Så mycket kostade resan till Singapore

Tillslut satte jag mig och gick igenom kalkylark, kontoutdrag och kontanter efter resan till Singapore tidigare i år. Jag tycker (ibland) att det är spännande att se var det landar, eftersom man på själva resan mest för en höftning på vad kalaset kommer kosta.

Varje gång jag påbörjar en bokning för jag in de mest grundläggande utgifterna i ett kalkylark (oftast transport, eftersom det bokas först). Där fyller jag sedan på antingen redan under resan eller när jag kommer hem och sitter med kontoutdraget i knät.

Jag tänker nu berätta för er vad hela kalaset gick på. Allt från flygbiljetter till inköp av kalsonger. Japp. Exakt så. Öppet och transparent utan att vara helt naket.

En del saker betalades kontant och kvittolöst, varför det är svårt att ange exakt vad allt kostade. Å andra sidan, jag vet hur mycket kontanter jag tog med och hur mycket jag kom hem med.

Det som anges med $ i det här inlägget avser SGD, Singapore-dollar.

Flygbiljetterna – ekonomi- och businessclass

Jag utgick från Stockholm och flög med Qatar Airways tur och retur via Doha. Utresan flög jag i ekonomiklass för 2717 SEK. Hemresan flögs i business (Qsuite) för 7560 SEK, ett riktigt fynd i sammanhanget.

Totalt kostade flygresan tur och retur 10277 SEK och den bokades direkt hos flygbolaget tre veckor innan avresa. Återigen. Den här flygresan var ett fynd!

Läs mer! Qatar Airways ekonomiklass | Qatar Airways Qsuite i A350

Champagne på säte 3A

Hotellen i Singapore och Doha

Att bo på hotell i Singapore är dyrt, vilket gjorde att jag valde att bo på kapselhotell i Kampong Glam. En praktisk, smidig och lyckad lösning och framförallt så var den otroligt prisvärd. 1886 SEK för fem nätter inklusive frukost är ett kap! Jag bokade den så sent som veckan innan avresa.

I Doha nyttjade jag +Qatar, tjänsten där man vid en stopover kan bo på lyxhotell för ett par hundralappar. Grundpriset var löjliga 263:- men en dyr frukost och wifi tillkom på plats. Det blev tillslut 657 SEK för en natt på femstjärniga Marriott Marquis City Center, vilket ändå är helt överkomligt.

Läs mer! Bo på kapselhotell – billigt och funktionellt!

Kapselhotell i Singapore

Tunnelbana, monorail och Uber i Doha

Jag köpte ett TouristPass för MRT:n, tunnelbanan i Singapore. Ett tredagars kostade $30, inklusive $10 i deposition för själva kortet. Sedan åkte jag fritt under dessa dygn. När jag sista dagen återlämnade kortet fick jag tillbaka de där $10. I slutändan betalade jag 148 SEK ($20) för obegränsad tunnelbana i tre dagar.

Utöver det här köpte jag två enkelresor kontant, till och från flygplatsen. De kostade tillsammans knappt 50 SEK ($5,50). Jag fick även köpa en monorailbiljett till Sentosa, den kostade 29 SEK ($4). Totalt åkte jag alltså kollektivtrafik i Singapore för 230 SEK.

I Doha åkte jag Uber till och från flygplatsen för totalt 175 SEK (33 QAR ena vägen och 34 QAR andra). Dessa två resor betalades kontant.

Singapore Tourist Pass

Nöjen

Den största utgiften på nöjeskontot var så klart mitt bungeejump på Sentosa. Hoppet och filmandet gick på 1763 SEK ($248) och bokades på plats. Ett par-tre mindre nöjen unnade jag mig också, som att åka upp i ”trädkronorna” i Gardens by the Bay, för 57 SEK ($8). Men jag gjorde ju fler saker också, men många av dem var gratis. Singapore Botanic Garden exempelvis, där jag spenderade fem timmar sista dagen.

I ett av alla tusen köpcenter köpte jag även med mig te från The 1872 Clipper Tea Co för 156 spänn, kalsonger (!) för 360 spänn och ett hänglås till resväskan för 112 spänn.

Utöver några kontantbetalda vykort så kan jag konstatera att jag hellre gör en dyrare upplevelse än att köpa på mig massa krimskrams för hundratals kronor.

Läs mer! Hoppa bungyjump i Singapore!

