österrike och Liechtenstein. Genom ett regnigt Europa där vi rullade fram. Och där vi tillslut bestämde oss för att göra ytterligare en omväg in i Luxemburg istället för den enklare vägen till Düsseldorf, där hyrbilen skulle lämnas in.

Ingen av oss var särskilt sugen på att promenera runt i mysiga tyska byar medan vårvädret spelade oss ett spratt. Fyra plusgrader, snålblåst och regn må ha sin charm, men inte när det ska upplevas utomhussaker. Med ett begränsat antal mil på hyrbilen räknade vi lite fram och tillbaka. Det skulle bli övermil om vi tog omvägen men då kostnaden bara skulle bli några hundralappar blev valet enkelt.

Vi strök därför pittoreska tyska byar från kartan och tog istället sikte på Luxemburg, utan att riktigt veta vad som väntade. Det är så man kan göra, när man inte har vare sig boenden eller färdrutt ristade i sten. Lyckas man dessutom boka Doubletree by Hilton för knappt en tusenlapp så inser man ytterligare vilken bra idé det var att ta omvägen hit.

Det föll för övrigt snöblandat regn när vi kom fram.

Roadtrip genom Tyskland

Luxemburg var okej…

En söndag i mars, när förberedelserna inför turistsäsongen pågår för fullt, är Luxemburg en ganska grå och tråkig stad om man inte planerat några aktiviteter. Jag kan mycket väl tänka mig att stan har potential och det där med off-season-resande har oftast inte förmågan att visa platsers charmigaste sidor.

Byggarbetsplatserna avlöste varandra, affärer var stängda och det blåste kallt och ruggigt. Det blev ett varv i citykärnan och fotograferande av lite mer eller mindre kända platser innan vi satte oss i bilen och rullade ut ur stan.

Luxemburg
Luxemburg
Luxemburg och en park
Byggarbetsplats i Luxemburg

… men Luxemburg var finare

Den enkla vägen mot Bastogne, som var nästa anhalt, var E25. Men det var inte därför vi hyrde bil. Motorvägar kan vi köra på andra platser. Vi krånglade oss istället ut genom stans norra delar och fick slingriga småvägar genom vackra alléer och fina små städer.

Om Luxemburg var grått och trist så var Luxemburg betydligt trevligare.

Vi fantiserade, medan vi i lugn och ro rullade fram, om dessa vägar i sommargrönskans prakt, eller höstens magiska färger. En kan bara ana hur det kan se ut. Men det var till och med vackert även utan lövklädda träd.

Roadtrip i Luxemburg
Roadtrip i Luxemburg

Vi bad om småvägar – och fick det

Trots att Google Maps envisades med att försöka ta oss ut på de stora vägarna fortsatte vi att ta de små. Tillslut gav Maps upp och verkade förstå vår önskan. Vi bad om småvägar. Och fick det.

Belgiens landskap öppnade upp sig. Som ett vykort. Ett föredetta krigshärjat vykort, där slakten i Ardenneroffensiven tog tusen och åter tusen soldater och civilas liv. Det är svårt att greppa när man rullar fram i en landsbyggd som ser ut att ha stått stilla i hundratals år. Men historien har onekligen satt sin prägel på området.

Och det var nästa anhalt. Ett krigsminne i Bastogne.

Småvägar utanför Bastogne
Skylt till Bastogne
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.