Åka med X2000 – 1 klass i tågklassikern

Jag vet inte hur många gånger jag har valt att åka med X2000, SJ:s klassiska snabbtåg som rullat på svenska järnvägar sedan 1990. Genom åren har det här varit en riktigt bra produkt, som fraktat mig framförallt mellan Östersund och Stockholm massor med gånger.

Det har dock aldrig blivit någon riktig recension av servicen. Förrän nu, så här något år innan de nyrenoverade X2000 rullar ut i våra vackra landskap. Så, nu tänker jag berätta för er hur det är att faktiskt åka med X2000 i 1 klass. Här är mina upplevelser av resan jag nyligen gjorde från Stockholm C till Hässleholm.

Lunchavgång från Stockholm C, tåg 531 klockan 11:25 en fredag i maj och ankomst till Hässleholm 15:11 (faktiskt ankomst 15:26). Jag reste i 1 klass och hade plats 1 i vagn 1. Enkelt att komma ihåg om inte annat.

SJ X2000 på Stockholm Central

SJ Lounge – en okej start

Med en SJ-biljett i 1 klass har man tillgång till deras lounger. De finns dels på Stockholm C men också i Göteborg och Malmö. Öppettiderna varierar så det är bra att kolla dem innan. Jag kom dit vid 9, då var frukosten precis avdukad och lunchbuffén skulle fram först när jag lämnat stationen framåt halv tolv. Därför blev det ett sparsmakat besök i matväg, men väl lite kaffe och fikabröd.

Fåtöljer, bord, tidningar, skärmar med avgångstider och personal som städade undan på bordet. En okej service, absolut. Saknar dock edgen, men det kanske hade mer att göra med att jag ramlade in i luckan mellan frukost och lunch.

LÄS MER! Komplett recension av SJ Lounge på Stockholm C

Fåtöljer att vänta i

Tåget – SJ:s klassiska X2000 håller än

X2000 började alltså rulla i början på 90-talet och har med åren fått sig några smärre uppdateringar. I 1 klass sitter man i en 1-2-konfiguration och jag hade säte nummer 1. Den här resan innebar det ryggen mot färdriktningen och sätet har dessutom inget fönster, till min stora besvikelse. Det är ju ett av alla nöjen, att få titta ut på alla vackra landskap man passerar.

Alla platser har eget strömuttag, ett nedfällbart bord stort nog för en större laptop samt en mugghållare och jackhängare. Vid sidan av sätet finns också en kvarleva från just 90-talet. Jag menar den lilla knappsatsen för läslampan, hörlursuttaget och de tre förinställda radiostationerna. De användes inte av mig i alla fall, då jag körde egna spellistor i mobilen under den här resan. Och internet får man ombord, wifi-anslutningen är gratis. Den fungerar oftast bra, men inte alltid.

Sittkomforten är helt okej men visst känns tågsetet ganska ålderstiget. Det gnisslar lite här och var och all inredning är inte tipptopp, för att fatta mig kort. Sedan hade jag inte heller plats i tyst avdelning, vilket jag brukar föredra. Jaja, mina brusreducerande hörlurar räddade mig. Ännu en gång.

Att åka med X2000
Att åka med X2000 och sitta själv
Duosäte på X2000

Mat, servering och utbud på X2000

Åker man med SJ:s snabbtåg (SJ3000 eller X2000) i 1 klass ingår det frukost på avgångar innan klockan 9 på morgonen. Det här var en 11:25-avgång från Stockholm och då ingick ingenting sådant alls. Man får sonika köpa sin mat och dryck. Det går att betala både med pengar och SJ Prio-poäng.

I bistron som finns på varje X2000 finns det gott om valmöjligheter för den som är hungrig. Dels färdigmat men också drycker av olika slag, allt från läsk till enklare alkoholhaltiga saker. Jag slog till på en glutenfri pasta (har inga problem med gluten, men var pastasugen) som jag dock blev ganska besviken på. Portionen var lagom men den smakade ärligt talat sådär.

Kaffe, te, vatten, minimuffins och frukt är det fri tillgång till för oss i 1 klass. Det står termosar i ena änden av de vagnarna. Bara att ta för sig och det är en bra tjänst om någon.

Bistron på SJ X2000
Lunchen smakade faktiskt sådär
Gratis fikahörna för 1 klass

Servicen ombord – den osynliga personalen

SJ har nyligen slutat med biljettkontroller på sina snabbtåg. De har koll ändå på vem som ska sitta var och det har ju så klart sina fördelar. Men det har också sina nackdelar, för det gör ombordpersonalen än mer osynlig.