Bungyjump i Singapore

Eget wifi med surfpucken

På resan hade jag med mig en ”surfpuck”, en smidig liten wifi-router alltså. Till den skaffade jag ett lokalt SIM-kort redan när jag anlände flygplatsen i Singapore. Sedan hade jag ständig uppkoppling eftersom pucken alltid låg i väskan. Supersmidigt!

För mitt 12-dagarspass med 100 gig trafik betalade jag $30, vilket är 213 SEK. Det finns även 7-dagars som är lite billigare, men dessa såldes inte på flygplatsen. Jag gjorde åt 20 gig trafik, men då använde jag hotellets wifi för att backupa bilder och filmer på kvällarna.

Det ödsliga kontot för mat och dryck

Mitt matkonto på resande fot är inte särskilt prioriterat. Likadant i Singapore. En sen frukost på mitt kapselhotell vid 10-tiden följdes av någon mugg kaffe med enkelt tilltugg efter några timmar, följt av sen lunch eller tidig middag. That’s it.

Häftigaste upplevelsen i den här kategorin var ölen på CeLaVi i toppen av Marina Bay Sands, den första kvällen i stan. Man köper en voucher för $22 (156 SEK) som man sedan kan handla för i takbaren. Det blev en sådär magisk kväll med en oförglömlig skymning!

Inte ens på flygplatserna spenderade jag så mycket pengar, förutom en rekorddyr mugg kaffe för 50 spänn (!) på utresan i Doha. Tack vare tillgång till lounger både på Arlanda på utresan samt Singapore och Doha på hemresan höll jag matutgifterna nere.

Totalt åt jag för cirka 1122 SEK på den här resan, plus några småslantar för vatten och snacks som jag betalade kontant. För sju dagars frånvaro blir det knappt 180 spänn om dagen. Inte så konstigt att jag tappade 1,5 kilo…

Mat i Clarke Quay

De kontanta utläggen

Inför resan tog jag ut Singapore-dollar på Forex, totalt 1143 SEK. De här pengarna användes till småköp som enstaka tunnelbaneresor, vykort, några matinköp och annat. Jag tog även ut för ett par hundra svenska kronor i Doha, för att täcka Uber-resorna till och från flygplatsen.

När jag kom hem växlade jag tillbaka allt och konstaterade att jag spenderade 758 SEK i kontanter, merparten i Singapore samt en knapp tvåhundrahundralapp i Doha.

Allt som allt – så mycket kostade resan

Ja, där har vi det. Alla utgifter från resan till Singapore tidigare i år. För att få fram de här uppgifterna har jag kort och gott konsulterat mitt kontoutdrag. Det behöver inte vara mer avancerat än så, allra helst när jag bara använde ett enda betalkort plus kontanter.

Resan till Singapore, dörr till dörr, kostade mig 17570 SEK.

Hade jag kunnat spara in på något? Ja, så klart. Businessclass på hemresan kostade 5000 spänn extra. Natten i Doha hade jag helt kunnat hoppa över och tagit första bästa flyg vidare till Stockholm istället. Då hade jag sparat ytterligare 830 spänn. Jag hade kunnat stanna hemma helt också, om vi nu ska vara på det humöret.

Resor kostar. Ibland mer. Ibland mindre. Och man får prioritera det man tycker är värt. Jag prioriterade flygresan den här gången och bodde istället riktigt billigt. Som vanligt värdesatte jag ett äventyr högre än prylar, det vill säga ett dyrt bungyjump och noll souvenirer.

Läs mer! Alla inlägg om Singapore finns här!

Hur gör du?

Hur gör du? Dokumenterar du kostnaderna för dina resor? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

8 KOMMENTARER

  1. Haha, stanna hemma?! Den var bra den. Och du vet ju var jag står när det kommer till att unna sig, hehe. Lite lyx förlänger livet.
    Jag räknar aldrig på vad allt kostat, men nu blev jag sugen på att göra det efter min kommande vecka i Paris. Kanske motiverar det även till att skippa de där onödiga och ogenomtänkta köpen jag alltför ofta gör. Jag har dessutom en app som håller koll på allt jag köper på kortet. Väldigt smart!

    • Nej eller hur. Stanna hemma är liksom inget alternativ. 🙂 Vad är det för app som håller koll? Jag har en app kopplad till själva Mastercard-kortet, men du kanske har en bättre?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.