Sist gång jag hade en 1:a-klassbiljett med tåg från Stockholm var för något år sedan. Då tänkte jag utforska SJ Lounge på Stockholm C men eftersom det var lördag och igenbommat så fick jag ganska snopet vända vid den låsta entrén. Revanschens dag kom tillslut ändå och nu har jag testat loungen ett par gånger.

Inlägget är uppdaterat i mars 2020.

Det där med lounge och tågresa är nog något som många missar. De finns inte heller på fler ställen än just centralstationerna i Stockholm, Göteborg och i Malmö. Öppettiderna är inte heller lika generösa som exempelvis flygplatsernas diton. Det kan jag väl gå med på, även om jag tycker att lördagsstängt var en aning oväntat.

På Stockholm Central är SJ:s lounge belägen i stationens södra ände, ovanför Mc Donalds. Står man med näsan mot de stora ankomst- och avgångsskärmarna så har man alltså loungen på sin vänstra hand.

Vy från SJ Lounge på Stockholm C

Så kommer du in i SJ Lounge

Det går att komma in i SJ Lounge på Stockholm C (och även deras andra) på olika sätt. Antingen genom en förstaklassbiljett för den aktuella dagen och det gäller både före och efter själva resan. Du kan alltså ha Stockholm som slutdestination och ändå kunna dra nytta av loungen på Stockholm C. En riktigt bra service! Årskort? Välkommen in. Är man SJ Prio Svart kommer en också in om man har en biljett som gäller den dagen. Har du en för dagen giltig 1 klass Eurail- och Interrail-pass kommer du också in.

På SJ.se finns mer information om både det och öppettider.

Frukost och tilltuggen

Mina besök på SJ Lounge på Stockholm C var dels en fredag från 9:15 till strax efter 11, plus en vanlig torsdag kring 18-19 på kvällen.

Vid mitt morgonbesök hade jag, efter att ha frågat personalen på plats, precis missat frukosten som serveras 05:45-09:00. Den uppfattningen som jag sedan fick, utifrån vad personalen sa, var att det skulle dukas fram lunch framåt 11:30-tiden.

Någon lunchbuffé verkar dock inte existera utan måste ha varit en missuppfattning. Det som loungen erbjuder utanför frukosttiderna är enklare tilltugg samt kaffe och te. Vid besöket en helt vanligt torsdagskväll i januari serverades det stekta grönsaker med bulgur samt en färskost och grönsaker till. Ganska svalt utbud med andra ord.

Det går även att köpa lite mat, dryck och tilltugg i loungen. Allt är alltså inte gratis.

Sittplatser i SJ Lounge på Stockholm C
Sittplatser i SJ Lounge på Stockholm C
Tilltugg i SJ Lounge
Sittplatser i SJ Lounge på Stockholm C

Bekvämligheter och wifi

I SJ Lounge finns det gott om sittplatser även om loungen i sig inte är särskilt stor. Dels finns det bord som är ämnade att äta vid och i den andra änden finns det mer bekväma fåtöljer och mindre bord.

Wifi-anslutning är gratis. Lösenordet byts faktiskt varje vecka så det är ingen idé att notera det för att kunna snylta nätverket vid ett senare tillfälle. Hastigheten beror så klart på hur mycket folk det är. En förmiddag i augusti var det full fart på nätet. En torsdagskväll i januari var det tvärtom. Då hade jag inte ens 0,3 megabit när jag körde en Bredbandskollen. Inte godkänt!

Skärmar med avgångstider sitter uppsatta på väggarna, precis som en vanlig TV och så finns det en liten bokhylla med böcker om man vill läsa något.

Jämfört med ljudnivån ute i den stimmiga centralstationen så är SJ Lounge verkligen lugnt, tyst och stilla. Och det är ju lite det vi väl alla förknippar lounger med? Visst, det finns folk som gör telefonsamtal och par som pratar men det är ju å andra sidan inget bibliotek heller. Vissa saker får man sonika leva med.

Sköna fåtöljer att vänta i
Sittplatser i SJ Lounge på Stockholm C
Fåtöljer att vänta i

Så, hur är SJ Lounge på Stockholm C?

Summan av intrycken? SJ Lounge på Stockholm C är en liten, ganska intim lounge. Det fanns alltid personal till hands att fråga kring sin resa eller annat. Maten var ganska sval, men då har jag å andra sidan inte testat frukostbuffén heller. Det får bli en annan gång.

I övrigt hade den det som man kan förvänta sig av en lounge. Vare sig mer eller mindre men framförallt en skön plats att hänga på i väntan på nästa tåg. Allra helst om man sitter med en 1:a klassbiljett i handen och har en timme eller två att slå ihjäl på Stockholm C.

9 KOMMENTARER

  1. Plus i kanten för bokhyllan tycker jag! Minus för missen med buffén. Dock kanske det finns info på deras hemsida om det. Jag tänker såhär, värt att köpa 1 klass om man ändå ska äta. Kan man ju dra dit, käka innan man hoppar på tåget och på så sätt tjäna in sin 1 klassbiljett eventuellt om prisskillnaden inte är så stor, vilket den faktiskt inte alltid är.

    • Exakt, ibland får jag känslan att folk inte ens tittar på 1kl-biljetter eftersom de rentav kan vara billigare än boskapsvagnen. Så ja, bara maten i loungen kan vara värd biljetten, även om den skulle vara dyrare. SJ skriver ingenting om buffétider på sin sajt tyvärr, det hade underlättat.

  2. Råkar ha en 1kl-biljett från Sthlm nästa vecka. Hoppas hinna besöka loungen då (som jag inte kände till). Tack för tips!

  3. Jag har aldrig varit med om att det fanns mat i loungen; möjligen någon snitt, eller någon kall potatissallad men inget annat, och då reser jag frekvent. Vad är det för “buffé” som omtalas?

    • Tack för kommentaren! Buffé-snacket kom från personal i loungen, men de har ju faktiskt varit fel ute förut (som när någon där hävdade att det råder fotoförbud både i lounge och på SJ:s tåg, vilket givetvis är helt fel). Jag ska uppdatera inlägget med information om mat så fort jag får ett klargörande från SJ.

    • Hej igen Eg! Jag kontaktade SJ som hälsar att det utöver frukosten inte serveras mer än enklare tilltugg samt kaffe och te. Det måste alltså ha varit en missuppfattning där och jag har uppdaterat inlägget med den informationen. Tack för att du uppmärksammade det och du verkar inte ha missat något! 🙂

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här