Det här är ”nya” SJ Lounge på Stockholm C (2022)

Det där med lounge och tågresa är nog något som många missar. Det känns ärligt talat lite mer som en ”flygplatsgrej” eller möjligtvis hotell. I Sverige är det bara SJ som har lounger för tågresenärer och de finns idag på centralstationerna i Stockholm, Göteborg och Malmö. SJ Lounge på Stockholm C piffades dessutom upp under hösten 2021 så mellan två tågresor passade jag på att återbesöka loungen för en närmare titt.

Så, häng med på en tur i SJ Lounge på Stockholm C!

Inlägget uppdaterat i juli 2022!

Vy från SJ Lounge på Stockholm C
SJ Lounge på Stockholm Central

Så kommer du in i SJ Lounge

På Stockholm Central är loungen belägen i stationens södra ände. Står man med näsan mot de stora ankomst- och avgångsskärmarna så har man alltså loungen på sin vänstra hand, en trappa upp.

Det går att komma in i SJ Lounge på Stockholm C (och SJ:s andra lounger) på olika sätt. Antingen genom en förstaklassbiljett för den aktuella dagen och det gäller både före och efter resan, vilket så klart är kalas. Du kan alltså ha Stockholm som slutdestination och ändå sätta dig i loungen på Stockholm C. En riktigt bra service! Årskort? Välkommen in. Är man SJ Prio Svart kommer en också in om man har en biljett som gäller den dagen. Har du en för dagen giltig 1 klass Eurail- och Interrail-pass kommer du också in.

INFORMATION | Mer om loungerna, service och öppettider på SJ:s webbplats.

En ”facelift”

Hösten 2021 renoverades loungen och höll stängt ett par veckor. Fast, att kalla den för nyrenoverad… alltså, jag vet inte. Lokalerna är de samma som tidigare, utbudet likaså. Det enda som mig veterligen har skett för oss besökare är att möblerna är utbytta och att de numera går i mörka och gråa toner. Nu var ju även det nödvändigt men så mycket mer facelift än så verkar loungen inte ha fått.

Dock ger jag loungen ett plus för ett enhetligt utseende och sen gillar jag ju när det är avskalat. Men särskilt upphetsande? Nej, det är det inte.

SJ Lounge på Stockholm Centralstation
Sittplatser i loungen på Stockholm C

Frukost och tilltuggen

Jag har besökt loungen vid olika tidpunkter. Allt från en fredag från 9-snåret, en vanlig torsdag kring 18-19 på kvällen och en lunchtid efter julhelgerna. Vid morgonbesöket hade jag, efter att ha frågat personalen på plats, precis missat frukosten som serveras 05:45-09:00. Det som loungen erbjuder utanför frukosttiderna är enklare tilltugg samt kaffe och te.Vid besöket en helt vanligt torsdagskväll serverades det stekta grönsaker med bulgur samt en färskost med grönsaker vid sidan.

Ganska svalt utbud med andra ord. Det går även att köpa lite mat, dryck och tilltugg i loungen. Allt är alltså inte gratis.

Serveringsbordet i SJ Lounge
Dryck i loungen

Bekvämligheter och wifi

I SJ Lounge finns det gott om sittplatser även om den i sig inte är särskilt stor. Dels finns det bord som är ämnade att äta vid och i andra änden finns det mer bekväma fåtöljer, soffor och mindre bord.

Wifi är gratis och lösenordet byts faktiskt varje vecka. Det är ingen idé att notera det för att kunna snylta nätverket vid ett senare tillfälle. Hastigheten beror så klart på hur mycket folk det är. När det är lite lugnare går det utan problem att pressa på i 30-40 megabit nedströms men jag har även varit med om motsatsen för ett par år sedan. Som regel fungerar det dock bra.

Skärmar med avgångstider sitter uppsatta på väggarna, precis som en vanlig. Det finns även en liten bokhylla med böcker om man vill läsa något.

Jämfört med ljudnivån ute i den stimmiga centralstationen så är SJ Lounge verkligen lugnt, tyst och stilla. Och det är ju lite det vi alla förknippar lounger med. Visst, det finns folk som gör telefonsamtal och par som pratar men det är ju å andra sidan inget bibliotek heller.

SJ Lounge på Stockholm C
Två fåtöljer i ett hörn av loungen

Så, hur är SJ Lounge på Stockholm C?

Summan av intrycken? SJ Lounge på Stockholm C är en liten, ganska intim lounge. Det finns alltid personal till hands att fråga kring sin resa eller annat. Utbudet i mat- och drycksväg är okej och man överlever helt klart på det som erbjuds. Krisar det går det även att köpa cola och annat.

I övrigt hade den det som man kan förvänta sig av en lounge, vare sig mer eller mindre. Framförallt är det en skön plats att hänga på i väntan på nästa tåg. Allra helst om man sitter med en 1:a klassbiljett i handen och har en timme eller tre att slå ihjäl på Stockholm C.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

9 KOMMENTARER

  1. Plus i kanten för bokhyllan tycker jag! Minus för missen med buffén. Dock kanske det finns info på deras hemsida om det. Jag tänker såhär, värt att köpa 1 klass om man ändå ska äta. Kan man ju dra dit, käka innan man hoppar på tåget och på så sätt tjäna in sin 1 klassbiljett eventuellt om prisskillnaden inte är så stor, vilket den faktiskt inte alltid är.

    • Exakt, ibland får jag känslan att folk inte ens tittar på 1kl-biljetter eftersom de rentav kan vara billigare än boskapsvagnen. Så ja, bara maten i loungen kan vara värd biljetten, även om den skulle vara dyrare. SJ skriver ingenting om buffétider på sin sajt tyvärr, det hade underlättat.

  2. Råkar ha en 1kl-biljett från Sthlm nästa vecka. Hoppas hinna besöka loungen då (som jag inte kände till). Tack för tips!

  3. Jag har aldrig varit med om att det fanns mat i loungen; möjligen någon snitt, eller någon kall potatissallad men inget annat, och då reser jag frekvent. Vad är det för ”buffé” som omtalas?

    • Tack för kommentaren! Buffé-snacket kom från personal i loungen, men de har ju faktiskt varit fel ute förut (som när någon där hävdade att det råder fotoförbud både i lounge och på SJ:s tåg, vilket givetvis är helt fel). Jag ska uppdatera inlägget med information om mat så fort jag får ett klargörande från SJ.

    • Hej igen Eg! Jag kontaktade SJ som hälsar att det utöver frukosten inte serveras mer än enklare tilltugg samt kaffe och te. Det måste alltså ha varit en missuppfattning där och jag har uppdaterat inlägget med den informationen. Tack för att du uppmärksammade det och du verkar inte ha missat något! 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.

Det här är "nya" SJ Lounge på Stockholm C (2022)Centralstationen i Stockholm må vara vacker men särskilt mysig är den inte. Därför kommer SJ Lounge som en räddare i nöden om man har rätt biljett. Liten och ganska mysig, belägen ett par trappor upp, men också ganska fullknökad under rusningstiderna.