Jag har gnällt på det här tidigare när jag rest i 1 klass. Det är en enkel gest att välkomna passagerare ombord och vara proaktiv i att allt fungerar bra, och att även vara synlig för frågor. Ingen direkt orimlig ambition för de som väljer att betala mer för att få en behagligare resa, eller? På den här resan växlade jag inte ett enda ord med någon i personalen, mer än när tre korta fraser när jag köpte mat i bistron. Tråkigt.

1:a klass på SJ X2000

Prisvärdheten – ett hett ämne

SJ:s prismodeller är onekligen ett ämne som rör om i kastrullen. Tillgång och efterfrågan säger jag, “horribelt!” säger många andra. Är en ute i god tid finns det goda chanser till ett kap. Jag har åkt SJ:s snabbaste tåg i 1 klass för 295:- flera gånger, oftast inga problem att hitta en sådan enkelresa mellan Östersund och Stockholm om jag är ute i hyfsad tid. Den här specifika biljetten bokades en vecka innan avgång och kostade därför också 1200:-.

Är det prisvärt då? En morgonavgång (innan 09) från Stockholm för 295:-, absolut. Då maxar man med loungen innan avgång och gratis frukost på tåget. 1200:- för en lunchavgång utan något mer än kaffe och lite minimuffins i första klass? Kanske inte. Men. 1 klass-kupén är betydligt behagligare än 2 klass. Bara det kan vara värt en extraslant om ni frågar mig.

Är det vettigt att åka med X2000?

Med rätt avgång till rätt pris är det helt rimligt att åka med X2000. Det går att resa för 295:- enkel väg, allra helst om man är ute i god tid men även på sena bokningar är det möjligt att göra fynd.

SJ:s trotjänare håller bra och det går fint att åka med X2000 så här trettio år efter introduktionen. Det bästa av allt är att tåget även har en ljus framtid. Den stundande renoveringen av alla X2000 kommer att göra gott och de första tågen ska enligt uppgift rulla ut under 2020. SJ lovar helt ny interiör med bättre utrymmen, ny teknik bakom kulisserna, ny bistro plus att man behåller nuvarande 1-2-sittning i 1 klass. Spännande, minst sagt!

Hoppas också att även tågvärdarna uppdateras, så att de blir lite mer synliga. I alla i 1 klass. Den ambitionen borde ni väl kunna sträva efter SJ, eller hur?

LÄS MER! Recension av SJ3000, 1:a klass i tyst avdelning

SJ X2000 - i Hässleholm
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just det och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

4 KOMMENTARER

 1. Jag åker ofta med X2000 mellan Skåne och Stockholm. Jag tycker det är helt klart värt att köpa 1:a klass. Du får betydligt bättre stolar, frukost, frukt, tidningar, osv. men framförallt slipper man i 95% av fallen alla barn.
  Jag har inget emot att tågvärdarna inte syns längre. Det är bara störande. Låt mig va..

  Åkte en del flyg förut men det blir så mycket att strul att det inte är värt det. Först ska man ta flygbussen till Sturup, eventuellt checka in väskan, gå igenom säkerhetskontrollen, vänta, boarda planet, sen av planet och vänta på flygbussen. Jämför det med att slå sig ner i ett förstaklassäte och sedan sitta i 4 timmar och kunna göra något produktivt. 1200:- är förstås en del men jämför det med vad det kostar att åka bil(55 mil x 35kr milkostnad ungefär = 1925:-) eller flyget så är det inte så farligt.

  Det enda jag inte gillar är osten i frukostboxen. Vem kom på idén med någon form av illaluktande munkost? Ge mig en en vanlig hederlig präst istället.

  • Japp, barn är jag inte så sugen på att ha i samma kupé, det är ett skäl till att jag väljer 1:a klass och tyst avdelning om det finns. Klokt val. Och faktiskt, tidsvinsten med flyget är inte så jättestor heller. Fördelen är väl att det oftast finns fler avgångar att välja på (iaf från Östersund där jag bor), men vinsten blir ju bara ett par timmar i slutändan. Det är en stor skillnad att kunna sitta stilla i fem timmar och kunna jobba eller se film, kontra alla korta stopp det blir på en flygresa.

   Haha, munkost. Undrar om jag fick den på SJ3000 för ett par år sedan… 🙂

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här

Vinterinspiration

ICEHOTEL

BJÖRKLIDEN

LÅNGFÄRDS- SKRIDSKOR

IDRE HIMMELFJÄLL

TOPPTUR