Sist gång jag hade en 1:a-klassbiljett med tåg från Stockholm var för något år sedan. Då tänkte jag utforska SJ Lounge på Stockholm C men eftersom det var lördag och igenbommat så fick jag ganska snopet vända vid den låsta entrén. Revanschens dag kom tillslut ändå! I helgen åkte jag SJ:s X2000 från Stockholm till Hässleholm och då blev det lite loungehäng en timme innan avresan söderut.

Det där med lounge och tågresa är nog något som många missar. De finns inte heller på fler ställen än just centralstationerna i Stockholm, Göteborg och i Malmö. Öppettiderna är inte heller lika generösa som exempelvis flygplatsernas diton. Det kan jag väl gå med på, även om jag tycker att lördagsstängt var en aning oväntat.

På Stockholm Central är SJ:s lounge belägen i stationens södra ände, ovanför Mc Donalds. Står man med näsan mot de stora ankomst- och avgångsskärmarna så har man alltså loungen på sin vänstra hand.

Vy från SJ Lounge på Stockholm C

Så kommer du in i SJ Lounge

Det går att komma in i SJ Lounge på Stockholm C (och även deras andra) på olika sätt. Antingen genom en förstaklassbiljett för den aktuella dagen. Årskort? Välkommen in. Är man SJ Prio Svart kommer en också in om man har en biljett som gäller den dagen. Har du en för dagen giltig 1 klass Eurail- och Interrail-pass kommer du också in.

På SJ.se finns mer information om både det och öppettider.

Buffébordet – som jag missade!

Vid det här besöket ramlade jag in på SJ Lounge på Stockholm C strax efter 9. Jag hittade en sittplats en bit in och slog mig ner för att sedan jaga rätt på något att tugga på (läs: frukost). Buffébordet var dock i det närmaste tomt, förutom lite frukt och två sorters småkakor. Inte riktigt vad jag hade förväntat mig.

Det är dock inte alltid så här. Jag frågade personalen och det visade sig att jag hade dålig tajming. Frukostbuffén var precis avdukad och det var nu ett par timmars stiltje på bordet inför den lunchbuffé som dukas fram närmare 11:30-tiden.

För min del blev det lite juice, ett par muggar svart (gott) kaffe och ett par kakor. En liten missräkning. Det går även att köpa lite mat, dryck och tilltugg i loungen. Allt är alltså inte gratis.

Sittplatser i SJ Lounge på Stockholm C
Sittplatser i SJ Lounge på Stockholm C
Sittplatser i SJ Lounge på Stockholm C

Bekvämligheter och wifi

I SJ Lounge finns det gott om sittplatser även om loungen i sig inte är särskilt stor. Dels finns det bord som är ämnade att äta vid och i den andra änden finns det mer bekväma fåtöljer och mindre bord.

Wifi-anslutning finns så klart och den är gratis. Lösenordet byts faktiskt varje vecka så det är ingen idé att notera det för att kunna snylta nätverket vid ett senare tillfälle. Jag testade aldrig hastigheten på nätet men det var inga som helst problem att vare sig mobilscrolla eller kolla Youtube-filmer i mobilen. Med andra ord, förmodligen fullt tillräckligt för de flesta.

Skärmar med avgångstider sitter uppsatta på väggarna, precis som en vanlig TV och så finns det en liten bokhylla med böcker om man vill läsa något.

Jämfört med ljudnivån ute i den stimmiga centralstationen så är SJ Lounge verkligen lugnt, tyst och stilla. Och det är ju lite det vi väl alla förknippar lounger med? Visst, det finns folk som gör telefonsamtal och par som pratar men det är ju å andra sidan inget bibliotek heller. Vissa saker får man sonika leva med.

Sköna fåtöljer att vänta i
Sittplatser i SJ Lounge på Stockholm C
Fåtöljer att vänta i

Så, hur är SJ Lounge på Stockholm C?

Det här var mitt första besök i SJ Lounge på Stockholm C och även i en SJ Lounge överhuvudtaget. Liten, ganska intim och en bra ljudnivå är det jag tänker på främst när jag ska sammanfatta besöket. Det fanns alltid personal till hands att fråga kring sin resa eller annat. Maten blir lite svår att bedöma, mer än småkakorna som förvisso var goda. För andra buffeér får jag sonika dra hit en annan gång.

I övrigt hade den det som man kan förvänta sig av en lounge. Vare sig mer eller mindre men framförallt en skön plats att hänga på i väntan på nästa tåg. Allra helst om man sitter med en 1:a klassbiljett i handen och har en timme att slå ihjäl på Stockholm C.

4 KOMMENTARER

  1. Plus i kanten för bokhyllan tycker jag! Minus för missen med buffén. Dock kanske det finns info på deras hemsida om det. Jag tänker såhär, värt att köpa 1 klass om man ändå ska äta. Kan man ju dra dit, käka innan man hoppar på tåget och på så sätt tjäna in sin 1 klassbiljett eventuellt om prisskillnaden inte är så stor, vilket den faktiskt inte alltid är.

    • Exakt, ibland får jag känslan att folk inte ens tittar på 1kl-biljetter eftersom de rentav kan vara billigare än boskapsvagnen. Så ja, bara maten i loungen kan vara värd biljetten, även om den skulle vara dyrare. SJ skriver ingenting om buffétider på sin sajt tyvärr, det hade underlättat.

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här